وکالت یکی از مشاغلی است که با زندگی مردم از دیرباز تا کنون عجین شده و شاید کمتر کسی باشد که در طول عمر خود یک بار هم با وکیل و یا مشاوره حقوقی سر و کار نداشته باشد. در این مقاله، با وکیل، دفتر وکالت، موسسه حقوقی و نحوه پذیرش وکالت آشنا خواهید شد.
وکیل
همانند هر کار و شغل دیگری، وکالت و حقوق نیز دارای دانشآموختگان و متخصصانی است که با علم و هنر خود به عموم مردم خدمات مختلفی را ارائه میدهند. به فردی که دارای حداقل مدرک لیسانس حقوق و یا معادل حوزوی آن باشد و نیز در آزمون وکالت کانون وکلای دادگستری و یا آزمون مرکز مشاوران قوه قضاییه پذیرفته و پروانه دریافت کرده باشد، وکیل گفته میشود. تمامی وکلا در ابتدای دوره وکالت میبایست دورهای دو ساله را در مراکز مختلف قضایی سپری کنند که در این دوره به آن ها وکیل کارآموز و یا وکیل پایه دو دادگستری گفته میشود. با اتمام دوره دو ساله و گذراندن آزمون اختبار، وکیل پایه دادگستری محسوب خواهند شد.
موسسه حقوقی
موسسه حقوقی، محل و مکانی است که در آن گروهی وکیل و یا مشاور حقوقی با همکاری یکدیگر خدمات مختلف حقوقی ارائه میکنند. موسسه حقوقی از جمله موسسات غیر تجاری محسوب میشود که با دو نفر سهامدار قابلیت ثبت آن وجود دارد. البته در حال حاضر، طبق قانون حداقل یکی از سهامداران میبایست وکیل باشد.
موسسه حقوقی به دلیل داشتن شخصیت حقوقی نسبت به یک دفتر وکالت از امکانات بیشتری برخوردار است که یکی از مهمترین این مزایا، امکان تبلیغ موثر و هدفمند است. علاوه بر این، در یک موسسه حقوقی امکان جذب وکیل در هر کدام گروه از دعاوی حقوقی نظیر دعاوی خانواده، دعاوی مالی، دعاوی ملکی، دعاوی کیفری، دعاوی ثبتی و دعاوی شرکتها وجود دارد که از این حیث یک موسسه حقوقی گستره متنوعتری از خدمات حقوقی را نسبت به یک دفتر وکالت با یک یا تعداد معدودی وکیل ارائه میدهد.
همچنین در یک موسسه حقوقی به دلیل وجود تعداد زیادی وکیل امکان بررسی گروهی پرونده ها و انتخاب بهترین روش برای رسیدگی و طرح دعوی و یا دفاع بر روی آن پرونده وجود دارد. بنابراین با توجه به مطالب فوق، یک موسسه حقوقی دارای مزیت رقابتی بسیار بیشتری نسبت به یک دفتر وکالت بوده و میتواند برای موکلین خدمات بهتری ارائه دهد.
دفتر وکالت
دفتر وکالت، دفتری است که در آن یک وکیل و یا گروهی از وکلا مشغول به کار بوده و خدمات مختلفی از جمله مشاوره حقوقی، پذیرش وکالت، تنظیم دادخواست و شکوائیه، تنظیم اظهارنامه و لایحه و … را انجام میدهد. هر وکیل پایه یک دادگستری مجاز است، در محل و شهری که در پروانه وی درج شده، دفتر وکالت دایر نماید. دفتر وکالت هر کدام از وکلا از طریق سایت کانون وکلای دادگستری محل پروانه قابل جستجو میباشد. از مزایای داشتن دفتر وکالت، امکان ملاقات حضوری با وکیل و استفاده از مشاوره حقوقی وی و یا پذیرش وکالت به صورت تخصصی میباشد.
انواع پذیرش وکالت
یکی از بخشهای مهم فرایندهای حقوقی نظیر طرح دعوی اعم از دادخواست و شکواییه و یا دفاع در پرونده ها پذیرش و دادن وکالتنامه به یک وکیل مجرب در حوزه تخصص مربوط به پرونده است. پذیرش وکالت توسط یک وکیل خوب در حوزه موضوع پرونده موجب افزایش احتمال برد در پرونده و نیز کاهش زمان و هزینه صرف شده برای آن پرونده خواهد شد. پذیرش وکالت توسط وکلا و به ویژه در گروه وکلای آپادانا در موارد زیر انجام میشود:
وکالت در طرح دعاوی مختلف
در مطالعه پرونده
این امر به خصوص در پرونده های کیفری و یا پرونده هایی که احتمال جلب شدن خود توسط شاکی را میدهد، بیشتر به چشم میآید. در بسیاری از این دست پروندهها، فرد با دادن وکالت و قبول وکالت توسط یک وکیل از محتوای کامل پرونده خود و راههای دفاع از خود آگاه میشود و به این ترتیب از مشکلات بعدی نظیر جلب شدن، پرداخت خسارت، رفتن به زندان، محکومیت موثر و سوء سابقه و … رهایی مییابد.
در ثبت دادخواست، شکوائیه و اظهارنامه
در برخی موارد افراد، به جهت عدم تمکن مالی ممکن است توان پرداخت حق الوکاله وکیل برای یک پروسه کامل وکالت را نداشته باشند. در بعضی دیگر از موارد، به جهت مقتضیات پرونده ممکن است نیاز به حضور وکیل جدی نباشد و یا در برخی از دعاوی مانند اعسار از پرداخت محکوم به، حضور وکیل ممکن است موجب رد شدن دعوی اعسار گردد. در این گونه موارد وکیل با پذیرش وکالت در بخشی از پرونده نظیر ثبت اظهارنامه و یا ثبت دادخواست و ارائه راهنماییهای لازم به موکل برای جلسه دادگاه موجب افزایش پیروزی موکل در پرونده خواهد شد.
در مصالحه و داوری
در برخی از پرونده ها مانند بعضی از پرونده های خانواده و یا پرونده های بسیار بزرگ که هزینه دادرسی زیاد و یا زمان رسیدگی بسیار طولانی است، طرفین دعوی مایلند که از طریق یک وکیل، مشکل فیمابین خود را بدون حضور دادگاه و صرفا از طریق مصالحه و داوری حل کنند. پذیرش وکالت در این گونه پرونده ها برای موکلین بسیار حائز اهمیت است. گروه وکلای آپادانا آماده ارائه خدمات مصالحه و داوری به خصوص در دعاوی شرکت ها میباشد.
در نگارش متن حقوقی مانند لایحه، اعتراض و … .
باید توجه داشت که هر پرونده دارای موضوعی تخصصی است و باید پذیرش وکالت توسط وکیل مجرب آن حوزه صورت گیرد. بنابراین قبل از انجام هر کاری از سابقه وکیل جویا شده و در مورد پرونده های مشابه پرونده خود از سابقه وی سوال فرمایید.