جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
دعوی اعتراض ثالث یکی از مهمترین دعاوی حقوقی است که در بسیاری از پروندههای حقوقی یا کیفری ممکن است، شخصی آن را مطرح نماید. به طورکلی هنگامی که در جریان رسیدگی به یک پرونده، فردی که در جریان رسیدگی حضور ندارد و حقی از او ضایع میشود، میتواند با طرح این دعوی از خود احقاق نماید.
البته دعوی اعتراض ثالث بسته به شرایط و نیز زمان طرح آن انواع مختلفی دارد. متاسفانه با توجه به شرایط کنونی و وجود خلاهای قانونی، در بسیاری از موارد در یک پرونده ممکن است مال شخص ثالثی توقیف گردد و یا حکم به ضرر آن فرد صادر گردد. در این شرایط قانون گذار این دعوی را پیشبینی نموده تا فرد بتواند با طرح دعوی در مرجع قضایی صالح به حق خود برسد. این نوع دعوی به دلیل پیچیدگیهایی که در دل خود دارد نیازمند مشاوره حقوقی با یک وکیل خبره است. در ادامه در مورد انواع اعتراض و شرایط و نحوه طرح دعوی صحبت خواهیم کرد.
مفهوم دعوی اعتراض ثالث در ماده ۴۱۷ قانون آیین دادرسی به صراحت بیان شده است. بر طبق این ماده چنانچه در فرایند رسیدگی به دعوی، به حقوق شخصی دیگر خللی وارد گردد و در ضمن او یا نماینده وی در جریان رسیدگی حضور نداشته باشند، میتوانند به رای اعتراض کنند.
همچنین در ماده ۴۱۸ قانون آیین دادرسی مدنی قید شده است که خواهان اعتراض ثالث میتواند به هر گونه رای صادره از دادگاههای عمومی و انقلاب و یا تجدیدنظر خواهی دادخواهی نماید. در مورد رای داوری نیز، اشخاص دیگری که در تعیین داور نقش نداشتهاند، میتوانند به رای اعتراض نمایند.
برطبق ماده ۴۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی، به طور کلی سه نوع اعتراض ثالث وجود دارد:
همچنین باید توجه داشت که این اعتراض را قبل از صدور حکم قطعی و یا حتی پس از آن نیز میتوان طرح نمود. چنانچه خواهان، این اعتراض را پس از اجرای حکم مطرح نماید، باید ثابت نماید که حقی که مرجع اعتراض قرار گرفته، قبلا به دلایل قانونی از بین نرفته است.
اعتراض ثالث اصلی، اعتراضی است که از همان ابتدا و در دعوای اصلی توسط شخص سوم مطرح میگردد. فرد خواهان این نوع اعتراض باید پس از صدور حکم قطعی، آن را مطرح کند. در واقع باید فرد دادخواست خود را به مرجع قضایی تقدیم نمایند. خوانده این پرونده محکوم له و محکوم علیه همان حکم قطعی در دعوی اصلی است. دادگاه رسیدگی کننده به این اعتراض نیز همان دادگاه بدوی رسیدگی کننده به دعوی اصلی میباشد.
اعتراض ثالث طاری، اعتراضی است که یکی از طرفین اصلی دعوی به حکم صادر شده در دعوی دیگر انجام میدهد. زمانی که طرف مقابل دعوی به حکم صادر شده در دادگاه دیگر استناد مینماید، شما میتوانید به آن رای اعتراض طاری داشته باشید. یکی از تفاوتهای این نوع اعتراض با حالت قبلی آن است که در این دعوی نیازی به طرح دادخواست جدید نیست. این اعتراض طی یک لایحه در همان دادگاهی که به دعوی اصلی میان دو طرف، رسیدگی میکند، قابل رسیدگی است.
البته چنانچه مرجع صادر کننده رای مورد اعتراض بالاتر مرجع رسیدگی کننده به دعوی میان دو طرف باشد، خواهان باید حتما دادخواست اعتراض طاری را به مرجع صالح که همان دادگاه صادر کننده رای است، تقدیم کند.
با طرح اعتراض طاری، چنانچه دادگاه تشخیص دهد که نتیجه این اعتراض در نتیجه دعوی اصلی موثر است، رسیدگی به پرونده را تا زمان رسیدگی به دعوی طاری به تعویق خواهد انداخت. در حالتی که مرجع بالاتر اعتراض طاری را رسیدگی نماید، دادگاه اصلی پس از وصول اعتراض طاری، به خواهان اعتراض ۲۰ روز فرصت میدهد که دادخواست خود را به مرجع بالاتر تقدیم نماید.
اعتراض ثالث اجرایی در شرایطی طرح میشود که دادگاه در راستای اجرای حکم قطعی، اموال فردی اعم از منقول یا غیرمنقول را توقیف نماید. چنانچه این فرد مدعی مالکیت باشد و در جریان رسیدگی حضور نداشته باشد، میتواند براساس مواد ۱۴۶ و ۱۴۷ این اعتراض را مطرح نماید.
چنانچه فرد مدعی سند رسمی داشته باشد که زمان انتقال آن، مربوط به قبل از زمان توقیف باشد، با مراجعه به واحد اجرای احکام میتواند تقاضای رفع توقیف نماید. اما اگر مدرک وی شامل سند رسمی نیست، اثبات ادعای وی منوط به ثبت دادخواست اعتراض ثالث است. خوانده این دعوی نیز طرفین دعوی اصلی میباشند.
در چنین شرایطی ممکن است، دادگاه با توجه به شرایط پرونده برای صدور دستور توقف عملیات اجرایی از خواهان تامین مناسب را دریافت نماید.
همانطور که گفتیم، دعاوی اعتراض ثالث از جمله دعاوی بسیار پیچیده هستند. به خصوص که فرد ثالث در جریان رسیدگی خود حضور نداشته است. در این شرایط مشاوره حقوقی با وکیل متخصص در این دعاوی بسیار مهم است. یکی از مهمترین دلایل پیشنهاد مشاوره حقوقی در زمینه دعاوی اعتراض ثالث آن است که زمان در این موارد بسیار کوتاه و نقش کلیدی دارد.
علاوه بر این رفع توقیف و یا دستور توقف عملیات اجرایی دارای نکاتی است که باید حتما وکیل مربوطه شما را در آن زمینه راهنمایی کند. دعوی طاری نیز نیازمند پیگیری در دو دادگاه و دو مرجع مختلف است. همین موضوع کار را برای فردی که دانش حقوقی ندارد، دشوار مینماید. بنابراین توصیه میکنیم در صورت برخورد با چنین پروندهای حتما از یک وکیل خوب مشاوره حقوقی دریافت نمایید.