جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از حقوقی که شرع مقدس و به تبع آن قانونگذار برای زنان درنظر گرفته است، حق حبس است. بر این اساس زن میتواند تحت شرایطی تا زمانی که مهریه خود را به طور کامل دریافت نکرده باشد، از تمکین نمودن از شوهر خود، امتناع نماید. متاسفانه در دادگاهها و مراجع قضایی، شاهد این موضوع هستیم که برخی زوجین به جای آن که تلاش در حل مشکلات خود نمایند، سعی میکنند تا از حقوق خود به ضرر طرف مقابل بهره ببرند. این که استفاده از حق حبس مهریه به بنیان خانواده کمک مینماید یا آسیب میزند بحثی است که نیازمند بررسی دقیق است. اما مقاله حاضر، ماهیت حقوقی این حق را بررسی نموده است.
حق حبس زن در علم حقوق به این معناست که زوجه تا زمان مطالبه مهریه خود به صورت کامل، میتواند از انجام وظایف خود در قبال شوهر خودداری نماید. این موضوع در ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی به صراحت ذکر شده است. همچنین براساس ماده ۱۰۸۶، حق حبس مهریه به شرطی قابل اجرا کردن میباشد، که زوجه قبل از اجرای آن تمکین نکرده باشد.
براساس مواد قانونی فوق، واضح است که تمکین هر دو نوع عام و خاص را شامل میشود. در الزام به تمکین عام، زن موظف به حسن معاشرت و خوش خلقی و اطاعت از شوهر در برخی مواردی است که شرع و قانون وی را ملزم نموده است. در تمکین خاص، زن باید شرایط بهرهجویی و لذت جنسی شوهر را از خود فراهم آورد. البته این موضوع متقابلا در مورد مرد نیز وجود دارد. بنابراین، چنانچه اثبات گردد که زن قبل از اجرای حق حبس از شوهر خود تمکین کرده یعنی مثلا به خانه وی رفته و یا با او رابطه جنسی در حد و اندازه داشته، این حق ساقط میگردد.
همانطور که در ابتدای این مقاله گفته شد، استفاده از حق حبس منوط به تحقق برخی شروط است. شرایط اعمال حق حبس مهریه به شرح زیر است:
یکی از چالشهای اساسی میان زوجین، ارتباط میان مهریه، نفقه، تمکین و حق حبس است. متاسفانه در سالهای اخیر با رشد نجومی قیمت سکه و باز شدن پای آن به میان زوجین، مشکلات حقوقی عدیدهای میان زوجین ایجاد شده است. از یک سو برخی از زنان، پس از وقوع و یا با گذشت زمان اندکی از آن، با اجرا گذاشتن مهریه و اعمال حق حبس، عملا بر پایان زندگی مشترک با همسر خود مهر میزنند. چرا که با قیمت کنونی سکه و شرایط اقتصادی عموم مردان، پرداخت مهریه سالیان دراز طول میکشد. همین امر باعث میشود که مردانی که درگیر این پرونده هستند، احساس فریب خوردگی میکنند و به همین متاسفانه برخی از آنان راه آزار و اذیت همسران خود را در پیش میگیرند تا بتوانند آنان را مجاب به تمکین و یا طلاق نمایند.
از طرفی حق حبس در برخی مواقع و شرایط میتواند بسیار مفید باشد. به طور مثال برخی مردان، پس از انجام عقد از فراهم کردن زندگی مشترک و بردن همسر خود از خانه پدری خودداری میکند. تمکین زن نیز مزید بر علت شده و این زمان طولانیتر میگردد. هر چه فاصله زمانی بین عقد و عروسی از حد استاندارد بیشتر شود، احتمال جدایی بیشتر میشود. حال اگر جدایی رخ دهد، بازنده اصلی زنی است که هم تمکین نموده و هم به خانه شوهر نرفته است.
بنابراین، با یک نگاه عمیق و جامعه شناسانه به موضوع حق حبس، میتوان دریافت که این حق برای حفظ شان و کرامت درنظر گرفته شده است، مشروط بر آن که از این حق به شکل غیر اخلاقی سوء استفاده نگردد.
همانند هر پرونده دیگری، حق حبس مهریه دارای زوایا و ابعاد مختلف حقوقی است. بنابراین، بهتر است که پرونده را به یک وکیل یا کارشناس حقوقی با تجربه محول کنید. به خصوص، اگر مرد هستید و میخواهید تمکین زوجه را برای اسقاط حق حبس زن اثبات نمایید، بهتر است حتما از مشاوره حقوقی تخصصی استفاده نمایید. بسیاری از افراد به دلیل ناآگاهی و عدم داشتن فرهنگ استفاده از وکیل، خسارات زیادی را به خود و خانواده خود وارد مینمایند. بنابراین چنانچه میخواهید، احتمال پیروزی در پرونده را افزایش دهید و در زمان و هزینه صرفه جویی کنید، حتما وکیل بگیرید. گروه حقوقی آپادانا با وکلای مجرب در خدمت شماست.
2 Comments
با سلام:
خانوم من از حق حبس استفاده کرده و از طریق مراجع قضایی اقدام به دریافت نفقه و مهریه خودش کرده که ماهیانه ان ها را دریافت میکند ولی حالا درخواست طلاق داده خواستم ببینم درخواست ایشون بجا هست یا رد میشود چون من نمیخوام طلاقش بدم….؟؟
سلام وقت بخیر. اگر از حق حبس استفاده می کنه، عسر و حرجش اثبات نمیشه.