جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از مواردی که قانونگذار در جهت احقاق حقوق افراد درنظر گرفته است، نصب امین برای افرادی است که ولی قهری آنها در عین زنده بودن وظایف خود را انجام نمیدهد. در این شرایط، با توجه به زنده بودن ولی قهری امکان نصب قیم وجود ندارد. اما فردی برای انجام امور فرد صغیر یا محجور انتخاب میشود که به وی امین گفته میشود. باید توجه داشت که نصب امین با ضم امین متفاوت است. تفاوت عمده این دو عبارت در این است که با نصب امین، صرفا فرد امین عهده دار امور مالی میشود. اما در ضم امین، هم فرد قیم و هم فرد امین با یکدیگر و به طور مشترک عهده دار امور محجور خواهند بود.
نصب امین از جمله مواردی است که نیازمند آگاهی به قوانین مدنی و امور حسبی است. به همین منظور راه درست، سپردن کار به بهترین وکیل در این زمینه است. برای مشاوره حقوقی در این زمینه با گروه حقوقی آپادانا تماس بگیرید.
ریشهی لغوی امین به معنی فرد امانتدار و مورد اعتماد است. در شرع مقدس هم یکی از القاب پیامبر محمد امین بوده است.
در عالم حقوق و در مدار قانون، امین به فردی گفته میشود که زمام امور و سرپرستی و ادارهی اموال اشخاصی را عهدهدار میشود که آن افراد خودشان قدرت و توانایی ادارهی مسایل مالی خودشان را ندارند و ناتوان از این موضوع هستند.
در واقع اشخاصی مانند محجوران، افراد دارای سن بالا و غایبان مفقودالاثر و جنین. این دسته از افرادی که ذکر شد، کسانی هستند که قدرت و توانایی گرفتن زمام امور مالی خودشان را ندارند و باید برای آنها فرایند نصب امین انجام شود.
از همین رو باید گفت امین به فردی گفته میشود که از سمت دادگاه و قاضی بخاطر ادارهی امور مالی فرد ناتوان انتخاب میشود. امین باد امانتدار باشد و صداقت، عدالت و درسترفتاری را سرلوحهی اقدامات خودش قرار دهد. امین باید منفعت صاحب مال را در نظر بگیرد و اولویت حق و برایش، حفظ حقوق صاحب مال باشد، چه برای این کار اجرتی بگیرد و چه نگیرد.
براساس ماده ۱۱۸۷ قانون مدنی هر گاه ولی قهری منحصر به واسطه غیبت یا حبس به هر علتی که نتواند بامور مولی علیه رسیدگی کند و کسی را هم از طرف خود معین نکرده باشد حاکم یک نفر امین به پیشنهاد مدعیالعموم برای تصدی و اداره اموال مولی علیه و سایر امور راجعه به او موقتا معین خواهد کرد.
نکته بسیار مهم در این ماده، عبارت ولی قهری منحصر است. براساس قانون و فقه، پدر و جد پدری ولی قهری طفل محسوب میشوند. اگر یکی از اولیای قهری طفل فوت نماید، ولی قهری منحصر در یک فرد است. در نتیجه چنان ولی قهری منحصر و زنده نیز مشمول ماده ۱۱۸۷ قانون مدنی گردد، میتوان دعوی نصب امین را مطرح نمود.
با نصب امین ، یک سری وظایف بر عهده وی قرار میگیرد که عبارتند از:
افراد ذیل صلاحیت طرح دعوی نصب امین را نخواهند داشت:
امین موظف است که ظرف سه روز از ابلاغ با رعایت قوانین، مراتب قبول یا رد عنوان امین بودن و سمت امانت را به مرجع قضایی اطلاع دهد و چنانچه در این مهلت سه روزه تصمیم خود را نگیرد و موضع خودش را در این مورد اعلام نکند دادگاه فرد دیگری را به عنوان امین تعیین خواهد کرد.
اما اگر امین منصوب شده از طرف دادگاه قبل از تعیین شخص دیگری مراتب قبول سمت خودش را به قاضی اعلام نماید ، در همان منصبی امین باقی خواهد ماند و فرد جدید انتخاب نخواهد شد.
شخص امین مختار است برای سمت امانت و کاری که انجام میدهد تقاضای دستمزد یا اجرت نماید. مبلغ اجرت امین باید با در نظر داشتن قوانین کار و با توجه به وقت و انرژی که میگذارد، با جلب نظر کارشناس مشخص گردد. براساس ماده ۱۵۰ قانون امور حسبی، دادگاه میتواند برای امین اموال فرد غایب، اجرت المثل مناسبی را درنظر بگیرد.
میزان این حق الزحمه، بر اساس میزان و ارزش اموال، فعالیت امین، منفعت داشتن اموال و یا فعالیتهای امین و … تعیین میگردد.
پس از انجام تشریفات مربوط به نصب امین، در موارد زیر میتوان امین را عزل نمود: