جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از دغدغههایی که عموم مردم به خصوص زنان جامعه دارند، حق طلاق زن و نحوه اجرایی کردن آن است. زنان بسیاری در کشور ما وجود دارند که به دلیل وجود حق طلاق برای مرد، در زندگی پر از سختی و مشقت و گاها حقارت بار بسر میبرند و راه چارهای برای خلاصی از این وضعیت خود نمییابند.
اما قانونگذار برای نیمی از جمعیت جامعه که همانا زنان این سرزمین هستند، شرایطی را برای ایجاد حق طلاق زن درنظر گرفته است. همچنین در سالهای اخیر، حق طلاق زن در دادگاه ها و سایر مراجع قضایی نیز بیشتر به رسمیت شناخته میشود و همین امر موجب شده است که طلاق از طرف زن نیز نسبت به گذشته سادهتر شده باشد.
اما باید توجه داشت که براساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و نیز شرع مقدس اسلام، حق طلاق با مرد است و گرفتن حق طلاقبرای زن همچنان کاری مشکل و زمانبر است.
آسان ترین راه برای گرفتن حق طلاق زن حضور در یک دفتر اسناد رسمی و تنظیم وکالت طلاق در آن جاست. در سالهای اخیر، مراجعه به دفاتر اسناد رسمی برای تنظیم وکالت نامه طلاق بسیار زیاد شده است. در این روش، زن به عنوان وکیل شوهر خود مراحل طلاق را که به صورت طلاق توافقی است، در مراجع قضایی انجام میدهد. باید توجه داشت با تنظیم وکالت در طلاق، زوجه وکیل مع الواسطه شوهر خود است و برای انجام پرونده خود میبایست برای شوهر خود وکیل پایه یک دادگستری انتخاب نماید.
وکیل طلاق میتواند تمامی مراحل را خود انجام دهد. همچنین زوجه میتواند از جانب خود نیز وکیل طلاق اختیار کند تا بدون حضور زوجین و فقط توسط وکیل مراحل طلاق انجام شود. موسسات حقوقی و دفاتر وکالتی مانند گروه وکلای آپادانا که طلاق با وکالت نامه را به صورت تخصصی انجام میدهند، مراحل طلاق را بین یک هفته تا ده روز به اتمام میرسانند.
یکی دیگر از راههای گرفتن حق طلاق زن، درج این حق در سند ازدواج است. در برخی از موارد، برخی از خانوادهها تمایل دارند که داماد در هنگام مراسم عقد، حق طلاق را به زوجه بدهد. این حق، در صفحه مربوط به شروط ضمن عقد قید میشود و باید بگونهای نوشته شود که حتما قابلیت اجرایی داشته باشد. به طور مثال باید زوج به زوجه، ضمن عقد خارج لازم وکالت بلاعزل دهد که هر زمان زوجه خواست بی قید و شرط بتواند با هر شرطی اعم از اخذ یا بذل مهریه، خود را مطلقه نماید. با داشتن حق طلاق در داخل سند ازدواج، طلاق از سمت زوجه آسانتر انجام میشود، اما باید توجه داشت که با داشتن آن هم کار طلاق از طرف زن نیز حداقل ۴ الی ۶ ماه به طول میانجامد.
یکی از شروط ۱۲ گانه ای که زن براساس آنها زن، حق طلاق پیدا میکند، عدم پرداخت نفقه است. مطابق قانون، چنانچه زوج، بیش از ۶ ماه متوالی نفقه زوجه را پرداخت نکند، زن حق طلاق پیدا میکند. اما باید توجه داشت که اثبات عدم پرداخت نفقه آسان نیست و باید حتما از طریق دادگاه یا شورای حل اختلاف انجام شود. در واقع پس از قطعیت حکم و محکوم شدن زوج به پرداخت حداقل ۶ ماه نفقه معوقه، زن با مراجعه به دادگاه و طرح دعوی طلاق از سمت زوجه میتواند خود را مطلقه نماید.
آنچه که در دادگاه بدرفتاری زوج محسوب میگردد، ضرب و جرح عمدی زوج نسبت به زوجه، فحاشی شدید و قابل استناد در دادگاه، عدم رابطه درست زناشویی به حدی که مشکلات اساسی در زندگی ایجاد نماید و … میباشد.
در مورد ضرب و جرح میبایست حتما گزارش کلانتری و نیز نامه پزشکی قانونی میبایست وجود داشته باشد و پرونده کیفری ضرب و جرح نیز طرح گردد، در غیر این صورت زوجه نمیتواند صرفا با استناد به شاهد در مورد ضرب و جرح تقاضای طلاق نماید. در مورد فحاشی نیز، حتما باید پرونده کیفری در دادسرا یا سایر مراجع قضایی بررسی شود.
چنانچه بیماری زوج، از نظر پزشکی قانونی برای زوجه، خطرناک تشخیص داده شود، زن میتواند بر همین اساس تقاضای طلاق نماید. بیماریهای خطرناک، بیماریهایی هستند که هم برای سلامت فرد به شدت مضر هستند و هم قابل انتقال از زوج به زوجه میباشند. مانند بیماریهای مقاربتی نظیر ایدز، هپاتیت، بیماریهای مربوط به آلت تناسلی و … .
تشخیص جنون و دیوانگی مرد نیز به عهده پزشکی قانونی است. باید توجه داشت که هر نوع بیماری روحی و روانی مصداق جنون نیست و در واقع جنون حالتی است که فرد به طور کامل اختیار اعمال و رفتار ارادی خود را از دست میدهد و برای سلامت افراد دیگر خطرآفرین است.
چنانچه مرد به کاری اشتغال داشته باشد که به حیثیت و آبروی خانواده ضربه بزند، زن بر همین اساس میتواند تقاضای طلاق نماید. به طور مثال، چنانچه مرد به فروش مشروبات الکلی یا مواد مخدر مشغول باشد، زن میتواند حق طلاق را اخذ نماید.
چنانچه مرد به مجازات بیش از ۵ سال محکوم شود و یا ناتوان از پرداخت جزای نقدی باشد به طوری که جزای نقدی وی به مجازات بیش از ۵ سال تبدیل گردد و حکم به اجرای احکام ارجاع شود، زن با مراجعه به دادگاه و ارائه مستندات لازم میتواند از دادگاه تقاضای طلاق نماید.
چنانچه مرد به ماده خاص و یا عملی اعتیاد مضر داشته باشد، به طوری که ادامه زندگی در این شرایط برای زن دشوار و غیر ممکن باشد و اعتیاد مرد به زندگی زناشویی و سلامت زوجه آسیب برساند، دادگاه حق طلاق را به زن خواهد داد.
اگر بدون عذر موجه و قانونی، بیش از ۶ ماه متوالی منزل را ترک کند و زن بتواند این موضوع را از طریق گزارش کلانتری، استشهادیه محلی، پیامک و یا هر ادله معتبر دیگری اثبات نماید، دادگاه با بررسی مدارک زن حق طلاق را به وی خواهد داد.
چنانچه زوج جرمی مرتکب شود که مستوجب مجازات حد یا تعزیر گردد و این جرم به حیثیت و آبروی خانواده ضربه اساسی وارد نماید و حکم مجازات مربوطه قطعی شود. برای زن حق طلاق ایجاد میشود. به طور مثال معمولا برای جرمهایی نظیر توهین و فحاشی و یا تصادف منجر به دیه، به زن حق طلاق داده نمیشود.
اگر زوج دچار بیماری باشد که نتواند تولید مثل نماید و یا عقیم باشد و زوجین پس از گذشت ۵ سال از زندگی بچه دار نشوند، زن میتواند با مراجعه به دادگاه و تقاضای معاینه مرد در پزشکی قانونی و اثبات مشکل جسمی وی تقاضای طلاق نماید. چنانچه در نظریه پزشکی قانونی ذکر شود که بیماری مرد حتی با روشهایی نظیر IVF قابل درمان است. قاضی رای به طلاق از طرف زن نخواهد داد.
اگر زوج بیش از ۶ ماه مفقودالاثر گردد و هیچ گونه اطلاعی از وی در دسترس نباشد، زن میتواند به دادگاه مراجعه نموده و تقاضای طلاق نماید. در این حالت، به دلیل عدم ابلاغ فرایند رسیدگی به خوانده دعوی یعنی زوج باید سه مرحله نشر آگهی در روزنامه کثیرالانتشار صورت گیرد، پس از آن با عدم حضور زوج در دادگاه، قاضی میتواند حکم طلاق را صادر نماید.
چنانچه مرد بدون رضایت همسر خود مبادرت به ازدواج جدید چه دائم و چه موقت نماید، زن میتواند این موضوع را دلیل عسر و حرج خود قرار دهد و از دادگاه تقاضای طلاق نماید. باید توجه داشت که چنانچه مرد با رضایت همسر و یا حکم دادگاه ازدواج جدید نماید، معمولا دادگاه حکم به طلاق زن اول نمیدهد. به طور مثال، چنانچه مرد به دلیل عدم تمکین زن از دادگاه حکم ازدواج مجدد بگیرد، دادگاه معمولا برای زن حق طلاق قائل نمیشود.
یکی از نکاتی که در مورد حق طلاق، باید رعایت شود، بلاعزل بودن آن است. معمولا قید بلاعزل بودن وکالت با عبارت موکل ضمن عقد خارج لازم حق عزل وکیل را از خود سلب و ساقط نمود، مشخص می گردد. چنانچه حق طلاق بلاعزل نباشد، ممکن است که شعبه رسیدگی کننده به پروند طلاق، از دفتر اسناد رسمی مربوطه استعلام نماید که آیا وکالت در طلاق صادر شده همچنان پابرجا هست یا خیر؟
اگر در حین انجام مراحل طلاق، شخصی که وکالت داده، حق طلاق را باطل کند، دیگر با استفاده از آن وکالتنامه، طلاق قابلیت اجرایی ندارد. اما در صورت بلاعزل بودن وکالت، این سند صرفا با حضور دو طرف در دفتر اسناد رسمی مربوطه قابل ابطال خواهد بود.
در برخی از وکالت ها قید زمانی وجود دارد. به این معنا که مثلا وکالت بلاعزل تا ۲ سال معتبر است. در صورت
چنین قیدی، پس از گذشت زمان دیگر نمی توان از وکالت نامه استفاده کرد. باید توجه کنید که وکالت تام با وکالت بلاعزل متفاوت است. تام بودن وکالت به معنای کامل بودن حدود اختیارات در مورد موضوع وکالت است. در واقع فرد اختیار کامل در مورد موضوع وکالت دارد. اما بلاعزل بودن یعنی موکل حق عزل وکیل را به طور کلی یا تحت شرایطی ندارد.
یکی از مواردی که به غلط در جامعه مصطلح شده است آن است که حق طلاق مرد در صورت وکالت دادن به زوجه از بین می رود. در صورتی که چنین موضوعی صحیح نیست. حق طلاق مرد ناشی از ولایت شوهر بر زن بوده و به هیچ عنوان قابل اسقاط نیست. زمانی که مرد به همسر خود وکالت در طلاق می دهد، به این معنی است که زن نیز به مانند مرد از این حق برخوردار می شود.
در واقع حقوق زن و مرد در مورد طلاق با یکدیگر برابر می گردد و زن نیز برای دریافت رای طلاق دیگر نیازی به اثبات دلایل عسر و حرج خود نخواهد داشت. علاوه بر این با وجود وکالت دیگر نیازی به حضور مرد نیز در دادگاه نیست و زن می تواند به راحتی و بدون هیچ دردسری نسبت به انجام طلاق اقدام نماید. بنابراین حق طلاق مرد از بین نمی رود و همچنان به قوت خویش باقی است.
چنانچه در مورد حق طلاق زن نیاز به مشاوره حقوقی تخصصی با بهترین وکیل طلاق را دارید، میتوانید با گروه وکلای آپادانا تماس بگیرید. همچنین در صورت تمایل میتوانید با مراجعه حضوری به دفتر برای عقد قرارداد وکالت اقدام فرمایید.
یکی از سوالاتی که همواره در ذهن موکلینی که دارای حق طلاق هستند آن است که چرا با وجود این که حق طلاق دارند، باز هم باید وکیل بگیرند؟ به طور کلی زمانی که شما از شخصی وکالت میگیرید، شما وکیل و وی موکل شما خواهد بود. این موضوع در همه انواع وکالتها اعم از وکالت مدنی، وکالت فروش، وکالت کاری و وکالت دادگستری صدق میکند. اما باید توجه داشته باشید، که هر وکالتی براساس شرایط فردی وکیل و موکل و حدود اختیارات آن قابل استفاده است.
انجام امور حقوقی و قضایی از جانب موکل نیازمند داشتن پروانه وکالت است. بنابراین صرف داشتن یک وکالت مدنی و یا کاری موجب نمیشود که وکیل مدنی بتواند همانند وکیل دادگستری به مراجع قضایی مراجعه نماید. به همین جهت در متن حدود اختیارات حق طلاق باید قید حق انتخاب وکیل دادگستری و حق توکیل به غیر قید شده باشد. در این شرایط وکیل مدنی یا وکیل مع الواسطه میتواند از جانب موکل یک وکیل دادگستری که همان وکیل طلاق توافقی است، انتخاب نماید.
گاهی اوقات، هر دو نفر یا یکی از زوجین از دادن حق طلاق پشیمان میشوند. به طور مثال ممکن است مرد پس از دادن حق طلاق به دلیل دوست داشتن همسر خود پشیمان شود. یا حتی زوجه به دلیل آن که این حق را در ازای بذل مهریه گرفته، ناراضی باشد. به همین دلیل ممکن است که خواهان پس گرفتن حق طلاق زن و یا باطل کردن آن باشند.
برای آن که وکالت در طلاق را بتوان باطل کرد، باید اول بررسی نمود که آیا وکالت داده شده، بلاعزل است یا خیر. چنانچه وکالت داده شده از نوع بلاعزل باشد، صرفا زمانی قابل ابطال است که فرد وکالت دهنده و وکالت گیرنده هر دو با هم به دفتر اسناد مراجعه کنند و این وکالت را باطل نمایند. البته در صورتی که حق طلاق بلاعزل در سند ازدواج قید شده باشد، زوجین باید به دفتر عقد خود مراجعه و از سردفتر بخواهند که در قسمت توضیحات ابطال این شرط را قید نماید.
اما چنانچه وکالت از نوع بلاعزل نباشد، صرفا خود فرد وکالت دهنده میتواند به دفتر اسناد و یا دفتر ازدواج مراجعه و آن حق طلاق زن را باطل نماید. به همین جهت زمانی که با وکالت در طلاق عادی و غیربلاعزل به دادگاه مراجعه میکنید، قاضی استعلام اعتبار وکالت را از شما خواهد خواست. بنابراین، پس گرفتن حق طلاق کار سادهای نیست و در بسیاری از موارد غیر ممکن است. زیرا اکثرا وکالتهای تنظیم شده در امور مربوط به خانواده و طلاق از نوع بلاعزل هستند. به همین جهت بهتر در هنگام ثبت وکالت دقت لازم را داشته باشید.
استفاده از حق طلاق برای یک زن، همیشه تابع قوانینی بوده است. این قوانین ممکن است بنا به ضرورت و شرایط زمانی تغییر کند. به طور مثال، سابقا حق طلاق به صورت دستی در دفتر اسناد رسمی ثبت میشد. اما در حال حاضر وکالت در طلاق کاملا به صورت سیستمی و آنلاین است. همچنین با استعلام شناسه سند، میتوان از اصالت و اعتبار آن مطمئن شد.
همچنین، استفاده از حق طلاق زن، در دادگاهها تابع رویههایی است که سال به سال متفاوت است. سابقا در مورد شرایط در دادگاهها، شرایط دریافت مهریه با وجود حق طلاق آسانتر بود. اما در قانون جدید حق طلاق در سال ۱۴۰۳ که البته قانونی نانوشته است، معمولا قضات نسبت به بذل بخش زیادی از مهریههای سنگین نظر دارند. بنابراین، استفاده از حق طلاق منوط به بذل مهریه است. همچنین یکی از دیگر مواردی که در قانون حق طلاق سال ۱۴۰۳، بسیار مهم است، مختومه کردن پرونده مهریه در اداره اجرای ثبت است. در حال حاضر، جهت ثبت حق طلاق زن در دفتر اسناد رسمی، ابتدا سر دفتر نامه استعلام اجرا گذاشتن مهریه را به دفتر ازدواج ارسال میکند. در صورتی که زوجه هنوز مهریه را به اجرا نگذاشته باشد، سردفتر وکالت طلاق را تنظیم میکند. در غیر این صورت زوجه ابتدا باید پرونده مهریه را مختومه نماید.