جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
زمانی که شما قصد طرح دعوی علیه یک شخص حقیقی و یا حقوقی را دارید، میبایست این موضوع را از طریق دادخواست به مرجع قضایی اعلام نمایید. اما گاهی شرایط به وجود میآید که ممکن است فرد مطرح کننده دادخواست، از طرح دعوی خود انصراف دهد. در این شرایط، خواهان پرونده میتواند با استرداد خواست از ادامه روند رسیدگی انصراف دهد.
استرداد دادخواست ممکن است دلایل گونانونی داشته باشد. قانونگذار به جهت کاهش اطاله دادرسی این نهاد را در قانون پیشبینی کرده است. مفهوم دیگری به نام استرداد دعوی وجود دارد که برخی آن را با استرداد دادخواست اشتباه میگیرند. در ادامه به شرایط و نحوه استرداد یک پرونده و نیز تفاوت آن با استرداد دعوی اشاره نموده ایم. شاید بتوان مهمترین دلیل برای پس گرفتن یک دادخواست در مرجع قضایی، اشتباهاتی استک که فرد در زمان تنظیم دادخواست انجام میدهد. مشاوره حقوقی تخصصی و سپردن تنظیم متن دادخواست یا شکواییه به یک وکیل متخصص میتواند از این موضوع و سایر خسارات جلوگیری نماید.
همانطور که گفتیم، به موجب ماده ۲ و ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی، شروع رسیدگی به یک دعوی مستلزم تقدیم دادخواست است. فردی که دادخواست را تقدیم مرجع قضایی مینماید، خواهان نام دارد. بنابراین بدون طرح دادخواست توسط خواهان یا وکیل یا نماینده و یا قائم مقام قانونی وی امکان رسیدگی به یک دعوی وجود ندارد. فرد خواهان میبایست در دعوی ذینفع باشد، در غیر این صورت مرجع قضایی برای پرونده قرار رد دعوی صادر می نماید.
قانون آیین دادرسی در ماده ۱۰۷ مفهوم استرداد دادخواست را بیان کرده است. به این ترتیب استرداد دادخواست به معنای انصراف خواهان از تقدیم دادخواست به مرجع قضایی است. با پس گرفتن دادخواست توسط خواهان ادامه روند رسیدگی متوقف و دادگاه و یا مرجع قضایی تکلیفی در خصوص ورود به ماهیت دعوی و رسیدگی و صدور حکم نخواهد داشت.
پس گرفتن دادخواست ممکن است به یکی از دلایل زیر رخ دهد:
ماده ۱۰۷ قانون آیین دادرسی مدنی، مهلت استرداد دادخواست را پیش بینی نموده است. براساس این ماده، فرد خواهان میتواند تا قبل از اولین جلسه دادرسی، دادخواست خود را پس بگیرد. در واقع زمانی که شما یک دادخواست را به مرجع قضایی تقدیم میکنید، ابتدا پرونده به شعبه مورد نظر در دادگاه صالح ارجاع میشود. پس از ارجاع به شعبه، مرجع قضایی یک وقت رسیدگی برای آن تعیین مینماید. شما به عنوان به فرد خواهان میتوانید تا قبل از روز تعیینی برای وقت رسیدگی دادخواست خود را مسترد نمایید. بنابراین، مهلت مذکور از روز تعیین شعبه پرونده تا زمان اولین جلسه رسیدگی خواهد بود.
برای پس گرفتن دادخواست، باید طی یک لایحه از طریق دفتر خدمات قضایی به شعبه مورد نظر درخواست دهید. برخی از مراجعین در مشاوره حقوقی با گروه وکلای آپادانا این سوال را دارند که آیا پس از طرح دادخواست و ثبت آن، بلافاصله امکان پس گرفتن آن وجود دارد؟ باید گفت که مسترد نمودن دادخواست زمانی قابل انجام است که معاونت ارجاع پرونده را به شعبه رسیدگی کننده ارجاع دهد. زیرا شما لایحه مربوطه را باید به شعبه مورد نظر ارسال نمایید. تا قبل از تعیین شعبه امکان پس گرفتن دادخواست وجود ندارد.
یکی از نکات بسیار مهم که لازم است بدانید، آن است که استرداد دادخواست با استرداد دعوی به لحاظ حقوقی متفاوت است. در واقع هر کدام از این دو عبارت به لحاظ مفهوم و حتی آثار قانونی با یکدیگر متفاوت هستند.
براساس ماده ۱۰۷ قانون آیین دادرسی مدنی، استرداد دادخواست صرفا تا قبل از جلسه اول رسیدگی امکان پذیر است. اما استرداد دعوی تا قبل از اتمام فرایند رسیدگی به پرونده و صدور ممکن خواهد بود.
با پس گرفتن دادخواست، مرجع قضایی قرار ابطال دادخواست را صادر میکند. اما در مورد پس گرفتن دعوی، قرار رد دعوی صادر می نماید.
چنانچه خواهان طی یک لایحه از دعوی خود به طور کلی صرف نظر کند و یا پس از ختم مذاکره، خوانده راضی باشد، مرجع قضایی قرار سقوط دعوی صادر مینماید.
در مورد قرار رد دعوی و قرار ابطال دادخواست، امکان طرح دعوی مجدد وجود دارد. اما پس از صدور قرار سقوط با توجه به اعتبار امر مختومه، امکان طرح دعوی مجدد با همان موضوع خواسته وجود ندارد.
در بسیاری از موارد میبینیم که افراد بدون دانش حقوقی و یا عدم از مشاوره حقوقی اقدام به ثبت دادخواست مینمایند. همین امر موجب وجود ایرادات اساسی در بسیاری از دادخواست های ارسالی به محاکم قضایی است.
همین ایرادات موجب اطاله دادرسی و اتلاف وقت شما و نهایتا عدم رسیدن به نتیجه مطلوب خواهد بود. حتی در برخی از موارد ممکن است که قاضی مبادرت به صدور حکمی نماید که شما را به طور کلی از طرح دعوی جدید منع نماید.
به همین جهت پیشنهاد میکنیم که قبل از هر اقدامی حتما با بهترین وکیلی که در حوزه تخصصی مربوط به پرونده خود میشناسید، مشاوره حقوقی انجام دهید. چنانچه این موضوع را قبل از طرح دادخواست انجام ندادید، اکیدا توصیه میکنیم که تا قبل از اولین جلسه رسیدگی حتما با یک وکیل در مورد دادخواستی که مطرح کرده اید، موضوع خواسته و ایرادات موجود در آن صحبت کنید. در صورتی که نیاز به استرداد دادخواست بود، فرصت مناسبی برای این موضوع داشته باشید تا بتوانید در زمان بهتری دعوی خود را مطرح نمایید.
گاهی ممکن است که خواهان دعوی اصلی در مرحله تجدیدنظر خواهی قصد استرداد دادخواست و یا دعوی خود را داشته باشد. قانون مدنی در مورد استرداد دادخواست در مرحله تجدیدنظر خواهی سکوت کرده است. اما در مورد مسترد نمودن دعوی در مرحله تجدیدنظرخواهی، نظریه مشورتی قوه قضاییه وجود دارد.
به طور کلی اگر خواهان بدوی در فاصله اعتراض تجدیدنظر خواهی تمام یا بخشی از خواسته خود را مسترد نماید، این موضوع تاثیری در رای صادره از دادگاه بدوی ندارد. چه این رای به نفع خواهان باشد و چه به ضرر وی. چرا که در این زمینه با توجه به قاعده فراغ دادرس، قاضی مرحله بدوی تکلیفی در این زمینه ندارد.
اما اگر خواهان در مرحله تجدیدنظر خواهی و قبل از صدور حکم تجدیدنظر، به طور کلی دعوی خود را مسترد نماید، دادگاه تجدیدنظر ضمن نقض دادنامه بدوی، قرار سقوط دعوی صادر مینماید.