جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از سوالاتی که بسیاری از موکلین از وکیل طلاق دارند، در مورد نفقه ایام عده است. یکی از حقوقی مالی زن در هنگام طلاق و یا پس از فوت شوهر، نفقه است. زمان که زوجین به صورت توافقی و یا یکطرفه قصد طلاق دارند، میبایست در مورد تمامی حقوق ناشی از زوجیت، تعییین تکلیف نمایند.
نفقه ایام عده یکی از همان حقوقی است که زن در برخی از شرایط میتواند آن را مطالبه نماید. در این صفحه، شرایط تعلق نفقه در این ایام را با یکدیگر بررسی میکنیم. همچنین میتوانید جهت مشاوره حقوقی تلفنی در این زمینه با گروه وکلای آپادانا تماس بگیرید.
به طور کلی مبحث تعلق نفقه ایام عده بسته به نوع طلاق که میان زوجین رخ داده، متفاوت خواهد بود. به طور کلی سه نوع طلاق در محاکم قضایی قابل طرح است. طلاق توافقی، طلاق یکطرفه از طرف مرد و طلاق یکطرفه از سمت زن.
از طرفی به میزان زمانی گفته میشود که زوجه طی آن نمیتواند با شخص دیگری غیر از شوهر خود ازدواج نموده و یا رابطه جنسی برقرار کند. در عقد دائم میزان عده برابر سه طهر (سه دوره پاکی) یا سه ماه میباشد. البته عده در مورد زمانی برقرار است که اولا باکره نباشند و ثانیا یائسه نشده باشند. چنانچه زنی در هنگام طلاق باکره و یا یائسه باشد نیازی به نگه داشتن عده نخواهد داشت. طبیعتا در این شرایط بحث نفقه ایام عده طلاق نیز منتفی خواهد بود. مگر این که خود زوجین در این زمینه توافق کرده باشند.
البته از ۳ نوع طلاقی که در بالا گفتیم، همگی شامل نفقه ایام نخواهند بود. به همین جهت این موضوع را در ادامه بررسی مینماییم.
طلاق بائن یکی از انواع جدایی است که در آن زوج، حق رجوع به همسر خود را در هنگام عده ندارد. طلاق بائن شامل دو نوع طلاق خلع و طلاق مبارات است. در طلاق خلع، زن به واسطه کراهت از همسر خود اقدام به جدایی مینماید. در طلاق مبارات زوجین هر دو از یکدیگر کراهت دارند. به طور معمول، طلاق توافقی از دسته طلاق بائن خلع است. در این نوع طلاق، به زوجه قانونا نفقه ایام عده طلاق تعلق نمیگیرد. یعنی اگر زن به صورت یکطرفه برای جدایی اقدام نماید، این موضوع شامل حال وی نخواهد بود. مگر این که در طلاق توافقی، با همسر خود در مورد این موضوع توافق نماید. دادگاه خانواده در این زمینه کاملا تابع توافقات زوجین است.
در طلاق رجعی، با توجه به این که مرد حق طلاق دارد، حقوق مالی زوجه از جمله نفقه ایام عده تعیین میگردد. مگر این که زن در هنگام طلاق باکره و یا یائسه باشد. مطابق با ماده ۱۱۰۹ قانون مدنی، اگر زن در هنگام طلاق ناشزه باشد، نفقه ایام عده نیز به وی تعلق نخواهد گرفت. در واقع اگر مرد طی دادخواست الزام به تمکین و پس از آن صدور اجراییه حکم نشوز زن را دریافت نموده باشد، در صورت طرح دعوی طلاق از طرف مرد نیاز به پرداخت نفقه معوق و نیز نفقه ایام عده را نخواهد داشت.
در غیر این صورت نفقه در این ایام به زوجه تعلق میگیرد. به عبارت بهتر، در متن رای عدم سازش بابت سه ماه عده زوجه مقدار نفقه نیز توسط کارشناس نفقه تعیین شده است. زوج برای اجرای صیغه طلاق باید تمامی حقوق مالی مندرج در رای از جمله نفقه را پرداخت نماید.
یکی از حقوق مالی که قانون برای زنی که همسر خود را از دست داده، درنظر گرفته، نفقه ایام عده وفات است. به موجب قانونی زن بیوه میبایست ۴ ماه و ده روز عده وفات را نگه دارد. یعنی در طول این مدت حق رابطه جنسی با شخصی دیگر و یا ازدواج را ندارد.
در این شرایط، زن میتواند نفقه این ایام را مطالبه نماید. مطابق با ماده ۱۱۱۰ قانون مدنی، نفقه ایام عده وفات از ماترک شوهر و در صورت عدم وجود اموال از اقارب واجبالنفقه (مثل پدر شوهر، پدر و …) تامین میگردد.
نفقه ایام عده طلاق نیازمند انجام کارشناسی است. در واقع به جز طلاق توافقی که زوجین خود در مورد این موضوع توافق دارند، در طلاق رجعی نفقه، کارشناس مبلغ نفقه را تعیین مینماید. مبلغ نفقه به عوامل مختلفی مانند سن، تحصیلات، میزان زمان گذشته از عقد، موقعیت اجتماعی زن و … بستگی دارد. اما به طور کلی در حال حاضر و در سال ۱۴۰۳، در شهر تهران، نفقه زن در زمان عده ماهیانه ۴ الی ۶ میلیون تومان تعیین میشود.
البته زوجه در صورتی که به مبلغ تعیینی اعتراض داشته باشد، میبایست ظرف مهلت ۷ روزه از تاریخ ابلاغ نظریه کارشناسی، این موضوع را طی لایحه به دادگاه اعلام نماید. در صورت اعتراض زوجه، دادگاه پرونده را به هیات کارشناسی ۳ نفره ارجاع مینماید.
اگر در مورد نفقه ایام عده طلاق و به طور کلی مراحل جدایی پرسشی دارد، میتوانید از طریق مشاوره حقوقی این موضوع را با همکاران ما در میان بگذارید. گروه وکلای آپادانا با بهرهگیری از بهترین وکیل طلاق در تهران شما را در مورد حقوق مالی و نیز روند طلاق آگاه میسازد.
به خاطر داشته باشد که فرایند جدایی و طلاق، فرایند زمان بری بوده و از طرفی مسائل بسیار مختلفی نظیر مهریه، نفقه، حضانت فرزندان، جهیزیه و … میان زوجین وجود دارد. معمولا استفاده از وکیل طلاق جهت حل و فصل این موضوعات، موجب کوتاهتر شدن پروسه و کاهش دغدغه شما خواهد بود.
از طریق حضور وکیل باعث میشود که حقوق شما به طور دقیق بررسی شده و در صورت جدایی، خسارت کمتری به هر دوی زوجین وارد گردد.