جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از مهمترین حقوق مالی زن در فقه و نیز در حقوق ایران مطالبه نفقه است. نفقه در معنای حقوقی، تامین تمامی نیازهای متعارف زوجه از قبیل مسکن، خوراک، پوشاک، هزینه درمان و بهداشت و هر گونه هزینه مشروع است و مرد مکلف به تامین این موارد میباشد. نفقه زن کاملا بر اساس شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی وی تعیین میگردد و شرایط مالی مرد در تعیین آن تاثیر چندانی ندارد. بسیاری از زنان، در راهروهای دادگاهها و دادسراها به دنبال طرح دعوی مطالبه نفقه معوقه و یا شکایت ترک انفاق هستند، اما به دلیل عدم آشنایی به حقوق خود متاسفانه دچار مشکلات عدیدهای در رسیدن به حق خود میشوند. در حالی که با استفاده از یک مشاوره حقوقی و یا پذیرش وکالت توسط وکیل نفقه بسیاری از این مشکلات به وجود نخواهند آمد.
براساس قانون مدنی کشورمان نفقه دارای ویژگیهایی به شرح زیر است:
نفقه جزء مواردی است که برای آن هم در قانون مدنی و هم در قانون حمایت خانواده ضمانت اجرا درنظر گرفته شده است. براساس ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده، چنانچه زوج با وجود استطاعت مالی از پرداخت نفقه زوجه خودداری کند، حبس تعزیری درجه شش یعنی از ۶ ماه تا دو سال در انتظار وی میباشد. همچنین، ماده ۱۱۱۱ قانون مدنی ضامن اجرای نفقه معوقه است. یعنی در صورتی که مرد برای مدتی مثلا ۶ ماه از پرداخت نفقه خودداری نماید، زوجه میتواند با طرح دادخواست مطالبه نفقه، به صورت حقوقی نفقه را مطالبه نماید.
مواردی که موجب اسقاط نفقه زوجه میگردد، عبارتند از: نشوز زن، ارتداد زن، قطع نکاح، عدم تمکین زوجه.
در فسخ نکاح یا طلاق بائن اگر زن آبستن نباشد در صورت مدت عده نفقهای به وی تعلق نمیگیرد. ولی اگر زن از شوهر خود حامله باشد تا زمان وضع حمل استحقاق دریافت خواهد داشت. (ممکن است زمان وضع حمل کمتر یا بیشتر از مدت عده باشد. در این حالت، با این که رابطه زوجیت کاملا مقطوع است، زن حامله مستحق نفقه خواهد بود).
ماده ۱۱۱۰ قانون مدنی میگوید در عده وفات حق نفقه ندارد. اما با توجه به عدالت قضایی و انصاف و ملاک ماده ۱۱۰۹ قانون مدنی، رویه قضایی بر این است: ماده ۱۱۱۰ ناظر بر زن غیر آبستن است. زن حامله در عده وفات تا زمان وضع حمل استحقاق نفقه از ترکه شوهر را دارد.
برای مشاوره حقوقی نفقه میتوانید از مشاوره حقوقی و یا وکلای گروه آپادانا بهره ببرید.
1 Comments
با سلام برای مطالبه نفقه چه مدارکی لازمه؟