جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از سوالاتی که همواره در مشاوره حقوقی از کارشناسان گروه حقوقی آپادانا پرسیده میشود، تفاوت طلاق توافقی و طلاق رجعی است. به طور کلی هر کدام از انواع طلاق، دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که در عمل در نحوه انجام آنها بسیار تاثیرگذاراست.
به طور کلی دو دسته کلی طلاق وجود دارد: طلاق رجعی و طلاق بائن. در طلاق رجعی مرد در زمان عده همسر خود میتواند به وی رجوع کند. اما در طلاق بائن امکان رجوع مرد وجود ندارد. طلاق توافقی از نوع طلاق بائن محسوب میشود. به همین جهت، هر کدام از این طلاقها به لحاظ حقوقی دارای شرایط خاصی است. در ادامه فرق طلاق توافقی و طلاق رجعی به لحاظ حقوقی بررسی میگردد.
هنگامی که زوجین یا یکی از آنها تصمیم به جدایی میگیرد، یکی از مراحل مهم در انجام این امر، ثبت دادخواست طلاق است. اما هر دادخواستی براساس موضوع خواسته خود، از لحاظ نحوه رسیدگی و نیز رای صادره با دیگری متفاوت است. یکی از اصلیترین موارد تفاوت طلاق توافقی و طلاق رجعی آن است که در طلاق توافقی دادخواست از سوی هر دوی زوجین ثبت میگردد، اما در طلاق رجعی، دادخواست الزاما از سوی مرد است.
همچنین در طلاق توافقی زوجین با یکدیگر براساس مسائلی مالی و سایر مسائل ناشی از زوجیت توافق دارند. بنابراین، این توافقات در مرحله داوری دادگاه ثبت میگردد. اما در طلاق رجعی عمدتا زن راضی به طلاق نیست و به همین جهت پرونده پس از داوری به کارشناسی ارجاع میگردد.
علاوه براین، با وجود آن که در هر دو حالت دادنامه صادره از نوع عدم سازش است، اما در رای به وضوح قید میگردد که طلاق توافقی از نوع طلاق خلع (نوبت اول و …) و طلاق از سمت مرد، طلاق رجعی میباشد.
همچنین در طلاق توافقی زن و شوهر به دلیل توافقشان میتوانند بلافاصله پس از صدور رای با اسقاط حق تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی رای را قطعی و اجرا نمایند. اما در طلاق رجعی معمولا به دلیل عدم رضایت زن پرونده مراحل تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی را طی نموده و به همین جهت زمان بیشتری طول میکشد.
پس از قطعیت رای، ثبت هر کدام از این دو نوع از طلاق به شکل منحصر به خود ثبت میشوند. تفاوت طلاق توافقی و طلاق رجعی در ثبت طلاق به این شکل است که طلاق توافقی با توجه به این که از نوع خلع و بائن است، بلافاصله پس از اجرای صیغه طلاق در شناسنامه ثبت میگردد و شناسنامهها به زوجین تحویل میگردد.
اما در طلاق رجعی، مرد پس از حضور در دفترخانه و ثبت اولیه طلاق در دفتر، میبایست به میزان سه ماه و ده روز یعنی همان عده زن در طلاق صبر نماید. پس از اتمام این زمان، مرد میتواند طلاق را ثبت نماید.
تفاوت طلاق توافقی و طلاق رجعی از لحاظ رجوع نیز بسیار مهم است. طلاق رجعی نوعی از طلاق است که در آن مرد تا پایان مدت عده فرصت دارد که به همسر خود رجوع کند. به اصطلاح فقها در طلاق رجعی زن ، زوجه ی حقیقی مرد است. زیرا در این مدت تمامی حقوق زوجه حفظ می شود حتی مرد حق اخراج کردن زن را از محل سکونتش تا پایان مدت عده ندارد.
نفقه در این مدت به زن تعلق میگیرد و اگر یکی از زوجین فوت کند طرف مقابل از او ارث می برد. رابطه ی نزدیکی با زوجه در طلاق رجعی در مدت عده به منزله ی رجوع می باشد حتی اگر شوهر قصد رجوع نداشته باشد. رجوع مرد به زن میتواند با لفظ باشد یا با فعل و رفتارش.
اگر زن به قصد رجوع مالی را که به مرد داده است یا مهریه ای که بخشیده است مطالبه کند طلاقشان رجعی محسوب میشود و در این صورت مرد میتواند رجوع کند و نفقه و ارث هم به زن تعلق می گیرد اما اگر تا زمانی که زوجه از مال یا مهریه ای که در قبال طلاق بخشیده است رجوع نکرده باشد مطالبه نکند طلاق آنها بائن می باشد و در مدت عده نه نفقه و نه ارث به زن تعلق نمیگیرد .
یکی از سوالاتی که بسیاری از موکلین خواهان جدایی تفاهمی دارند این است که طلاق توافقی بائن است یا رجعی؟ در قسمتهای قبلی در مورد تفاوت طلاق بائن و رجعی به تفصیل صحبت شد و دیدیم که این دو نوع طلاق با یکدیگر در مواردی نظیر رجوع، نحوه ثبت طلاق و … تفاوت اساسی دارند.
به طور کلی طلاق توافقی از نوع بائن است. اما به طور معمول در دادنامه عدم سازش صادره از سوی دادگاه معمولا، نوع طلاق بائن خلع قید میگردد. هر چند که بعضی از قضات با توجه به شرایط زوجین، چنانچه هر دو از یکدیگر کراهت داشته باشند، طلاق را از نوع بائن مبارات قید مینمایند.
بنابراین، طلاق توافقی به هیچ عنوان از نوع رجعی نیست. اما برخی از افراد به اشتباه، در هنگام ثبت دادخواست، این امر را از سمت زوج انجام میدهند. از معایب این نوع ثبت دادخواست آن است که ممکن است قاضی از تبدیل خواسته امتناع کرده و بنابراین، رای طلاق به صورت رجعی صادر گردد. در نتیجه برای ثبت طلاق توافقی در شناسنامه زوجین باید سه ماه صبر کنند.
همچنین با توجه به این که طلاق توافقی از نوع خلعی است، زوجین می توانند تا سه بار به یکدیگر رجوع کنند. بنابراین، در بار اول طلاق، در شناسنامه خلع نوبت اول ثبت می گردد.
گروه حقوقی آپادانا با استفاده از بهترین وکلای تهران به خصوص وکیل طلاق توافقی متخصص، پرونده های طلاق شما را در کمترین زمان و با هزینه مناسب به انجام می رساند. برای آگاهی از شرایط و زمان و هزینه طلاق توافقی و طلاق رجعی و لیست آخرین قیمت ها در سال ۱۴۰۳ و نحوه اعطای وکالت و عقد قرارداد با گروه حقوقی آپادانا تماس بگیرید.