جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از عقود و قراردادهایی که قانون مدنی به آن پرداخته است، هبه نام دارد. عقد هبه عقدی است که در آن فردی مالی را به صورت رایگان و یا در ازای انجام کاری به شخصی دیگری میبخشد. اما در برخی شرایط، ممکن است که آن فرد از کار خود پشیمان بوده و بخواهد هدیه خود را پس بگیرد. به این عمل در اصطلاح حقوقی، رجوع از هبه می گویند.
رجوع از هبه براساس قانون فقط در شرایط خاصی امکان پذیر است. امروزه این دعوی را به تعداد بسیاری در محاکم قضایی می بینیم که معمولا هم بین زوجین مطرح است. در بسیاری از موارد مشاهده می کنیم که یکی از زوجین به خصوص مرد مالی را به همسرش بخشیده، اما به دلیل مشکلات خانوادگی به دنبال استرداد آن است. در ادامه این مقاله در مورد شرایط و موانع رجوع از هبه صحبت خواهیم کرد.
براساس ماده ۷۹۵ قانون مدنی، هبه عقدی است که در آن یک نفر که واهب نام دارد، مالی را مجانا (رایگان) به شخصی دیگر (متهب) تملیک نماید. به این مال عین موهوبه میگویند. هبه عقدی جایز است. یعنی فرد واهب میتواند بدون جلب رضایت طرف مقابل این عقد را فسخ و یا از آن رجوع نماید.
برای آن که عقد هبه صحیح باشد، باید واهب اولا اهلیت هبه را داشته باشد و ثانیا، مالک عین موهوبه باشد. همچنین یکی از شرایط مهم عقد هبه، قبض عین موهوبه و قبول قبض توسط متهب یا وکیل میباشد. یعنی واهب باید مال را در اختیار متهب قرار داده و متهب نیز مال را قبول و در اختیار گرفته باشد. علاوه بر این هبه بر دو نوع است:
رجوع از هبه یعنی شخص واهب بخواهد عین موهوبه را از متهب پس بگیرد.
موانع رجوع از هبه
واهب میتواند مال موهوبه را پس بگیرد، مگر در شرایط زیر:
همانطور که گفتیم، در بسیاری از موارد، زوجیین میان عقد هبه را انجام می دهند. در واقع، معمولا مرد مالی اعم از ملک، خودرو و … را به همسر خود در زندگی مشترک هدیه میدهد. اما پس از بروز مشکلاتی میان آنان و به خصوص مطالبه مهریه از سوی زوجه، مرد به دنبال پس گرفتن هدایای خود میباشد. در چنین شرایطی، برای آن که رجوع از هبه قابل طرح باشد، باید شرایط زیر وجود داشته باشد:
زمانی که فردی خواهان طرح دعوی رجوع از هبه باشد، باید مراحل زیر را طی نماید:
قبل از طرح دادخواست، بهتر است که واهب ابتدا یک اظهارنامه قانونی به متهب بدهد و خواهان پس گرفتن مال موهوبه در مهلتی معین باشد.
در صورت عدم دریافت پاسخ و یا پس گرفتن مال، خواهان باید دادخواست رجوع از هبه را از طریق دفتر خدمات قضایی ثبت نماید. دادگاه صالح به رسیدگی در این زمینه، دادگاه محل اقامت خوانده است.
اگر مال موهوبه دارای ارزش بالایی باشد، بهتر است که خواهان، با تامین خواسته، مال مربوطه را توقیف نماید.
دادگاه با بررسی دلایل خواهان و نیز دفاعیات خوانده و نیز بررسی شرایط مربوط به رجوع از هبه رای خود را صادر مینماید. در صورتی که رای دادگاه به پس دادن هبه باشد، خواهان موارد دیگری نظیر ابطال سند را نیز باید مطرح نماید.
دعوی رجوع از هبه یکی از دعاوی بسیار پیچیده و دشوار است. به خصوص زمانی که این موضوع بین زوجین مطرح است، به دلیل وجود مراودات و حقوقی مالی زوجه، پس گرفتن موارد هدیه کار بسیار سختی است. مشاوره حقوقی با وکیل در این زمینه مزایای زیر را برای شما به همراه خواهد داشت.
مشاوره حقوقی در مورد رجوع از هبه بیشتر جنبه پیشگیری دارد. یعنی شما باید قبل از انجام هر گونه اقدامی اعم از هبه کردن و یا پس گرفتن باید با وکیل مشورت کنید. چرا که زمان در این دعوی بسیار مهم است.
گاها هزینه دادرسی این پرونده به جهت تامین خواسته و سایر موارد بسیار بالا میرود. بنابراین، با مشاوره حقوقی با وکیل متخصص میتوانید احتمال پیروزی در پرونده را افزایش دهید و از خسارات بیشتر جلوگیری نمایید.
اثبات هبه بودن عقد به خصوص در عقود شفاهی و یا فرایند قبض و قبول قبض و یا معوض بودن هبه از مواردی است که نیازمند دفاع یک وکیل قدرتمند است. بنابراین، به شما توصیه میکنیم که در صورتی که پرونده مهمی دارید، برای انجام مراحل رسیدگی، حتما آن را به وکیل بسپارید.