جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
مراحل طلاق از طرف زن یکی از دشوارترین و پیچیدهترین گامها در حوزه دعاوی خانواده میباشد. در واقع به دلیل این که طبق قانون مدنی حق طلاق در اختیار مرد میباشد، زن برای آن که بتواند از طریق دادگاه حکم طلاق را دریافت کند، باید دلایل و ادله محکمه پسندی را به قاضی ارائه نماید.
در این شرایط، معمولا طلاق از سمت زوجه با دشواریهایی همراه میشود که حضور وکیل طلاق را الزامی مینماید. زیرا یک وکیل متخصص با مراحل طلاق از طرف زن آشنایی کامل دارد و فرایند جدایی در زمان کوتاهتر و با هزینه کمتری انجام میدهد. برای آشنایی با این مراحل، مقاله زیر را بخوانید.
برای آن که مراحل طلاق از طرف زن به درستی طی شود، عسر و حرج زن میبایست اثبات گردد. این موضوع در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی به وضوح بیان شده است. براساس این ماده، در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی میتواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنان چه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه میتواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده میشود.
عسر و حرج یک قاعدهی ثانویه فقهی است. قاعده اولیه و ضروری در فقه این است که طلاق در اختیار مرد است. اما هرگاه دوام زناشویی برای زن موجب مشقت شدید باشد و شوهر زن را طلاق ندهد به عنوان یک قاعده ثانویه، زن میتواند برای مراحل طلاق از طرف زن اقدام کرده و از حاکم تقاضای طلاق کند. در این حالت اگر زن موفق شود که عسر و حرج را به دادگاه ثابت کند، دادگاه حکم طلاق را صادر و شوهر را مجبور به طلاق دادن زن میکند.
نکته بسیار مهمی که در بحث عسر و حرج دیده میشود این است که تشخیص عسر و حرج و مشقت زن و احراز این موضوع که ادامهی زندگی برای زوجه عملا غیر ممکن است، با قاضی دادگاه میباشد و رویه قضایی نشان میدهد که قضات به راحتی عسر و حرج را نمیپذیرند. به همین خاطر حضور وکیل متخصص دعاوی خانوادگی در این مسیر بینهایت تاثیرگذار و مهم است. شما میتوانید برای این امر از وکلای متخصص گروه حقوقی آپادانا کمک بگیرید.
تبصرهی ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی مقرر کرده است:
عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد. بنابراین، عسر و حرج زمانی محرز میگردد که زن نتواند به دلایل موجه به زندگی مشترک ادامه دهد.
باید توجه داشت که صرف اعلام این موضوع که قادر به ادامه زندگی نیستم، از سوی زوجه نمیتواند مراحل طلاق از طرف زن را به پایان برساند. بلکه باید دلایل موجهی که در قانون مشخص گردیده و یا هر موردی که به تشخیص دادگاه صالحه موجب عسر و حرج است، وجود داشته باشد.
موارد زیر، صورت احراز توسط دادگاه صالح میتواند از مصادیق عسر و حرج باشد:
قانون مدنی در مواد ۱۱۲۹ و۱۱۳۰ موجباتی را برای مراحل طلاق از طرف زن مقرر داشته است که مبنی بر فقه اسلامی است. ماده ۱۱۲۹ مربوط به استنکاف یا ناتوانی شوهر از پرداخت نفقه است.
در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم دادگاه و الزام او به دادن نفقه، زن میتواند برای موضوع طلاق از طرف زن به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر را اجبار به طلاق مینماید. همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.
در اینجا باید گفت اگر دادگاه حکم پرداخت نفقه را به سود زن صادر کند و با وجود صدور اجراییه علیه شوهر، حکم اجرا نشود، زن میتواند از دادگاه تقاضای حکم طلاق نماید و دادگاه شوهر را اجبار به طلاق خواهد کرد و اگر شوهر حکم دادگاه را اجرا نکند و زن را طلاق ندهد، قاضی یا نماینده وی به جای شوهر اقدام به طلاق و امضای سند آن را خواهند کرد.
یکی دیگر از مواردی که در مراحل طلاق از طرف زن میتواند راهگشا باشد، زمانی است که شوهر بیش از چهار سال غیبت داشته باشد. ماده ۱۰۲۹ قانون مدنی این حالت را بدین گونه توضیح داده است:
هرگاه شخصی چهار سال تمام غایب مفقودالاثر باشد زن او می تواند تقاضای طلاق کند در این صورت با رعایت ماده ۱۰۲۳ حاکم اورا طلاق میدهد. برای انجام طلاق با رعایت ماده بالا باید نگاهی به ماده ۱۰۲۳ قانون مدنی داشته باشیم. این ماده میگوید:
در مورد مواد ۱۰۲۰ و ۱۰۲۱ و ۱۰۲۲ محکمه وقتی میتواند حکم موت فرضی غایب را صادر نماید که در یکی از جرائد محل و یکی از روزنامه های کثیرالانتشار تهران اعلانی در سه دفعه متوالی هر کدام به فاصله ۱ ماه منتشر کرده و اشخاصی را که ممکن است از غایب خبری داشته باشند دعوت نماید که اگر خبر دارند به اطلاع محکمه برسانند هر گاه یکسال از تاریخ اولین اعلان بگذرد و حیات غایب ثابت نشود حکم موت فرضی او داده میشود.
بنابر مطالب توضیح داده شده اینگونه باید جمع بندی نمود که دادگاه هنگامی میتواند حکم طلاق را صادر کند که پس از دریافت دادخواست طلاق از سمت زوجه در یکی از روزنامههای کثیرالانتشار سه دفعه متوالی، ماهی یک بار آگهی کند و اشخاصی را که ممکن است از شوهر غایب خبری داشته باشند دعوت نماید که اگر خبری دارند به اطلاع دادگاه برسانند. هرگاه یک سال از تاریخ اولین نشر آگهی بگذرد و حیات شوهر غایب ثابت نشود دادگاه مراحل طلاق از طرف زن را به پایان رسانده و در نهایت حکم طلاق را صادر میکند.
یکی از بهترین راهها برای طی کردن آسان مراحل طلاق از طرف زن ، داشتن وکالت در طلاق است. در این شرایط، مرد به همسر خود وکالت میدهد تا بتواند براساس شرایط و حدود اختیارات موجود در وکالتنامه خود را مطلقه نماید.
با وجود وکالت در طلاق، دیگری نیازی به حضور شوهر در مراحل طلاق از طرف زن نخواهد بود. اما زوجه میبایست حتما از جانب شوهر خود وکیل طلاق توافقی انتخاب نماید. وکیل، در تمامی مراحل دادرسی از جانب مرد حضور خواهد داشت.
چنانچه حدود اختیارات زوجه در وکالتنامه کامل باشد و همچنین حق توکیل به غیر در وکالت نامه وجود داشته باشد، مراحل طلاق از طرف زن به سرعت انجام شده و زن میتواند نهایتا ظرف مدت یک ماه طلاق خود را انجام دهد.
برای مطرح شدن و شروع رسیدگی به موضوع طلاق از طرف زن و انجام مراحل طلاق از طرف زن ، باید به دادگاه خانواده دادخواست تقدیم شود. باید توجه داشته باشید که دادخواست تقدیمی همهی شرایط لازم را داشته باشد و مورد قبول واقع شود. برای تنظیم دادخواست اصولی و واجد شراط برای موضوع مراحل طلاق از طرف زن میتوانید با گروه حقوقی آپادانا در تماس باشید.