جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
طلاق یکی از پدیدههای نامطلوب اجتماعی است که در چند سال اخیر به دلیل مشکلات فراوانی اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی رو به افزایش است. این مشکلات به دلیل عدم آگاهی مردم از قوانین حوزه خانواده دو چندان شده است. طلاق از سمت زوج و یا همان طلاق از طرف مرد یکی از انواع طلاق است که به دلیل وجود حق طلاق برای مرد، دارای شرایط خاصی است که در این صفحه توضیح داده شده است.
مطابق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، زوج با رعایت حقوق زوجه مندرج در مفاد این ماده میتواند دادخواست طلاق خود را تقدیم دادگاه نماید. با توجه به این که حق طلاق براساس قانون و فقه با مرد است، رضایت زوجه در طلاق از سمت زوج شرط نیست و مرد پس از صدور گواهی عدم امکان سازش میتواند همسر خود را مطلقه نماید. البته صدور گواهی عدم امکان سازش به سادگی نبوده و پس از رعایت حقوق کامل زوجه این گواهی صادر میگردد.
طلاق از سمت زوج، طلاق رجعی است. به این معنا که تا قبل از اجرای صیغه طلاق و یا تا اتمام مدت عده زوجه به محض پشیمانی زوج و رجوع وی به زوجه، طلاق باطل میگردد و فرایند رسیدگی به آن متوقف خواهد شد.
فرایند طلاق از سمت زوج از ابتدا تا انتها به شکل زیر خواهد بود.
همچنین، شرایط لازم زوج برای طلاق از سمت زوج عبارتست از:
اختیار و قصد: طلاق از سمت مرد باید با تصمیم جدی و رسمی مرد همراه باشد و با تصمیمگیریهای عجولانه، از سر عصبانیت و یا شوخی مجوز طلاق صادر نمیشود.
با وجود این که حق طلاق با زوج است، اما در صورتی که مرد دلیل موجه برای طلاق داشته باشد، ضمن تسریع روند طلاق از سمت زوج، زن از برخی حقوق مالی خود محروم میگردد:
در این حالت، مرد دلیل موجهی و مشخصی برای طلاق دادن زن ندارد و صرفا از حق طلاق خود استفاده میکند.
اگر زن قصد تبرع داشته (با رضایت و میل خود اقدام به انجام امور منزل کرده)، دادگاه با توجه به میزان فعالیت زن در خانه و متناسب با وضع مالی مرد، هدیهای با عنوان نحله برای زن درنظر میگیرد.
شاید مهمترین عاملی که در طلاق از طرف مرد یا طلاق از سمت زوج تاثیر میگذارد، مهریه است. با افزایش قیمت سکه و طلا، ارزش ریالی عموم مهریه ها به حدی بالا رفته که حتی میتوان گفت این عامل بر روی روابط زوجین تاثیر بسیار نامطلوبی گذاشته است. در این بخشی بررسی مهریه در طلاق از طرف مرد به صورت کامل انجام شده است.
برای بررسی دقیق این موضوع باید جایگاه مهریه در روند حقوقی طلاق از طرف مرد مشخص شود. هنگامی که مرد که دادخواست طلاق از سمت زوج را مطرح میکند، در جلسه اول دادگاه به دفاع از ادله خود درباره طلاق میپردازد. درست است که بر طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی حق طلاق با مرد است، اما این موضوع مشروط به پرداخت همه حقوق زن میباشد که یکی از این حقوق مالی مهریه است. مهریه به دلیل ماهیت خود که دین و بدهی مرد نسبت به زن میباشد، به هیچ عنوان قابل اسقاط نیست، مگر آن که:
بنابراین چنانچه یکی از شرایط فوق محقق نشود، مرد در حکم صادر شده از سوی دادگاه، محکوم به پرداخت مهریه است و ثبت طلاق از طرف مرد منوط به پرداخت حقوق زن از جمله مهریه خواهد بود.
حال در اینجا یک بحث بسیار مهم به وجود میآید که شرایط پرداخت مهریه برای زوج به چه شکل است. یعنی آیا مرد میتواند برای ثبت طلاق از سمت زوجه، دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را مطرح نماید یا خیر؟
پاسخ به این سوال به ملاکهای بسیاری متنوعی وابسته است:
پس از مطرح شدن موضوع طلاق غالبا این سوال پیش می آید که آیا بعد از طلاق از سمت زوج چیزی از اموال مرد به زن تعلق می گیرد یا خیر.
طلاق از سمت زوج یکی از اختیاراتی است که در آن تصمیم و خواسته زن هیچ گونه اهمیتی ندارد و زوج می تواند با ادعای خود، موضوع طلاق را مطرح کند.
طبق قانون اساسی زوجین چه مرد و چه زن به طور مستقل حق نگهداری و استفاده از اموال و دارایی خود را دارند و هیچ یک از آن ها حق کوچک ترین تصرف و یا دادخواهی نسبت به اموال دیگری را ندارد اما گاهی راه هایی برای زوج هایی که پیش از ازدواج به این مسائل اهمیت می دهند، وجود دارد که بتوانند از آن استفاده کنند.
مسائل مالی در موضوع طلاق از سمت زوج از اهمیت بالایی برخوردار است. گفتنی است؛ حق و حقوق مالی زوجه مثل مهریه، نفقه و اجرت المثل از بحث تقسیم دارایی خارج است.
عموما اکثر ازدواج ها با علاقه بسیار و به دور از توجه به خیلی از مسائل علی الخصوص مسائل مالی شکل می گیرد و هیچ گونه شرط ضمن عقد نکاح در سند ازدواج درج نمی گردد.
اما قانونی وجود دارد که شرط آن ثبت در سند عقد نکاح می باشد و شرط تنصیف اموال نام دارد، این شرط به گونه ای است که اگر در آن طلاق از سمت زوج اتفاق بیفتد، او مکلف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با زوجه به دست آورده یا معادل آن را، بصورت بلاعوض به زوجه منتقل نماید که این شرط خود نیز دارایی ارکان مهمی است که تا آن ها برقرار نباشد این اتفاق نمیافتد که در ادامه شروط آن را به اختصار توضیح می دهیم.
فرق آن ها در این است که دارایی مثبت و منفی دارد ممکن است شوهر اموال منقول و غیر منقول داشته باشد ولی بدهکاری هم داشته باشد. در این راستا قاضی رسیدگی کننده نظر به کل دارایی زوج دارد و نه فقط اموال او.
همانطور که گفته شد، ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی این حق را به مرد میدهد که در صورت پرداخت حقوق زوجه، وی را طلاق دهد. بنابراین، مرد به دلیل خاصی برای طلاق نیاز ندارد. دلیل موجه صرفا برای راحت تر شدن شرایط طلاق نظیر پذیرفته شدن اعسار میتواند راهگشا باشد. اما در شرایطی نظیر طلاق از طرف مرد در غیاب زن، شرایط بیش از پیش به نفع مرد است.
زیرا هنگامی که طلاق از سمت زوج مطرح میشود، پرونده برای تعیین حقوق زوجه به کارشناسی میرود. در این شرایط به دلیل عدم حضور زن، ادعاهای مرد در مورد توانایی مالی به خصوص در مورد اعسار و شرط تنصیف مصون از اعتراض است. به همین جهت هنگامی که زن در جلسات دادگاه حضور پیدا نکند، مرد با شرایط بسیار راحت تری میتواند دادنامه طلاق را دریافت نماید. حتی ممکن است حقوقی نظیر شرط تنصیف به زوجه تعلق نگیرد. برخی از زنان به اشتباه فکر میکنند که با توجه به این که حق طلاق با مرد است، پس حضور ایشان در دادگاه هیچ تاثیری ندارد. در حالی که حضور زوجه و یا وکیل وی و نیز دفاع از حقوق وی موجب میشودد که مرد به راحتی نتواند زن را طلاق دهد. همچنین زن به حقوق خود بهتر دست مییابد.
مفهوم رجوع به معنای بازگشت به شرایط اولیه است. در مفاهیم طلاق، رجوع به معنای بازگشت زوجین به یکدیگر و از سرگیری روابط زناشویی است. همان طور که در مقالات دیگر سایت عنوان گردیده است، طلاق در دو دسته کلی طلاق رجعی و طلاق بائن قرار میگیرد.
طلاق از طرف مرد در گروه طلاق رجعی قرار میگیرد. رجوع در طلاق از طرف مرد به این شکل است که:
پس از صدور دادنامه طلاق از سمت زوج و قطعیت آن دو حالت ممکن است رخ دهد:
اگر در طول مدت، مرد بخواهد رجوع کند، باید به دفترخانه اعلام نماید، تا دفتردار رجوع وی را در دفتر ثبت نماید.
حضانت فرزندان مطابق قانون بررسی میگردد و خواهان طلاق بودن زوج یا زوجه تاثیری در آن ندارد.
طلاق به طور کلی به دلیل درگیری عاطفی و نیز مسائل و اختلافات مالی بین زوجین همواره پیچیده بوده و از حوصله و تحمل آنها خارج است. در صورت استفاده از وکیل خانواده و یا وکیل طلاق، مزایای زیر در طلاق از سمت زوج وجود خواهد داشت:
گروه وکلای آپادانا بهترین وکیل خانواده و بهترین وکیل طلاق را به شما معرفی خواهد کرد. مشاوره حقوقی قبل از هر اقدام قانونی بسیار مفید و ضروری است. جهت اطلاعات بیشتر در مورد فرآیند طلاق از سمت زوج با دفتر تماس گرفته و از طریق خدمات مشاوره حقوقی تلفنی با کارشناسان حقوقی و وکلا در ارتباط باشید.
براساس قانون مدنی، طلاق از سمت زوج، دارای شرایط و مراحلی است که در آن مرد بدون توجه به رضایت زن میتواند این مراحل را دنبال کند. بنابراین طلاق از طرف مرد بدون رضایت زن نیز ممکن است. در واقع مرد به طور کلی نیازی به رضایت زوجه ندارد. هر چند وجود دلایل محکم میتواند مرد در انجام سریعتر مراحل و به خصوص در هنگام اعسار یاری کند.
البته وجود حق طلاق برای مرد به این معنا نیست که کار مرد برای طلاق دادن همسر خود ساده است. در واقع طلاق از جانب مرد نیز همانند طلاق زوجه فرایند پیچیده و دشواری است. عدم رضایت نیز میتواند این پروسه را طولانیتر نماید. در واقع درست است که نارضایتی زن در نتیجه طلاق تاثیری ندارد. اما این اعلام نارضایتی طی لوایح قانونی به دادگاه میتواند زمان پرونده را طولانیتر نماید.
به طور مثال در طی مرحله بدوی، زن میتواند در مرحه داوری این نارضایتی را طی لایحه به دادگاه اعلام نماید. همین امر باعث میشود که پرونده برای تعیین حقوق مالی زوجه به کارشناسی ارجاع گردد. مطالبه حق تنصیف توسط زوجه ممکن است مسیر پرونده را طولانی و گاه حتی سرنوشت پرونده را عوض کند. در واقع ممکن است که مرد در صورت رای دادگاه به تنصیف اموال از ادامه مراحل منصرف گردد.
در برخی موارد زوج، در زمان عقد تصمیم به جدایی میگیرد. شرایط طلاق از طرف مرد در دوران عقد بسته به موقعیت زوجه متفاوت است. مهمترین عامل تعیین کننده شرایط طلاق در این حالت، باکره بودن زوجه است. چنانچه دختر در هنگام طلاق باکره باشد، مهریه نصف میگردد. علاوه بر این، نفقه ایام عده و نیز اجرت المثل نیز به وی تعلق نمیگیرد. از طرفی طلاق زن باکره در دوران عقد دیگر رجعی نیست. بلکه از نوع بائن محسوب میشود. زیرا دختر باکره پس از طلاق دارای عده نیست. بنابراین، مرد حق رجوع به وی در این دوران را ندارد.
البته طلاق در دوران عقد معمولا چندان ساده نیست و قضات خانواده و نیز شعبات دادگاه معمولا در این زمینه سختگیری دارند. هر چند در مورد اعسار چنانچه دلایل مرد برای طلاق موجه باشد، معمولا همکاری لازم با زوج انجام میشود. همچنین در صورتی که دختر در این دوران باکره باشد، هنگام طلاق باید به پزشکی قانونی مراجعه نماید. در صورتی که این موضوع تایید گردد، پس از ثبت طلاق، زوجین برای حذف نام همسر سابق از شناسنامه میتوانند اقدام کنند.
20 Comments
سلام من بعد حکم عدم سازش قطعی شد و در حکم ذکر شده که مهریه رو پرداخت کنم درخواست اعسار دادم و اعسارم قبول شد و ایشان اعتراض زدن و حکم به دادگاه استان رفت اما مهلت حکم من سه ماهه است که امروز تموم شده تکلیف چیه؟؟؟؟؟
سلام وقت بخیر. باید مراجعه کنید به شعبه بدوی دادگاه طلاق، چون این دو پرونده به هم مرتبط هستند ممکنه قطعیت بدن. اگر انجام نشد، میتونید یه دادخواست جدید بدین و به اعسار اشاره کنید. این دفعه حکم سریعتر صادر میشه و مشکلتون حل میشه.
باسلام و وقت بخیر.
من می خوام به همسرم حق و یا وکالت طلاق بدم و همسرم در قبال اون قبول کردند که مهریه شون رو ببخشه، در چه صورتی زوجه می تونن طلاق بگیرن، به عبارتی دیگر من نمیخوام طلاق بدم فقط به اصرار ایشون است.
سلام و عرض تبریک سال نو. اگر به ایشون وکالت طلاق بدین، ایشون میتونن با گرفتن وکیل برای طلاق توافقی اقدام بکنند. تا زمانی هم که وکالت ندادین ایشون اگر دلیل قانونی نداشته باشند، نمیتونند طلاق بگیرند. برای مشاوره حقوقی بیشتر میتونید با گروه وکلای آپادانا تماس بگیرید.
سلام
همسر بنده (اقا) تقاضای طلاق داده و برای مهریه اعسار زدن و حکم پیش قسط ۵۰ سکه و هر ۶ ماه ۱ سکه براشون بریده شده
اگر طبق حکم مهریه را پرداخت نکنن من میتوانم با توجه به اینکه آقا خواهان بوده ، با همین حکم ، حکم جلب بگیرم
اگر نه چکار باید انجام بدهم؟؟؟
سلام و وقت بخیر. خیر نمیتونید. ایشون اگر پرداخت نکنه ظرف ۳ ماه از قطعیت، دادنامه باطل میشه. شما باید مهریه رو به صورت جداگانه اجرا بذارید.
سلام
خانومم میخواد مهریه رو به اجرا بذاره…
من خونه و ماشین دارم…. اگر خونه و ماشین خودم رو به نام شخص دیگری کنم و هیچ دارایی ای نداشته باشم، خانوم میتونه باز حکمی بابت تسخیر اون خونه و ماشین که به نام مثلا مادرم کردم، بگیره؟
سلام و ارادت. ببینید فرار از دین به عوامل مختلفی بستگی داره که قاضی تشخیص میده. قانون حاکم بر این رویه است که تا زمانی که مالی توقیف نشده بابت مهریه میتونید انتقال بدین و تا حکم قطعی مهریه صادر نشه، فرار از دین محسوب نمیشه.
سلام
رای قطعی مهریه صادرشده وبعدمن درخواست طلاق دادم وقاضی الان نوشته اجرای صیغه طلاق منوط به ده سکه تمام بهارآزادی به زوجه میباشد
چیکارمیشه کردالان
سلام تنها راه اجرای صیغه بخشش ده سکه هستش.
سلام خسته نباشید درصورتی که طلاق از طرف مرد باشه و زن در هیچ کدوم از جلسات دادگاه و مشاوره با وجود ابلاغیه که اومده شرکت نکنه ایا مرد میتونه حکم عدم سازش رو بگیره و زن رو طلاق بده؟
سلام و وقت بخیر. با توجه به این که مرد حق طلاق داره، مشروط بر این که حقوق زن از جمله مهریه، نفقه و اجرت المثل رو پرداخت کنه، میتونه زن رو طلاق بده.
وقتتون بخیر
بنده به دلیل عدم تمکین همسرم حکم ازدواج مجدد گرفتم و ازدواج کردم
الان بعد از ۳ سال ایشون برگشته و میخواد تمکین کنه اما من ازدواج کردم ،میگه باید برام خونه بگیری
آیا من میتونم با استفاده ازهمون رای عدم تمکین طلاق بدم؟
یا باید خونه بگیرم براش؟
درود فراوان. هر زمان که ایشون بخواد تمکین کنه، شما موظف به تهیه منزل برای ایشون هستید. مگر این که تفاهم کنید و طلاق توافقی بگیرید. یا از سمت خودتون دادخواست طلاق بدین که در این شرایط باید مهریه رو بپردازید.
سلام خسته نباشید
اگر رای عدم تمکین خانوم رو داشته باشیم زمان طلاق تاثیری روی شرط تنصیف داره؟
دلیل موجهی برای طلاق از سمت مرد هست؟
سلام و ارادت. بله عدم تمکین و نشوز زن موجب ساقط شدن شرط تنصیف اموال میشه و زن دیگه نمیتونه شرط تنصیف رو به اجرا بذاره
سلام خسته نباشید.بنده ۲ سال هست منزل پدر هستم.و نفقه از شوهرم دریافت کردم بعد ۲ سال.الان درخواست طلاق دادم و مدرکم اینه که”(صورت جلسه کلانتری رو دارم که منو زده و از خونه بیرون کرده .و یکیش اینکه نفقه نمیداد بعد ۲ سال نفقه دادبهم.و اینکه دلیل عسروحرج و دلایل دیگه .و اینکه اگر همسرم در تمام مراحل اعتراض کنه و به دادگاه عالی برسه که اخرین مرحله هست،آیابعد این مراحل دیگه ای هست یا دادگاه حکم طلاقمو میده؟.البته ناگفته نماند این مدارک ثابت کرد ناشزه نیستم و نفقه دریافت کردم.
ایاراه حلی وجود داره مثل طلاق خلع که یکی از روشاش جوریه که اگر در کشوری که قوانین مارو ندارن این درخواست طلاقو بدم؟
چون شنیدم خانمی تو کراچی درخواست طلاق دادن و طلاق گرفته.
سلام و وقت بخیر. بعد از تایید حکم توسط دیوان عالی میتونید حکم رو اجرا کنید.
سلام
اگر آقا از همسرش اقرارنامه بخشش مهریه داشته باشه میتونه برای طلاق اقدام کنه؟
توی مرحله تجدید نظر رای شکسته نمیشه اگر خانوم نخواد طلاق بگیره؟
سلام چنانچه اقرارنامه محضری باشه. آقا میتونه برهمون مبنا درخواست طلاق بده و از حق طلاق خودش استفاده کنه و در این شرایط مهریه به زن تعلق نمیگیره.