مشاوره حقوقی خانواده یکی از کلمات پرتکراری است که افرادی که در زمینه خانواده پرسش حقوقی دارند، جستجو میکنند. شاید بدون اغراق بتوان گفت که دعاوی خانواده از نظر گستردگی و تنوع و نیز تعداد پروندههای موجود در آن و زمان و هزینهای که در آن صرف میشود، یکی از مهمترین دعاوی مطرح در مراجع قضایی هستند. به همین جهت، افرادی که در این زمینه خواهان مشاوره حقوقی هستند، بسیار زیادند.
دعاوی خانواده از جمله دعاوی هستند که علاوه بر بحث حقوقی، مسائل اقتصادی، اجتماعی و نیز موضوعات عاطفی و روانی در آنها بسیار تاثیرگذار است. به همین جهت مشاوره حقوقی خانواده باید با فردی مناسب مانند وکیل خانواده متخصص و یا کارشناس مجرب صورت بگیرد. فردی که علاوه بر توان علمی بالا در زمینه حقوقی، مصلحت فرد را در همه موارد درنظر بگیرد. در بخشهای بعدی زمینه های مشاوره حقوقی خانواده و نیز نکات کلیدی و مهم در این زمینه بررسی شده است.
مشاوره حقوقی خانواده مربوط به چه موضوعاتی است؟
برای آن که بتوان در مورد یک موضوعی، مشاوره حقوقی درست دریافت کرد، باید دانست که چه موضوعاتی در این مشاوره قابل طرح است. مشاوره حقوقی خانواده، در واقع پرسش و پاسخ در زمینه موضوعاتی است که به نوعی به رابطه زوجیت افراد بستگی دارد. هنگامی که دو فرد با یکدیگر عقد چه دائم و چه موقت مینمایند، یک سری حقوق و وظایف در قبال یکدیگر پیدا میکنند. در واقع زوجین بایکدیگر تشکیل خانواده میدهند که ممکن است این خانواده با فرزندان نیز بزرگتر گردد.
هدف اصلی مشاوره حقوقی خانواده، اطلاع و آگاهی بخشی اعضای خانواده از حقوق و وظایف یکدیگر برمبنای علم حقوق است. حقوق و وظایف از جنبههای مختلف مانند اخلاقی و شرعی، اجتماعی و فرهنگی قابل بررسی است. اما مشاوره حقوقی، چارچوب قانونی این مسائل را برای افراد مشخص میکند.
به طور کلی، مهمترین مسائل موجود در دعاوی خانواده عبارتند از: طلاق توافقی، طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن، طلاق خلعی و طلاق رجعی، مطالبه مهریه، مطالبه نفقه، مطالبه اجرت المثل، حضانت فرزندان و یا سلب حضانت، حق ملاقات فرزندان، الزام به تمکین، ازدواج مجدد، اذن ازدواج و …
هر کدام از مواردی که در بالا بیان شد، دارای مسائل و موضوعات مختلفی است که باید به طور دقیق بررسی شوند. به همین جهت باید از فردی مشاوره بگیرید، که نسبت به این مسائل آگاهی کافی داشته باشد.
مزایای استفاده از مشاوره حقوقی خانواده
به عنوان توصیه، باید گفت هر فردی در طول زندگی مشترک خود و حتی قبل و بعد از آن نیازمند با مشاوره حقوقی با یک فرد با تجربه است. وکیل خانواده یا هر کارشناس مجربی در این زمینه میتواند شما را از چالشهای حقوقی موجود در مسائل خانواده آگاه کند. امروزه به دلیل پیچیدگی روابط انسانی، خانوادهها نیز دچار مشکلات بسیار بزرگی هستند که اغلب به دلیل مدیریت نادرست به جدایی ختم میشوند. مزایای استفاده از مشاوره حقوقی خانواده عبارتند از:
- شما در مورد تمامی مسائل مربوط به زوجیت به آگاهی کامل خواهید رسید. همین امر موجب تنظیم روابط شما با همسر و یا فرزندانتان خواهد بود.
- دغدغه شما نسبت به مسائل حقوقی کمتر خواهد بود. چرا که صفر تا صد موضوع را دریافتهاید و قدرت و ابتکار عمل در دستان شماست.
- در صورت طرح دعوی حقوقی، احتمال پیروزی شما در پرونده بسیار بیشتر است. چرا که با یک مشاوره حقوقی درست، بهترین مسیر را برای پرونده خود انتخاب خواهید کرد.
- صرفه جویی در زمان و هزینه، یکی از مهمترین مزایای استفاده از مشاوره حقوقی خانواده است.
- چنانچه با وکیل خانواده، مشاوره داشته باشید، در صورت تمایل میتوانید پرونده خود را به وی بسپارید تا دیگر نگران انجام پرونده خود نیز نباشید.
مشاوره حقوقی طلاق
طلاق یکی از مهمترین موضوعات موجود در دعاوی خانواده است. چرا که تقریبا تمامی دعاوی دیگر در این حوزه را دربردارد. زمانی که زوجین یا یکی از آنها تمایل به جدایی داشته باشد، باید در مورد همه مسائل مانند مهریه، نفقه، اجرت المثل و در صورت وجود حضانت فرزندان تعیین تکلیف شود.
به همین جهت افرادی که خواهان مشاوره حقوقی خانواده در زمینه طلاق هستند، معمولا سوالات متعددی در مورد همه مسائل دارند. از طرفی خود طلاق نیز در بسیاری از پروندهها نیازمند دلیل است. به خصوص در مورد طلاق از طرف زن که باید حتما دلیلی برای عسر و حرج زوجه وجود داشته باشد. این دلیل نیز در مسائل دیگری نظیر نفقه، ضرب و جرح، سوء معاشرت و … قابل جستجو است. بنابراین مشاور باید در این زمینهها نیز اطلاعات کافی داشته باشد.
چنانچه یک مرد قصد طلاق دادن همسر خود را داشته باشد، به لحاظ قانونی نیازی به دلیل وجود ندارد. اما از نظر تعیین حقوق مالی زوجه به خصوص مهریه و در صورت لزوم اعسار و تقسیط آن، به مشاوره حقوقی نیاز دارد.
حضانت فرزندان خود مساله بسیار مهمی است که بخشی از شرایط مربوط به طلاق است. در طلاق توافقی معمولا این مساله مشکلساز نیست و زوجین در مورد این موضوع توافق دارند. اما در موارد دیگر، همین موضوع گاها به برگ برنده یک طرف دعوی تبدیل میشود.
فارغ از همه مسائل، مشاوره حقوقی طلاق یک مساله چند وجهی است که باید تمامی ابعاد در آن درنظر گرفته شود. در نهایت براساس مصلحت سنجی فرد مشاوره گیرنده بهترین راهکار به وی ارائه گردد.