جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
چک به موجب قانونی مدنی و قانون تجارت، یک سند تجاری لازم الاجراست. اما گاهی شرایط رخ میدهد که فرد صاحب حساب صادر کننده چک میتواند با طرح دعوی ابطال چک، آن را از سیستم بانکی خارج نماید. البته این موضوع به این سادگیها نیست. چرا که قانون برای اسناد تجاری اهمیت ویژهای قائل است. به همین خاطر اکثر دعاوی مربوط به ابطال چک رد میشوند.
برای این که بتوان دعوی ابطال چک را به درستی مطرح نمود باید حتما با یک وکیل چک باتجربه مشاوره حقوقی داشت. در واقع بررسی دقیق شرایط پرونده و میزان احتمال پیروزی در دعوی از جمله مواردی است که در مشاوره حقوقی میتوانید به آن دست پیدا کنید. به همین دلیل شرایط مربوط به ابطال چک را با هم بررسی مینماییم.
همانطور که گفتیم چک سندی تجاری لازم الاجراست. به موجب قانون تجارت چک سندی است که به موجب آن، صادر کننده باید وجه مندرج در چک را به دارنده در تاریخ قید شده در آن را پرداخت نماید. دارنده چک در اینجا همان ذینفع یا قائم مقام قانونی وی میباشد. اما در برخی موارد منشا صدور چک صحیح نیست. بنابراین صاحب چک میتواند براساس این دلایل، دعوی ابطال چک را اقامه نماید. به موجب ماده ۱۳ قانون صدور چک، در شرایط زیر ابطال چک امکان پذیر است:
در شرایطی که اعلام کردیم، چنانچه خواهان شاکی بتواند این موضوع را اثبات نماید، میتوانند دادخواست ابطال چک را به دادگاه ارائه نماید.
برای طرح دعوی ابطال چک، خواهان میبایست این موارد را به درستی انجام دهد:
در صورتی که رای دادگاه کیفری به نفع خواهان باشد، وی میتواند دعوی ابطال چک را اقامه نماید.
دعوی ابطال چک یکی از دشوارترین و سختترین پروندههایی است که در مراجع قضایی مطرح میگردد. باطل کردن یک سند تجاری آن هم در شرایطی که مدارک و شواهد زیادی در دست نیست، کار بسیار دشواری است. در اینجاست که بهرهگیری از یک وکیل چک بسیار سودمند است. چرا که یک وکیل با تجربه با بررسی شرایط میداند که از چه ابزاری برای اثبات باطل بودن چک استفاده نماید.
در برخی از موارد نیاز است که چک با استفاده از قرار کارشناسی بررسی شود. جعلی بودن چک، سفید امضا بودن آن و یا سایر موارد از جمله موضوعاتی است که وکیل چک میتواند با یک لایحه دفاعیه خوب مسیر پرونده را عوض نماید. به همین جهت حتما پیشنهاد میکنیم که در این زمینه پرونده را از زمان تنظیم دادخواست تا صدور رای به وکیل بسپارید.
به خاطر داشته باشید که:
در صورتی که دارنده در طول مدت یک هفته درخواست عدم پرداخت به بانک مراجعه نماید، بانک گواهی عدم پرداخت با ذکر علت مفقودی را به وی خواهد داد.
اگر که صاحب چک با سوء نیت درخواست عدم پرداخت چک را به بانک دهد، در صورت شکایت دارنده و اثبات موضوع به حبس از ۶ ماه تا دو سال و جزای نقدی معادل یک چهارم مبلغ در حق دولت و به دارنده محکوم میشود.
در شرایطی بند پیشین در صورت شکایت دارنده در مورد تاخیر تادیه، به صورت سالیانه ۱۲ درصد از تاریخ صدور چک محاسبه خواهد شد.
ابطال چک دعوی حقوقی است و صاحب چک در صورت لزوم ابتدا باید طی دعوی کیفری باطل بودن چک را اثبات نماید. سپس در مورد باطل کردن آن به صورت حقوقی طرح دعوی نماید.