جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از مسائل و موضوعات مهم حقوقی که سالیانه افراد زیادی را درگیر خود میکند، بحث دیه تصادف و دیه فوت و نیز پیگیری حقوقی این گونه پروندهها در مراجع قضایی است. متاسفانه در کشور ما به دلیل فرهنگ غلط رانندگی، ناایمن بودن جادهها و خودروها، سالانه تعداد زیادی تصادفات منجر به جراحت و فوت به وقوع میپیوندد.
البته با توجه به اجباری بودن بیمه شخص ثالث برای تمامی وسایل نقلیه، در صورت بروز خسارت به خودرو و نیز سرنشینان، امکان دریافت این خسارت یا دیه تا سقف تعهد موجود در بیمهنامه از بیمه مربوطه وجود دارد. اما دریافت این مبالغ به سادگی نیست. برای دریافت دیه فوت و یا دیه تصادف مراحل متعدد قانونی و قضایی وجود دارد که باید به دقت انجام شوند. به همین جهت پیشنهاد میگردد حتما در این زمینه از یک وکیل خبره مشاوره حقوقی دریافت کنید.
چنانچه فردی به صورت عمدی یا غیر عمدی به فرد دیگر آسیب وارد نماید و این آسیب منجر به جراحت، نقص عضو و یا مرگ شود، فرد آسیب دیده یا ورثه وی مستحق دریافت دیه میگردند. مبحث دیه تصادف و یا دیه فوت براساس شریعت اسلام و نیز قانون حاکم بر کشور تدوین شده است. بحث دیه در ماده ۴۴۸ قانون مجازات اسلامی بیان شده است. بر اساس این ماده، دیه مال معینی است که به دلیل جنایت غیرعمدی بر نفس، عضو یا منفعت تعیین میشود. دیه در شرایطی تعیین میگردد که عمل انجام شده مستوجب قصاص نیست.
زمانی که یک تصادف منجر به جراحت رخ میدهد، فرد آسیب دیده میتواند میزان دیه مربوط به آسیب را از شخص آسیب زننده دریافت کند. البته چنانچه فرد آسیبزننده خودروی خودرو را بیمه کرده باشد، فرد آسیب دیده میتواند این مبلغ را از بیمهگذار دریافت کند. مبلغ دیه مربوط به هر جراحت براساس درصدی از دیه انسان کامل تعیین میگردد. مبلغ دیه انسان کامل به صورت سالیانه و در ابتدای هر سال با تایید رهبری و توسط رئیس قوه قضاییه اعلام میگردد. این مبلغ پایه محاسبه مبالغ بیمه نامهها و نیز سقف پرداخت دیه تصادف و دیه فوت خواهد بود.
در ابتدای سال ۱۴۰۳، مبلغ دیه کامل انسان توسط رئیس قوه قضاییه اعلام گردید. بر این اساس مبلغ دیه کامل مرد در سال ۱۴۰۳، مبلغ یک میلیارد و دویست میلیون تومان میباشد. این در حالی است که مبلغ مذکور در سال ۱۴۰۲، ۹۰۰ میلیون تومان بوده است.
مبلغ دیه انسان کامل براساس شرایط تورمی کشور تعیین میگردد. در جدول زیر مبلغ دیه در پنج سال گذشته ارائه شده است. همچنین باید توجه داشت که مبلغ دیه کامل زن، نصف دیه مرد است. بنابراین، دیه کامل زندر سال ۱۴۰۳، ۶۰۰ میلیون تومان خواهد بود.
سال | دیه کامل مرد | دیه کامل زن |
۱۴۰۳ | یک میلیارد و دویست میلیون تومان | ۶۰۰ میلیون تومان |
۱۴۰۲ | ۹۰۰ میلیون تومان | ۴۵۰ میلیون تومان |
۱۴۰۱ | ۶۰۰ میلیون تومان | ۳۰۰ میلیون تومان |
۱۴۰۰ | ۴۸۰ میلیون تومان | ۲۴۰ میلیون تومان |
۱۳۹۹ | ۳۳۰ میلیون تومان | ۱۶۵ میلیون تومان |
یکی از سوالاتی که همیشه در مشاوره حقوقی تصادفات برای موکلین در این زمینه وجود دارد، بحث تغلیظ دیه میباشد. تغلیظ دیه به معنای افزایش مقدار مبلغ دیه است. این موضوع شامل یک سری شرایط خاص است. تغلیظ دیه فقط صرفا در ماههای حرام یعنی ذیحجه ، محرم ، صفر و رجب صورت میگیرد. همچنین افزایش دیه یا تغلیظ دیه صرفا در مورد قتل انجام میشود. بنابراین تغلیظ در مورد دیه فوت یا دیه تصادف منجر به فوت وجاهت قانونی دارد.
مقدار تغلیظ دیه به میزان یک سوم دیه کامل انسان است. به طور مثال مقدار تغلیظ دیه در سال ۱۴۰۳ برای مردان مبلغ یک میلیارد و ششصد میلیون تومان و برای زنان یک میلیارد و دویست میلیون تومان خواهد بود. برخی به اشتباه فکر میکنند که تغلیظ دیه در مورد جراحات نیز انجام میشود. در حالی که اینگونه نیست. در مورد دیه فوت نیز باید حتما زمان وقوع حادثه و فوت هر دو در ماه حرام باشد.
برای دریافت دیه تصادف مراحل مختلفی وجود دارد که باید به دقت و موبه مو انجام شود. هرچند با توجه به حجم کار و نیز مسائل مختلفی که در این زمینه وجود دارد، بهتر است که این موضوع را به یک وکیل خبره بسپارید. مراحل دریافت دیه تصادف و یا دیه فوت به شکل زیر میباشد:
پس از بروز تصادف اولین مرحله، حفظ خونسردی و سپس تماس با اورژانس و پس از آن با پلیس ۱۱۰ میباشد. حتما در تماس خود محل دقیق وقوع تصادف را به درستی کنید. با حضور مامور راهنمایی رانندگی مدارک رانندگان به خصوص راننده مقصر از جمله گواهینامه، کارت خودرو و بیمه نامه بررسی میشود. پس از آن مامور مربوطه با توجه به صحنه، کروکی تصادف به همراه اظهارات طرفین در مورد نحوه وقوع تصادف را ترسیم مینماید. در تصادفات جرحی یا فوتی، فرم مربوط به اطلاعات ضارب و مضروب میبایست تکمیل گردیده و خودرو به پارکینگ منتقل گردد.
پس از ثبت اطلاعات اولیه هر دو سمت تصادف باید به کلانتری محل وقوع حادثه مراجعه نمایند. در این مرحله، پرونده مربوط به تصادف تشکیل میگردد. مدارک لازم برای تشکیل پرونده عبارت است که مدارک هویتی، مدارک مربوط به خودرو و نیز کروکی پلیس.
پس از تشخیص اولیه مقصر تصادف، چنانچه فرد مقصر یا ضارب نسبت به کروکی اعتراضی نداشته باشد، باید با اصل مدارک خود به اداره بیمه مراجعه نماید و در آن جا تشکیل پرونده دهد. به خاطر داشته باشید که مهمترین مدرک موجود در پرونده کروکی ترسیم شده از سوی پلیس است. این کروکی در اختیار اورژانس، کلانتری و اداره بیمه قرار میگیرد. همچنین در صورت اعتراض به کروکی باید این مورد را در هنگام تشکیل پرونده در کلانتری منعکس کنید.
با تشکیل پرونده در اداره بیمه، فرد مقصر یا ضارب برای ادامه مراحل پرونده دیه تصادف باید نامه مربوط به اصالت بیمه نامه را به اداره بیمه تحویل دهد. سپس اصالت بیمه نامه را دوباره به کلانتری تحویل دهد. کلانتری مربوطه با تکمیل مدارک مربوط به طرفین تصادف پرونده را به دادسرای محل وقوع تصادف ارجاع میدهد. پرونده با علت ضرب و جرح غیر عمدی ناشی از تصادف به دادسرا ارجاع میگردد تا تحقیقات در این زمینه صورت گیرد.
پس از ارسال پرونده به دادسرا، بازپرس پرونده را برای تعیین خسارات جانی و مالی بررسی مینماید. برای تعیین خسارات جانی، نامه پزشکی قانونی الزامی است. در مورد جراحات خود فرد باید پس از مرخصی از بیمارستان به پزشکی قانونی مراجعه کند. البته بهتر است نسخهای از پرونده بیمارستان به پزشکی قانونی ارائه شود. در مورد، شرایط کاملا مشخص است. در صورتی که فرد جراحت دیده فوت نماید، مراحل دادسرا و دادگاه با پیچیدگیهای بیشتری روبرو خواهد شد. چرا که باید ورثه حتما انحصار وراثت را انجام داده و دعوی را براساس انحصار وراثت ادامه دهند.
در نهایت دادگاه رای خود را صادر نموده و پس از ۲۰ روز در صورت عدم اعتراض قطعی میگردد. پس از صدور اجراییه پرونده به اجرای احکام ارسال میگردد. نهایتا بازماندگان با مراجعه به اجرای احکام و دریافت نامه برای دریافت دیه فوت به اداره بیمه مراجعه میکنند. همچنین در تصادفات جرحی فرد آسیب دیده برای دریافت دیه تصادف به اداره مراجعه میکند.
برای دریافت دیه فوت و یا دیه تصادف مدارکی باید به دادگاه و پس از آن به اداره بیمه ارائه شود. پیشنهاد می شود در مورد این مدارک حتما با یک وکیل مجرب مشاوره حقوقی داشته باشید. این مدارک عبارتند از:
با تحویل این مدارک، به اداره بیمه، شرکت بیمهگذار موظف به پرداخت دیه خواهد بود. نکته مهم این که مبلغ دیه به صورت یوم الاداء و به نرخ روز پرداخت میگردد. بنابراین، ملاک محاسبه مبلغ دیه، سال پرداخت آن است نه زمان وقوع حادثه.
یکی از مهمترین قوانین در حوزه دیه فوت و دیه تصادف ، برابر بودن مبلغ پرداختی به زن و مرد است. براساس قوانین جدید و ماده ۴ قانون بیمه ، شرکت بیمه گذار موظف خسارات وارده به افراد را فارغ از دین و جنسیت تا سقف تعهد پرداخت نماید. در واقع این قانون براین مبنا تنظیم گردیده که حق بیمه پرداختی از سوی زنان و مردان و یا اقلیتهای دینی و مسلمانان یکسان است.
به عبارت دقیقتر در تصادفات غیر عمدی، چنانچه بزه دیده یا مجنی علیه زن باشد، دیه وی با دیه مرد برابر است. نحوه پرداخت دیه زن در این حالت به این شکل است که شرکت بیمه نصف دیه کامل انسان را به وی یا وراث وی پرداخت نموده و مابقی توسط صندوق خسارات بدنی میبایست پرداخت شود. البته این در شرایطی است که تصادف غیرعمدی باشد. در تصادفات عمدی، مبلغ دیه توسط مجرم میبایست پرداخت گردد.
یکی از مهمترین سوالات موکلین این است که در صورت فرار راننده خاطی تکلیف دیه فوت چه خواهد بود. در این شرایط، کل مبلغ دیه تعلق گرفته میبایست توسط صندوق خسارات بدنی پردخت گردد. سپس چنانچه راننده خاطی مشخص گردد، صندوق خسارات دعوی مطالبه خسارت را علیه آن فرد اقامه خواهد بود.
زمان واریز دیه فوت یا دیه تصادف به نوع تصادف و عمدی غیر عمدی بودن آن و حتی توافق طرفین در مورد پرداخت دیه بستگی دارد. بر این اساس،
البته توجه داشته باشید که در مورد تصادفات غیرعمدی، زمانهای فوق در مورد پرداخت دیه شخص ثالث است. در مورد دیه راننده مقصر، بیمه باید ظرف یک سال پرداخت نماید. اما دیه راننده مقصر به نرخ روز محاسبه نمیگردد. همچنین، در صورتی که طرفین توافق کنند، راننده مقصر دیه را مستقیما به حساب شخص ثالث واریز مینماید. در غیر این صورت در تصادفات غیرعمدی شخص ثالث باید با نامه اجرای احکام به بیمه مربوطه مراجعه نماید. در تصادفات عمدی نیز راننده مقصر باید مبلغ دیه را به حساب معرفی شده از سوی اجرای احکام واریز نماید.