جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از بندهای مهم در هر قراردادی، شرط داوری در آن قرارداد است. هنگامی که طرفین یک قرارداد اقدام به مکتوب نمودن شرایط و تعهدات طرفین مینمایند، می توانند فرد یا افرادی را به عنوان حکم و یا داور قرار دهند. داور مرضی الطرفین در صورت بروز اختلاف میان طرفین میتواند در صورت بروز اختلاف میان طرفین با برگزاری و انجام تشریفات داوری میان آنها حکم نماید.
شرط داوری در قرارداد یکی از بندهای مهم آن قرارداد است که باید در مورد نحوه تنظیم آن حتما از مشاوره حقوقی استفاده کنید. مواردی نظیر حدود اختیارات داور، نحوه برگزاری جلسه داوری و ابلاغ رای و نیز نحوه اجرای رای داور و یا ابطال رای داوری از مهمترین مسائلی است که میتوانید از یک وکیل خبره سوال کنید. در ادامه در مورد ماهیت حقوقی شرط داوری و نیز نمونه شرط داوری با شما صحبت خواهیم کرد.
شرط داوری در قراردادها به طور مفصل در قانون آیین دادرسی مدنی بیان شده است. براساس ماده ۴۵۴ قانون آیین دادرسی مدنی، کلیه افرادی که اهلیت اقامه دعوی دارند، در صورت توافق میتوانند به جای ارجاع اختلاف به دادگاه، این موضوع را به یک یا چند داوری واگذار نمایند. این موضوع در انواع قرارداد به خصوص در مورد معاملات رواج دارد.
علاوه بر این براساس ماده ۴۵۵ همین قانون، طرفین قرارداد میتوانند ضمن همان قرارداد و یا در قراردادی جداگانه و پس از آن داوران مرضی الطرفین خود را انتخاب کنند. حتی طرفین این امکان را دارند که انتخاب داور را به شخص ثالث یا دادگاه واگذار نمایند تا وی به صورت مستقل فرایند انتخاب داور را انجام دهد.
یکی از مهمترین مسائلی که باید در مورد شرط داوری در قرارداد به آن توجه کنید آن است که در این شرط باید حتما موضوع و مدت داوری و نیز مشخصات دقیق داوران را به گونهای که صریح و واضح باشد، قید نمایید. در برخی موارد ممکن است که ارجاع امر به داور، پس از بروز اختلاف صورت گیرد. بنابراین، در این شرایط، باید طرفین موضوع داوری را به طور دقیق به داور اعلام نمایند.
اساسا قرار دادن شرط داوری در قرارداد به منظور عدم ارجاع پرونده به دادگاه و رسیدگی به آن در مرجع قضایی است. در واقع قانونگذار به جهت کاهش اطاله دادرسی، قرارداد میان طرفین را محترم شمرده و تا زمانی که داور بر اساس قوانین موضوعه و آمره رای صادر نماید، خدشهای به آن وارد نیست. به طور کلی مزایای استفاده از شرط داوری در قرارداد عبارتند از:
طرفین میتوانند در صورت توافق و تراضی یکدیگر هر فرد دارای اهلیتی را انتخاب کنند. البته چنانچه دادگاه وظیفه انتخاب داور را داشته باشد، از میان افرادی انتخاب میکند که این شرایط را داشته باشند:
البته همانطور که گفتیم که چنانچه خود طرفین بخواهند میتوانند در شرط داوری خود از موارد فوق عدول کرده و افراد مورد نظر را انتخاب نمایند.
عدول از شرط داوری به این معناست که طرفین یا یکی از آنها توافق مندرج در قرارداد در مورد داوری را نقض نمایند. براساس ماده ۴۸۱ قانون آیین دادرسی مدنی، با توافق و تراضی طرفین و یا فوت و یا حجر یکی از اصحاب دعوی، داوری از بین میرود. اما موارد دیگر هستند که میتوانند ناظر بر عدول از شرط داوری باشند.
در این بخش نمونه شرط داوری در قرارداد ذکر شده است. باید توجه داشت که نگارش شرط داوری بسیار مهم است. بنابراین، در این بند میبایست مشخصات دقیق داوران، نحوه رسیدگی و ابلاغ رای باید به طور دقیق قید شود.
کلیه اختلافات و دعاوی ناشی از این قرارداد و یا راجع به آن از جمله انعقاد، اعتبار، فسخ، نقض، تفسیر، خسارات یا اجرای آن به …………………. فرزند …………… به کد ملی ………………………….. به نشانی ……………………………………………… به شماره تلفن ……………………. به عنوان داور مرضی الطرفین، ارجاع می گردد تا برابر با موازین مندرج در این قرارداد و مطابق با قوانین مربوطه کشور با رأی داور، بصورت قطعی و لازم الاجراء حل و فصل گردد. داور که با امضاء ذیل این قرارداد، قبول داوری نموده است علاوه بر مقررات حاکم، عرف معاملاتی و صنفی و تجاری ذیربط را نیز مراعات خواهد نمود.
شرط داوری حاضر، موافقتنامه ای مستقل از قرارداد اصلی، قلمداد میشود و در هر حال، لازم الاجراء است. داور ، مکلف است حداکثر تا …………………………. روز پس از دریافت درخواست طرفین یا یکی از آنها اقدام به رسیدگی و صدور رای داوری نماید. در تمدید مدت داوری و تشخیص چگونگی و شیوه ابلاغ رای داوری، تشخیص داور برای طرفین قرارداد، حجت و قطعی می باشد. کلیه هزینههای داوری بالمناصفه بین طرفین دعوی تقسیم میگردد. طرفین دعوی موظفند در صورت درخواست داوری این موضوع را از طریق اظهارنامه به داور مرضی الطرفین ابلاغ نمایند. مدت زمان داوری از زمان ابلاغ داور به طرفین جهت قبول داوری آغاز میگردد. همچنین رای داور از طریق ابلاغ اظهارنامه به طرفین اعلام خواهد گردید.
در این بخش نکات مهمی که در مورد مشاوره حقوقی در داوری قراردادها به کار میآید، ارائه کردهایم: