جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
تجاوز به عنف یکی از جرائم کیفری است که قانونگذار، مجازات سختی را برای آن درنظر گرفته است. در همه جای دنیا و در قانون بسیاری از کشورها، برقراری رابطه با فردی که رضایتی به انجام آن ندارد، بسیار مذموم و نکوهیده است. در کشور ما، که قانون اسلام حاکم است، به جهت حفظ و کرامت زنان و پرهیز از خشونت نسبت به آنان و نیز حفظ ارزشهای اخلاقی، برقراری روابط نامشروع و به خصوص با اعمال زور و بدون رضایت مجازاتهای سنگینی دارد.
اما باید توجه داشت که اثبات تجاوز به عنف به این سادگی نیست و باید شرایط خاصی فراهم گردد تا زن بتواند از حیثیت و آبروی خود دفاع کند. متاسفانه امروز شاهد بسیاری از پروندههای کیفری زنای به عنف در دادگاهها هستیم که به دلیل نبود مدارک کافی، موجب میشود، فرد خطاکار به سزای اصلی اعمال خود نرسد. به همین جهت، برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این جرم مقاله زیر را بخوانید.
عنف در لغت به معنای زور و خشونت است. بر این همین اساس زنای به عنف یا تجاوز به عنف به معنای انجام عمل نزدیکی و دخول مرد بدون رضایت وی و نیز اعمال خشونت در آن است. این جرم، در واقعی نوعی از زنا محسوب میگردد. براساس ماده ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات این عمل قبیح در صورت اثبات، اعدام است.
طبق نص صریح این ماده علاوه بر زمان بیداری و هوشیاری، چنانچه فردی با زنی که رضایت به زنا با وی را ندارد، در حالت بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند، این عمل نیز مصداق زنای به عنف را دارد. همچنین در مورد فریب دادن دختر نابالغ یا زنا از طریق ربایش، تهدید و ترساندن، حتی در صورتی که زن یا دختر تسلیم گردد، همین مصداق را دارد.
راه های اثبات تجاوز به عنف
اثبات تجاوز به عنف یکی از دشوارترین امور کیفری است و با توجه به مجازات سنگین آن، قانونگذاری شواهد و ادله را با دقت بسیار بالایی بررسی مینماید. مهمترین ادله برای اثبات این جرم عبارت است از:
همانطور که مشاهده میشود از راههای اثبات این جرم دو مورد اول یعنی چهار بار اقرار متهم و نیز گواهی چهار شاهد عادل مرد به ندرت در دادگاه رخ میدهد.
فردی که قربانی تجاوز به عنف شده باید سعی کند که امور زیر را برای باقی نگه داشتن شواهد و قرائن انجام دهد:
همانطور که گفته شد براساس ماده ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی، در مورد فرد مرتکب زنای به عنف یا اکراه، حد زنا یعنی اعدام اعمال میگردد. علاوه بر این مجازات:
همچنین، رسیدگی به این پرونده در صلاحیت دادگاه کیفری یک استان بوده و جلسه رسیدگی با حضور سه قاضی برگزار خواهد شد.
همانطور که گفته شد، زنای به عنف به دلیل مجازات حدی که دارد، قانونگذار همواره به دیده شک و تردید مینگرد. به همین جهت، تعداد احکام حدی صادر شده برای این گونه پروندهها به نسبت تعداد پروندههای طرح و رسیدگی شده، بسیار پایین است.
در بسیاری از موارد، قاضی به جهت آن که نمیتواند به طور یقینی، بزه ارتکابی را محرز اعلام نماید، مجازات شلاق و نیز حبس و تبعید را درنظر میگیرد. همچنین در بسیاری از موارد، چنانچه عمل زنا در منزل شخصی زن یا مرد صورت بگیرد، با توجه به آن که اصل بر رضایت زن به حضور در منزل است، به عنف بودن عمل زنا قابل احراز نیست. به خصوص این که استنباط اکثریت قضات در این زمینه آن است که فرد در این شرایط امکان فریاد زدن، کمک خواستن و به طور کلی تسلیم نشدن در برابر فرد مجرم را دارد.
علاوه بر این، طبق قاعده شرعی و عرفی، قانونگذار اصولا در روابط خصوصی میان افراد و نیز اعمال منافی عفت تجسس نمینماید. یکی از مواردی که صحت تجاوز به عنف را دچار خدشه مینماید، وجود پیامکهای عاشقانه و یا حتی مستهجن میان دو طرف است. در اکثر این موارد، اصل بر رضایت زن برای انجام رابطه است.
چه قربانی باشید و چه متهم، پرونده زنای به عنف از جمله دعاوی است که حضور وکیل کیفری در آن بسیار موثر است. در این گونه پروندهها، معمولا افراد تمایل دارند که به دلیل دشواری زیاد و نیز بار روانی بسیار بالا، از یک وکیل مجرب استفاده نمایند. به خاطر داشته باشید، که با توجه به مجازات بسیار سنگین این جرم و نیز موضوع حیثیتی و آبرویی آن برای هر دو طرف پرونده، کوچکترین اشتباهی در روند پرونده موجب به بار آمدن خسارات جبران ناپذیری خواهد شد.
گروه حقوقی آپادانا با بهرهگیری از وکلای کیفری بسیار مجرب آماده ارائه انواع خدمات نظیر مشاوره حقوقی کیفری و نیز قبول وکالت در این زمینه میباشد.