جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
هنگامی که مرجع قضایی مبادرت به صدور حکم مینماید، پس از قطعی شدن حکم، فرد خواهان که رای به نفع وی صادر شده میتواند برای اجرای مفاد حکم، درخواست صدور اجراییه نماید. به عبارت بهتر، درخواست صدور اجراییه آخرین مرحله حقوقی از فرایند دادرسی است که خواهان برای احقاق حق خود انجام میدهد.
صدور اجراییه برای احکامی که از دادگاه، مراجع حل اختلاف، اداره اجرای ثبت، اداره کار، مالیات و … امکان پذیر است. پس از صدور اجراییه هم فردی خواهان اجراییه یعنی محکوم له و هم محکوم علیه میبایست یک سری امور را انجام دهند تا زودتر وضعیت پرونده را تعیین تکلیف نمایند. در ادامه مراحل صدور اجراییه و نیز شرایط و نکات حقوقی آن بررسی شده است.
طبق ماده ۴ قانون اجرای احکام مدنی، روند اجرای یک حکم قطعی صرفا با درخواست صدور اجراییه امکان پذیر است. مگر احکامی که نیاز به اجرایی شدن ندارند. به موجب قانون اجرای احکام مدنی، اجرای حکم بدون درخواست صدور اجراییه از طرف محکوم له امکان پذیر نیست. به همین منظور، محکوم له یا وکیل وی میبایست:
چنانچه فردی دارای سند رسمی لازم الاجرا باشد و در این سند تعهداتی بر عهده شخص یا اشخاصی باشد، فردی که تعهد به نفع تنظیم شده (متعهد له) در صورت عدم انجام تعهد توسط متعهد علیه میتواند از طریق درخواست صدور اجراییه ثبتی جهت دریافت حقوق خود اقدام نماید.
اسنادی نظیر سند ازدواج، چک ثبت شده، اسناد رهنی و بانکی، اجاره نامه رسمی تنظیمی در دفتر اسنادی، قابلیت صدور اجراییه دارند.
بر این اساس، متعهد له در سند ازدواج یعنی باید به دفتر ازدواجی که در آن عقد نموده مراجعه کرده و درخواست صدور اجراییه داشته باشد. سایر موارد میبایست از یکی از دفاتر اسناد رسمی انجام شود. در مورد اسناد رهنی نیز صرفا از طریق دفتر اسنادی اجراییه صادر خواهد شد که فرایند ترهین انجام شده است.
با صدور اجراییه، ادارات اجرای ثبت در هر شهر و استان مسئول رسیدگی به اجراییه ثبتی میباشند. به طور مثال در تهران، اداره پنجم اجرای ثبت، رسیدگی به اجراییه های مهریه را برعهده دارد.
هنگامی که محکوم علیه و یا متعهد له مبادرت به صدور اجراییه مینماید، اگر موضوع محکومیت ، مالی باشد، فرد محکوم علیه میتواند حداکثر تا یک ماه از تاریخ ابلاغ اجراییه، دادخواست اعسار خود را مطرح نماید. البته دعوی را پس از صدور حکم قطعی نیز میتوان مطرح نمود. در چنین شرایطی، چنانچه اموالی که از محکوم علیه پیدا نشود و فرار از دین وی اثبات نگردد، با اعسار وی موافقت خواهد گردید.
مهمترین اثر طرح دعوی اعسار، جلوگیری از جلب محکوم علیه به دلیل نداشتن اموال است. در واقع جلب محکوم علیه تا زمان صدور حکم قطعی اعسار به تعویق خواهد افتاد.
پس از درخواست صدور اجراییه و ابلاغ آن به محکوم علیه، در صورتی که وی دلیل محکمی برای ابطال آن داشته باشد، باید دادخواست صدور دستور توقف عملیات اجرایی و ابطال اجراییه را مطرح نماید. دادخواست تقدیمی به شعبه دادگاه صادر کننده رای بدوی ارجاع خواهد شد. لازم به ذکر است که دادگاه همانند سایر دعاوی به این موضوع رسیدگی نموده و برای آن وقت رسیدگی تعیین مینماید.
ابطال اجراییه میبایست مستند به سندی رسمی و یا رای قطعی باشد. همچنین در صورتی که دعوی دیگری که نتیجه آن بر روی اجراییه تاثیرگذار باشد، در مرجع قضایی در حال رسیدگی باشد، دادگاه میتواند تا صدور رای قطعی آن پرونده با اخذ تامین مناسب دستور توقف عملیات اجرایی را صادرنماید.
همانطور که در قسمتهای قبلی گفتیم، بسیاری از احکام جهت اجرایی شدن مفاد آنان نیاز به درخواست اجراییه دارند. در زیر یک نمونه متن جهت تقاضای صدور اجراییه برای شما عزیزان آماده شده است. برای ثبت این درخواست باید به یک دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید و این موضوع را به صورت لایحه به شعبه بدوی ارسال نمایید.
ریاست محترم شعبه ………. دادگاه عمومی حقوقی
با سلام و عرض ادب
احتراما اینجانب در خصوص پرونده به کلاسه ……………………… و شماره بایگانی ……………… که در آن طی دادنامه شماره ……………………. مورخ ……………………… حکم قطعی به نفع اینجانب صادرگردیده، تقاضای صدور اجراییه و ابلاغ آن را به محکوم علیه دارم.
با تشکر و تجدید احترام
بسیاری از افراد پس از صدور حکم قطعی تمایل دارند که مراحل صدور اجراییه و پیگیری آنها توسط وکیل انجام شود. چرا که اصولا فرایندهای مربوط به اجراییه زمان بر است. از طرفی معمولا طرف مقابل دعاوی متعددی را جهت به تعویق انداختن و یا ابطال اجراییه مطرح مینماید. این موضوع در شهر تهران که پیگیری دعاوی با کندی مواجه است، بیش تر به چشم میآید. به همین جهت بسیاری از افراد این امور را به وکیل تهران میسپارند تا مراحل اجراییه به سرعت طی شود.
وکیل تهران پس از درخواست مربوط به اجراییه، با حضور در شعبه پیگیریهای مربوط به استعلام و توقیف اموال، ارجاع پرونده به اجرای احکام، در صورت لزوم اخذ دستور جلب، شرکت در جلسه اعسار و یا ابطال اجراییه را برای شما انجام خواهد داد. گروه وکلای آپادانا با بهرهگیری از بهترین وکیل تهران در این زمینه، انواع خدمات نظیر مشاوره حقوقی و قبول وکالت در این زمینه را ارائه میدهد.