جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از حقوقی که در دین اسلام و به تبع آن در قانون مدنی آن برای زن در زندگی مشترک درنظر گرفته شده، نحله میباشد. زن به واسطه ازدواج، از یک سری حقوق مالی و غیر مالی برخوردار میگردد. حقوق مالی زن عبارتند از مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و هر آن چیزی که ممکن است مرد به عنوان شرط ضمن پذیرفته باشد.
نحله یک نهاد و پدیده ی حمایتی از بانوان محترم است و قانون با وضع نحله از زنان به نوعی حمایت نموده است. زیرا مطابق قانون، زن در مقابل شوهر فقط وظیفه ی تمکین و تربیت فرزندان را به عهده دارد و سایر امور و کارهایی که زوجه در منزل شوهر برای تقویت نهاد خانواده و به نفع آن انجام میدهد وظیفهی او محسوب نمیشود.
نحله از جمله حقوقی است که در زمان زندگی مشترک قابل مطالبه نیست. در واقع برای آن که زن بتواند نحله را مطالبه نماید، میبایست یک سری شروط تحقق پیدا کند که در ادامه این مقاله با آنها آشنا خواهید شد.
لغت نحله از کلمهی نحل ریشه میگیرد و به معنای بخشش و عطیه است. در دانشنامهی اسلامی گفته شده است که نحله از کلمه نحل به معنی زنبور عسل آمده است و معنای آن هم نهفته در ذات زنبور عسل که دادن عسل به آدمیان میباشد، است. در کتب فقهی نیز از کلمهی نحله به معنی هدیهای که مجانی و به طور رایگان که بدون گرفتن بهای آن به فردی داده میشود یاد شده است.
قانون حمایت از خانواده در ماده ۵۸ مقررداشته: با توجه به سنوات زندگی مشترک و نوع کارهایی که زوجه در خانه شوهر انجام داده و وسع مالی زوج، دادگاه مبلغی را از باب بخشش (نحله) برای زوجه تعیین میکند.
از مقررهی قانونی فوق در باب نحله متوجه خواهیم شد که نحله در کنار مهریه، نفقه و اجرتالمثل از حقوق مالی زوجه است که مبلغ ریالی آن را دادگاه تعیین میکند و زوج باید در زمان طلاق به همسرش مبلغ مذکور را تحت عنوان نحله به زوجه پرداخت نماید.
در وهله اول شاید اینطور به نظر برسد که چون نحله یک نوع بخشش و هدیه میباشد و در عرف اینگونه است که خود شخص هدیهدهنده مبلغ وکیفیت و کمیت هدیه را مشخص میکند، در پرداخت نحله هم همین شرایط باشد که خود زوج مشص نماید که چه میزان مبلغی را میخواهد از باب هدیه به همسرش در زمان طلاق پرداخت نماید. در صورتی که طبق مادهی قانونی فوقالذکر اینگونه نیست و موردی که باید به آن توجه ویژهای داشته باشیم این است که مبلغ نحله توسط قاضی دادگاه تعیین میشود نه خود زوج.
یکی دیگر از موارد قابل ذکر و مهم این است که در سایر حقوق مالی زوجه مانند اجرتالمثل که شباهت زیادی به نحله دارد تعیین مبلغ با نظر کارشناس انجام میشود. به عنوان مثال وقتی زنی مستحق دریافت اجرتالمثل باشد کارشناس دادگستری با توجه یه سالها و سنوات زندگی مشترک زجین مبلغ اجرتالمثل را کارشناسی و تعیین می کند در حالی که در نحله مطلقا این طور نیست و تعیین مبلغ، فقط و فقط در صلاحیت قاضی است. همین مورد یکی از موارد افتراق و تفاوت میان نحله و اجرت المثل می باشد.
قانون تعیین نموده است که اگر مرد بخواهد همسرش را طلاق دهد، به عبارت دیگر زمانی که دادخواست طلاق از طرف زوج باشد او باید حقوق مالی زوجه اعم از مهریه، نفقه و اجرت المثل را تمام و کمال بپردازد که از میان حقوق بالا برای دریافت مهریه هیچ قید و شرطی در قانون نیامده و زن تحت هر شرایطی مستحق مهریهی خودش خواهد بود. اما برای نفقه و اجرتالمثل شرایطی وجود دارد که در صورت تحقق آن شرایط زوجه مستحق دریافت آنها خواهد شد.
به عبارت دیگر برای دریافت اجرتالمثل زن باید دارای شرایطی باشد. مثلا ثابت نماید که از ابتدای زندگی مشترک برای انجام کارهای منزل که خارج از وظیفهی قانونی وی بوده است قصد تبرع نداشته است و قصد وی از انجام امور فوقالذکر دریافت هزینه بوده است و این امور را به دستور شوهر انجام میداده است.
در نتیجه این طور باید گفت که وقتی دادخواست طلاق از سمت زوج باشد و زن شرایط دریافت اجرت المثل را نداشته باشد نهاد نحله مطرح میشود و زن میتواند آن را دریافت کند. بنابراین نحله و اجرتالمثل هر دو باهم قابل مطالبه نیستند و زن موقعی که دادخواست طلاق از سمت زوج باشد فقط میتواند مستحق دریافت یکی از این حقوق باشد. توجه داشته باشید که اگر زن دادخواست طلاق داد نمیتواند مطالبه نحله نماید. همین طور زن در زمان زندگی مشترک نمیتواند طالب دریافت آن باشد.
زوجه باید برای دریافت نحله از طریق دفتر خدمات قضایی دادخواست بدهد. دادگاه صالح برای رسیدگی به موضوع نحله دادگاه محل زندگی مشترک زوجین میباشد. پس از آن دادگاه تاریخی را جهت رسیدگی به موضوع، تعیین میکند و طرفین باید در تاریخ مذکور در دادگاه حاضر شوند.
زوجه باید در این جلسه اثبات نماید که زوج برای انجام کارهای خارج از وظیفهی زوجه به او دستور میداده است و او را مجبور میکرده است. که در صورت اثبات این موضوع زوجه مستحق دریافت اجرتالمثل خواهد شد.
11 Comments
خلاصه بگم تو ایران و ازدواج با زن ایرانی از همه نظر اسارت و بدبختی و عقب ماندگیه . آقایون لطفا گول نخورید که حاصل چهل سال تلاش و زحمتتون رو یک شبه به تاراج ندید با چشم باز بررسی کنید کشوهای دیگه رو هم بگردید خواهید دید با ازدواج در کشوهای غیر از ایران براتون چقدر امتیاز و آرامش و خوشبختی به همراه خواهد داشت زندگی بدون دغدغه وعشق واقعی و بی انتها بدون خیانت.خودتون رو درگیر قوانین دادگاههای ایران و بی ثباتی های دخترای ایرانی نکنید. خارج از ایران فقط همسر باشیدباور کنید صاحب همه چیز میشد
سلام.
وقتی پرونده طلاق بخاطر رسیدگی به حقوق مادی زوجه به مدت ۵ سال طول بکشد و در رای اولیه در سال اول مبلغ نحله مشخص شده باشد، هنگام طلاق همان مبلغ مشخص شده اولیه باید به زوجه پرداخت گردد یا با توجه به نرخ تورم به قیمت روز تاخیر و تادیه میخورد؟ نحوه گرفتنش به چه صورت میشود؟
سلام و ارادت. میتونید طی یک لایحه تقاضای کارشناسی رقم اجرت المثل یا نحله رو بدین.
درود و سپاس. وقتی رای نهایی از دیوانعالی کشور اومده و نحله همون ۵ سال پیش کارشناسی شده و مورد اعتراض هم نبوده الان باید لایحه رو خطاب به کی نوشت و از چه کسی تقاصای کارشناسی یا تاخیر و تادیه رو داشت؟
با سلام و عرض ادب
آیا می شود در ضمن عقد نکاح عدم پرداخت نحله را شرط کرد؟
سلام وقت بخیر. بله امکانش وجود داره.
نحله و اجرت المثل یکی از بدترین قوانین خانوادگی هست که مرد نمیداند بعد از مثلاً ۲۰سال زندگی،می بایست به خانم خانه دارش اجرت یا هدیه ای بدهدهدیه ای که بر خلاف معنی ومفهومش،قاضی و کارشناش دادگستری تعیین میکند که اینجا معنی هدیه کشکی ببش نیست.هیچ مرد جوانی بادانستن این قوانین ازدواج نخواهدکرد و جامعه روز به روز پیرتر و پیرتر خواهدشد.از طرفی این دو نوع بخشش چرا درزمان طلاق قابل درخواست میشود.مرد مگر در طول این مدت هدایا و مبالغ و مسافرتها و صدها کوفت زهرمار که خانم میخواهدبرایش فراهم نمیکند؟این همه خرج مازاد مرد برای چیست؟البته که برای عشق و فزونی علاقه به خانواده اش و همسرش هست آیا این موارد را هم قانون مدنظر دارد؟ نه هرگز!! از طرفی عرف و عادت جامعه جلو چشم جوانان هست و هیچ وقت فکر نمیکنند چه بلایی بر سرشان خواهد آمدو نتیجه میشود بی بند وباری و پیری جمعیت…درهرحال قانون بسیار بدی هست و گرفتن هدیه به زور از مرد که اشتباه کرده و ازدواج نموده است.این موضوعها باید برای جوانان تدریس بشن تا در شرایط ضمن عقد از طرف مرد پذیرفته نشود چون آینده گنگی دارد..دوستان ، به فرزندان خود یاد بدید که با ازدواج چه بلایی برسرشون خواهد آمد و با هوشیاری ازدواج کنند ویا اصلاً بی خیال شوند که میبینم آمار ازدواجها هر سال پایین و پایینتر میاد…معنی هدیه به زور را هم فهمیدیم…الهی به امید تو
خدا شکر که این همه حق برای زن گذاشتن و مرد نمیدونه وگرنه مثل خیلی از مردهایی که تا پولشون زیاد میشه فکر خیانت میکنن تازه حق خودشون میدونن زن رو به راحتی از خونه بیرون میکنن میرن تمکین میدن دوباره زن رو محکوم به برگشت میکنن بعد هیچ نفقه ای نمیدن بعضی اوقات شما لازم نیست بدونین که زن چه حقی داره ، لازمه بدونی که اگر درست انتخاب کنی درست رفتار کنی درست زندگی کنی نیازی نیست بقیه تقاص اشتباه شما رو بدن متوجه میشی مسوولیت فقط این نیست که بری زن بگیری بعدشم بگی خوشم نیومد حالا از زندگیم برو مشکل اینجاست که موقع ازدواج حتی اگر تمام این حق ها مرد بدونه ولی باز هم ازدواج میکند چون غریزه مرد است که عرضه هر کاری دارد…
سلام و وقت بخیر. بله درست میفرمایید. اما این قضیه دو طرفه هستش. متاسفانه این گونه موارد خیلی زیاد شده و دیگه فرقی بین مردها و زن ها نیست.
باسلام واحترام
ای کاش مبلغ حدودی نحله را بر اساس تجربه کاریتان برا ۱۰ سال یا ۲۰ سال زندگی مشترک بیان میکردید
سلام وقت بخیر. ببینید مبلغ مشخصی نداره. قاضی تعیین می کنه. من در یکی از رای های اخیر مبلغ ۷۰ میلیون تومن رو دیدم.