جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
هنگامی که زوجین بر سر مساله جدایی به توافق میرسند، میتوانند برای انجام طلاق توافقی اقدام نمایند. یکی از راههای انجام طلاق توافقی، دادن وکالت طلاق از جانب یکی از زوجین به دیگری است. معمولا با توجه به این که حق طلاق در اختیار مرد میباشد، زوجه به زوجه وکالت میدهد تا بتواند خود را مطلقه نماید.
همانطور که میدانید، شرع مقدس اسلام و نیز قانون مدنی حاکم بر کشور، حق طلاق را در اختیار مرد قرار داده است. اعطای وکالت در طلاق از سوی زوج به زوجه موجب آسانی انجام طلاق برای زن خواهد بود. از طرفی دیگر نیاز به حضور مرد در مراحل طلاق نیست. اما متن وکالت باید دارای عباراتی باشد که زن برای انجام فرایند جدایی دچار مشکل نگردد. با وجود وکالت، زن میبایست حتما از طریق وکیل طلاق توافقی اقدام نماید. در این مقاله، همه نکات حقوقی مربوط به وکالت طلاق را توضیح داده ایم.
برای اخذ وکالت به صورت رسمی دو راه وجود دارد:
در روش اول، زوجین میتوانند به دفتر ازدواجی که عقد آنها صورت گرفته مراجعه و وکالت طلاق را به عنوان شرط ضمن عقد به آن اضافه کنند. باید توجه داشت که این وکالت با وکالت قید شده در عقد نام که مرد در صورت نقض شروط ۱۲ گانه عقدنامه به زن داده است، کاملا متفاوت است. زیرا زن در صورت میتواند براساس شروط ۱۲ گانه طلاق بگیرد که حداقل یکی از آنها را در دادگاهی غیر از طلاق اثبات نماید. اما وکالت در طلاق که سردفتر ازدواج در شرط ضمن عقد می نویسد، معمولا یا بدون قید و شرط بوده و یا شروطی غیر از شروط ۱۲ گانه را شامل میگردد.
زوجین در روش دوم، باید با به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه و با احراز هویت، نسبت به تنظیم یک وکالت رسمی اقدام نمایند. در این نوع وکالتنامه، معمولا زوجه را وکیل و زوج را موکل می نامند. بنابراین، زن براساس حدود اختیاراتی موجود در متن وکالت، میتواند خود را مطلقه نماید. باید توجه داشت که مفاد حدود اختیارات در جهت انجام پرونده طلاق بسیار مهم است.
اگر همسرتان خارج از کشور به سر میبرد و قصد بر طلاق توافقی دارید، برای گرفتن حق طلاق بسته به شرایط موجود راههای مختلفی وجود دارد.
البته چنانچه قبل از خروج از کشور تصمیم بر جدایی دارید، بهتر است که امور مربوط به تنظیم وکالتنامه را در یکی از دفاتر اسناد رسمی در ایران انجام دهید. چرا که معمولا انجام امور وکالت در خارج از کشور زمان بر و با هزینه بسیار بالاتری خواهد بود.
برای آن که یک وکالت در طلاق، تمامی شرایط لازم برای عدم حضور فرد وکالت دهنده در مراحل طلاق را داشته باشد، باید موارد زیر در آن رعایت گردد:
در برخی موارد، زوجین یا یکی از آن ها (معمولا شوهر) تمایل دارند که وکالت طلاق را باطل کنند. باید گفت که ابطال وکالتنامه تابع شرایط خاصی است. چنانچه وکالت طلاق صادر تنظیمی بلاعزل باشد، راهی برای ابطال آن وجود ندارد، مگر این که هر دوی زوجین با یکدیگر به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنند و طی یک سند رسمی دیگر، ابطال وکالتنامه را اعلام کنند.
اگر وکالت مذکور، بلاعزل نباشد و حق عزل وکیل در آن وجود داشته باشد، موکل هر زمان که بخواهد بدون نیاز به طرف مقابل میتواند به دفتر اسناد رسمی مربوطه مراجعه نموده و ابطال وکالتنامه را اعلام نماید. به همین جهت توصیه میگردد، چنانچه قصد دریافت وکالت را دارید، حتما مطمئن شوید که وکالت تنظیمی بلاعزل باشد تا مشکلی در مورد انجام امور مربوط به جدایی برای شما به وجود نیاید.
همانطور که گفته شد، صرف اعطای وکالت در طلاق، برای انجام طلاق توافقی کافی نیست. در واقع، زوجه با داشتن وکالت اسناد رسمی، زن وکیل مع الواسطه همسر خود در فرایند جدایی میباشد. بنابراین باید حتما از یک وکیل طلاق توافقی استفاده کنید. یعنی، زن باید از جانب شوهر خود وکیل انتخاب نماید و وکیل مربوطه، وکیل زوج است نه زوجه.
زن نیز میتواند برای انجام فرایند طلاق از طرف خود نیز وکیل بگیرد. باید توجه داشت که زن نمیتواند برای هر دو طرف از یک وکیل استفاده نماید. وکیل طلاق توافقی از جانب وی مصلحت را رعایت مینماید. به عبارت بهتر، براساس حدود اختیارات وکالت طلاق، وکیل میتواند قبول بذل مهریه و سایر حقوق مالی زن را داشته باشد. همچنین در صورت لزوم در مورد حضانت فرزندان و نیز جهیزیه زوجه با وی یا وکیل وی به مصالحه برسد.
یکی از سوالاتی که بسیاری از افراد و موکلین در هنگام طلاق توافقی دارند، آن است که فرق طلاق توافقی با داشتن وکالت در طلاق در چیست؟ به طور کلی چه در طلاق توافقی و چه در حالتی که زن یا مرد از همسر خود وکالت در طلاق دارد، اصل بر توافق است.
بنابراین بین این دو حالت تفاوت چندانی از نظر روال قضایی وجود ندارد. البته باید توجه داشت که زمانی که فرد از طرف مقابل وکالت میگیرد، باید الزاما از جانب وی وکیل دادگستری انتخاب نماید. این تصور اشتباه است که مثلا با داشتن وکالت در طلاق به تنهایی میتواند به دادگاه خانواده مراجعه نماید.
از طرفی زمانی که زن از همسر خود حق طلاق دریافت کرده، باید حدود اختیارات کاملی در مورد تعیین تکلیف مهریه، نفقه، اجرت المثل و جهیزیه و … در متن وکالت نامه وجود داشته باشد. در غیر این صورت ممکن است حتی انجام طلاق با این وکالت به مشکل برخورد نماید. به عبارت بهتر، مرد باید تمامی اختیارات لازم در مورد انجام طلاق و تعیین تکلیف حقوق ناشی از زوجیت را به همسر خود اعطا نماید.
چنانچه زن یا مرد از طرف مقابل خود وکالت در طلاق داشته باشد، مراحل طلاق به شکل زیر خواهد بود:
برای تهیه متن وکالت در طلاق باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید و از سر دفتر بخواهید که یک متن با حدود اختیارات کامل برای شما تنظیم نماید. البته پیشنهاد میگردد که قبل از این اقدام با یک وکیل طلاق توافقی مشاوره حقوقی داشته باشید و متن را از وی درخواست کنید. سپس با متن آماده به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنید.
هزینه تنظیم وکالت طلاق تابع عوامل مختلفی است. به طور مثال، اگر در متن وکالت در طلاق در مورد نحوه دریافت مهریه توافق شده باشد، هزینه بالاتر خواهد بود. هر چند ممکن است که سردفتر در مورد مهریه و سایر حقوق مالی، سند جداگانه تنظیم نماید. همچنین چنانچه در مورد حضانت فرزندان نیز، وکالت جداگانه بخواهید، یاد هزینه آن را جداگانه پرداخت کنید.
اما به طور کلی هزینه وکالت در طلاق در شهر تهران به صورت پایه حدود ۵/۱ میلیون تومان است. طبیعی است در صورت اضافه شدن موارد ذکر شده هزینه بالاتر خواهد بود.
بعضی از افراد به دلیل شرایط خاص اعم از سکونت در خارج از کشور، بودن در زندان و یا موارد دیگری نظیر بی اعتمادی به یکدیگر، حاضر به دادن وکالت طلاق به یکدیگر نیستند. در این شرایط یکی از سوالات موکلین آن است که آیا میتوان وکالت طلاق را به شخص ثالث داد یا خیر؟
بله. این امکان وجود دارد. در واقع زن وشوهر میتوانند این وکالت مدنی را به هر شخص واجد شرایطی تفویض نمایند. به طور مثال، زوجه میتواند پدر خود یا پدر شوهر خود را به عنوان وکیل مع الواسطه انتخاب نماید تا این وکیل در غیاب او بتوانند با انتخاب وکیل مراحل طلاق را انجام دهد.
در این زمینه بهترین کار این است که حتما با یک وکیل طلاق در این زمینه مشاوره حقوقی داشته باشید و متن حدود اختیارات وکالت را از او بخواهید. چرا که بسیار مهم است که این حدود اختیارات به صورت کامل در مورد شرایط طلاق و نیز تعیین تکلیف حقوق مالی زوجه و نیز حتی اجرای صیغه طلاق باشد. در غیر این صورت، کار به صورت کامل انجام نخواهد شد.
زوجین هر کدام میتوانند به دیگری برای انجام امور جدایی وکالت دهند. البته معمولا رویه بر این است که زوج به زوجه وکالت طلاق میدهد. چرا که مرد به حکم قانون و شرع حق طلاق را داراست. بنابراین با این وکالت، مرد به زن نیز چنین اختیاری را میدهد.
با وجود این که مرد حق طلاق دارد، طلاق یکطرفه برای وی چندان ساده نیست و زمان زیادی را میبرد تا این کار را انجام دهد. اما با داشتن این وکالت، مرد نیز این پروسه را بسیار کوتاه مینماید. سوال اینجاست که بین این دو وکالت چه تفاوتی وجود دارد.
در این مورد باید توجه داشت که تفاوتهای بسیار مهمی بین این دو حالت وجود دارد:
داشتن متن وکالت حق طلاق به زن یکی از موضوعاتی است که موکلین عزیز به خصوص زنانی که خواهان جدایی هستند، به آن نیاز دارند. برای همین یکی از سوالات زوجین در زمان جدایی در مورد این موضوع است. قبل از توضیح درباره این موضوع باید گفت متن وکالت حق طلاق در برخی از موارد مشابه و در برخی از موضوعات با افراد دیگر متفاوت است.
به طور مثال ممکن است که فردی این وکالت طلاق را با شرط بذل کامل مهریه اعطا نماید. اما فرد دیگری اجازه اخذ مهریه را به همراه طلاق به همسر خود داده باشد. علاوه بر این، در صورت وجود فرزند ممکن است زوجه حق تعیین تکلیف حضانت فرزندان را به زوجه داده باشد. اما مردی دیگر تمایل داشته باشد که حضانت فرزندان بالای ۷ سال را خود بر عهده گیرد. بلاعزل بودن یا نبودن وکالت طلاق یکی از مسائلی است که ممکن است در برخی از وکالتها متفاوت باشد. این موضوع در مورد تعیین تکلیف نفقه ، اجرت المثل ، جهیزیه و سایر حقوق نیز صدق مینماید.
به همین جهت برای تنظیم متن حق طلاق به زن بهتر است حتما از یک وکیل طلاق مجرب مشاوره حقوقی داشته باشید. گروه حقوقی آپادانا در تهیه و تنظیم این متن و نیز هماهنگی دفترخانه اسناد رسمی در خدمت شما میباشد.
یکی از سوالات زنانی که درگیر جدایی هستند، حق طلاق بلاعزل است. باید توجه داشتید که حق طلاق در واقع نوعی سند رسمی است. در هر سند وکالت بندی وجود دارد که در آن در مورد میزان زمان اعتبار وکالت صحبت می نماید. یکی از پارامترهای تاثیرگذار در مدت زمان اعتبار یک وکالت قابلیت ابطال سند وکالت توسط فرد وکالت دهنده است.
در سند حق طلاق، موکل یعنی زوج ممکن است اختیار ابطال و یا عزل وکیل خود را که معمولا زوجه میباشد، همچنان داشته باشد. اما در حق طلاق بلاعزل زوج دیگر حق عزل کردن وکیل خود را تا پایان مدت اعتبار وکالت نامه نخواهد داشت. معمولا در این گونه اسناد رسمی بلاعزل عبارتی با این مضمون قید شده است. موکل ضمن عقد خارج لازم، حق عزل وکیل را از خود سلب و ساقط نمود. البته این موضوع صرفا مدت اعتبار وکالت را تعیین نمی کند. ممکن است به طور مثال طول مدت وکالت ۵ سال باشد. یعنی در این زمان موکل حق عزل وکیل را ندارد.
با توجه به رویههای سختگیرانه دادگاههای خانواده در امر طلاق بهتر است که وکالت حتما بلاعزل باشد. چنانچه حق طلاق بلاعزل نباشد، دادگاه قطعا اعتبار این سند را از دفتر اسناد رسمی مربوطه استعلام خواهد نمود. همین پروسه ممکن است کار طلاق با تعویق مواجه سازد. از طرفی چنانچه زوج، زن را عزل نماید دیگر وکالت مربوطه اعتباری نخواهد داشت. پس حتما در هنگام مراجعه به دفتر اسنادی بهتر است این موضوع را حتما بررسی کنید. به خصوص که اگر قرار است در ازای دریافت این وکالت مهریه خود را بذل نمایید. توجه داشته باشد که چنانچه مهریه به صورت رسمی بذل یا ابراء گردد دیگر امکان رجوع به مهریه وجود ندارد.