جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
شاید تاکنون برای شما نیز پیش آمده باشد که با شخص یا اشخاصی دچار اختلافات حقوقی شدهاید و بخواهید قبل از شروع فرایند قضایی یا تنظیم دادخواست و شکواییه، نکاتی را به وی گوشزد و یا اتمام حجت نمایید. در بسیاری از موارد، تذکرات شفاهی و یا غیر رسمی، گزینه مناسبی برای حل اختلاف نیست. در این شرایط، بهترین راه، تنظیم اظهارنامه قضایی یا همان نگارش اظهارنامه است.
اظهارنامه حقوقی یا همان اظهارنامه قضایی یک سند عادی است که در آن به یک شخص حقیقی و یا حقوقی، نکاتی را در باب یک اختلاف حقوقی یا قضایی یادآور میشوید. نکته مهم اینجاست که تنظیم اظهارنامه و ارسال آن در دفتر خدمات الکترونیک قضایی صورت میگیرد. به عبارت بهتر، با ارسال اظهارنامه، یک ابلاغ قانونی صورت پذیرفته است. در این صفحه، به مفاهیم مربوط با اظهارنامه حقوقی و نیز نحوه درست تنظیم اظهارنامه پرداخته شده است.
همانطور که گفته شد، اظهارنامه حقوقی در واقع یک ابلاغ قانونی است که در آن فرد یا گروهی به فرد یا گروهی دیگر، موارد و نکاتی را در مورد یک مناقشه حقوقی یا کیفری اعلام میکنند. هدف اصلی یک اظهارنامه جلوگیری از طرح دعوی در محاکم قضایی است. به همین جهت، در تنظیم اظهارنامه و یا نگارش اظهارنامه باید به نکات بسیاری توجه نمود تا اظهارنامه کارکرد اصلی خود را داشته باشد.
مبنای حقوقی ارسال اظهارنامه، ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی است. مطابق با این ماده، هر فردی میتواند قبل از تقدیم دادخواست به مراجع قضایی، حق خود را به وسیله اظهارنامه از خوانده مطالبه نماید. البته شرط اصلی ارسال اظهارنامه آن است که موعد مطالبه آن حق فرا رسیده است. همچنین مطابق با بخش بعدی این ماده، ابلاغ اظهارنامه توسط دفاتر دادگاهها و اداره ثبت اسناد و املاک کشور انجام میشود. البته در رویه کنونی، ارسال و ابلاغ توسط دفتر خدمات الکترونیک قضایی در سامانه ثنا و یا به صورت دستی از طریق پست انجام میپذیرد.
به فردی که اظهارنامه حقوقی را ارسال میکند، اظهارکننده و به فرد دریافت کننده، مخاطب گفته میشود. بنابراین، اظهارنامه حقوقی یک سند عادی است که به یک مرجع غیرقضایی ارسال میشود. در واقع تفاوت اصلی اظهارنامه با دادخواست و شکواییه نیز در همین موضوع است. تنظیم اظهارنامه و ارسال آن در واقع برای جلوگیری از شروع یک فرایند دادرسی است. در حالی که، تنظیم دادخواست و شکواییه، به قصد شروع فرایند دادرسی است.
تنظیم اظهارنامه، نیازمند تخصص و تجربه است. در یک اظهارنامه، قرار است شما به یک موضوع حقوقی اشاره نمایید. به همین جهت باید از ادبیات حقوقی استفاده نمایید. همچنین باید توجه کرد که هر موضوع و هر نکتهای نباید در اظهارنامه حقوقی بیان گردد. چرا که ممکن است که به ضرر فرد اظهارکننده تمام شود. به عنوان مثال، اگر از کسی مقداری پول طلبکار هستید، ممکن است با تنظیم اظهارنامه و ارسال، فرد بدهکار را به این سمت سوق دهید که اموال خود را انتقال دهد. بنابراین در این موضوع، تنظیم اظهارنامه بی مورد است.
به طور کلی مهمترین نکات در تنظیم اظهارنامه عبارتند از:
برای ارسال اظهارنامه حقوقی باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمود. با توجه به رویه جدید، کلیه خدمات قضایی تنها با ثبت نام در سامانه ثنا امکان پذیر است. بنابراین، قبل از ارسال اظهارنامه، باید حتما در این سامانه ثبت نام کنید. ثبت نام نیز در همان دفتر خدمات الکترونیک قضایی قابل انجام است.
چنانچه مخاطب نیز در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشد، ابلاغ اظهارنامه در همان سامانه صورت میگیرد. در غیر این صورت، به صورت دستی و از طریق پست ابلاغ انجام میشود.
همان طور که گفته شد، تنظیم اظهارنامه فرایندی تخصصی است. به همین جهت، بهتر است که در این مورد، قبل از هر اقدامی با یک وکیل یا کارشناس حقوقی، مشاوره حقوقی داشته باشید. تنظیم اظهارنامه توسط یک فرد حقوقی مانند وکیل یا کارشناس، در هزینه و زمان شما صرفه جویی بسیاری را ایجاد میکند. علاوه بر این از اشتباهات فاحش و گاها خسارت بار جلوگیری به عمل میآید.
به یاد داشته باشید، با صرف اندکی هزینه و ارسال یک اظهارنامه حقوقی مناسب، از بسیاری از مشکلات جلوگیری به عمل میآید و چه بسا، مناقشه و اختلاف میان طرفین بدون طرح دعوی انجام میپذیرد. گروه وکلای آپادانا با وکلا و کارشناسان حقوقی متخصص آماده ارائه خدمات در تنظیم اظهارنامه میباشد.