جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
طلاق غیابی نوعی از طلاق است که در آن یکی از زوجین در غیاب دیگری تقاضای طلاق می نماید و دادگاه بدون حضور وی پس از احراز دلایل زوج یا زوجه برای طلاقشان حکم به عدم امکان سازش و طلاق می دهد و این رای بصورت غیابی صادر میشود و زوج یا زوجه با در دست داشتن این حکم میتواند به دفترخانه برای اجرای صیغه طلاق بروند.
مرد نیز میتواند درصورت عدم تمکین همسرش و ناشزه شناخته شدنش درخواست طلاق بدهد. درصورتی که زن منزل شوهر را بدون رضایت وی ترک کرده باشد و با حسن معاشرت با او برخورد نکند و تکالیف زناشویی اش را نسبت به مرد انجام ندهد ناشزه محسوب میشود و در این حالت نفقه به زن تعلق نمیگیرد و دادگاه پس از دادن حکم الزام به تمکین و عدم تمکین مجدد زن حکم نشوز زن را صادر میکند و در این صورت با این گواهی مرد اجازه ی ازدواج مجدد و طلاق غیابی از وی را دارد.
نکته اینجاست که نشوز زن باعث نمیشود مهریه به او تعلق نگیرد بلکه مرد قبل از اجرای صیغه ی طلاق باید تمامی حقوق مدنی زن را پرداخت کند.
زن با استفاده از دو روش زیر می تواند تقاضای طلاق غیابی کند:
۱.اینکه با اثبات غیبت همسرش تا ۴ سال تمام و اظهار مجهول المکان بودنش درخواست طلاق از دادگاه کند. یعنی به اصطلاح حقوقی عنوان غایب مفقودالاثر به شوهر تعلق گیرد. در این صورت دادگاه بعد از دادخواست طلاق زن از طرف او در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار سه بار متوالی به فاصله ی یک ماه آگهی می کند. و درصورتی که یکسال از تاریخ اولین آگهی بگذرد و خبری از زنده بودن زوج نرسد دادگاه حکم طلاق زن را صادر می کند.
نکته ی قابل توجه این است که در این نوع طلاق ، زوجه باید عده ی وفات از تاریخ صدور طلاق نگهدارد.
۲. با اثبات شرایط عسر و حرج مندرج در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی درخواست طلاق کند. درواقع اگر غیبت شوهر برایش ایجاد عسر و حرج کرده باشد یعنی شرایط زندگی را مشقت بار و غیرقابل تحمل کرده باشد میتواند تقاضای طلاق کند. چون صفت نشوز به زوج هم ممکن است تعلق گیرد و اگر شوهر نتواند از پس تعهدات زناشویی و حقوقی اش نسبت به زن برآید صفت نشوز به وی تعلق میگیرد.
منظور از طلاق غیابی از طرف مرد آن است که زن در جلسات دادگاه حضور پیدا نکند و نیز ابلاغهای مربوط به جلسات رسیدگی را دریافت ننماید. مراحل طلاق غیابی از طرف مرد به شرح زیر است:
پس از دریافت رای قطعی طلاق غیابی، مرد میتواند با تقاضای صدور اجراییه، نامه معرفی به دفترخانه را دریافت نماید. البته قبل از این مرحله زوج باید با یک دفترخانه طلاق برای انجام این امر هماهنگی انجام دهد. پس از ارسال نامه به دفترخانه، در صورت وجود آدرس از زوجه، سردفتر در دو نوبت دو ابلاغ برای حضور در دفترخانه و اجرای صیغه طلاق برای زوجه ارسال میکند.
در صورت عدم حضور زوجه سردفتر با استعلام از دادگاه جهت ثبت طلاق بدون آزمایش بارداری اقدام میکند. با توجه به رجعی بودن طلاق، ثبت موقت طلاق انجام گرفته و پس از سه ماه و ده روز زوج با مراجعه دوباره به دفترخانه میتواند طلاق غیابی را در شناسنامه ثبت کند.
شاید انجام طلاق غیابی از طرف زن یکی از دشوارترین پروندهها در حوزه دعاوی خانواده باشد. اما راههای مختلفی برای انجام طلاق از طرف زن در غیاب زوج وجود دارد که در زیر بررسی شده است. ابتدا زن و یا وکیل باید دادخواست طلاق را ثبت نمایند. در این شرایط، دادگاه براساس آدرس زوج یا منزل مشترک تعیین میگردد. زوجه و یا وکیل وی بر مبنای مدت غیبت زوج طرح پرونده باید استراتژی خود را برای پیگیری پرونده طلاق براساس یکی از روشهای زیر بنا کنند:
در طلاق غیابی از سمت زوجه در دادخواست ، زن به عنوان خواهان ، نشانی خوانده که شوهرش می باشد را باید مجهول المکان بنویسد. در این صورت طبق قانون آیین دادرسی مدنی نوبت رسیدگی دادگاه از طریق روزنامه کثیرالانتشار ابلاغ می شود و رای هم بصورت غیابی صادر میگردد.
در طلاق غیابی مانند همه طلاقها مرجع صادر کننده، مهریه را تعیین تکلیف میکند. اگر زن مهریه خود را بذل یا ابراء نکرده باشد، در صورت موجه بودن دلیل طلاق معمولا بخش اعظمی از مهریه در رای باقی میماند. با توجه به خلعی بودن طلاق، ممکن است که قاضی از زوجه بخواهد بخشی از مهریه خود را بذل کند. معمولا زوجه با توجه به اهمیت طلاق این امر را میپذیرد.
پس از قطعیت رای و ثبت و اجرای صیغه طلاق غیابی در شناسنامه، زوجه درهمان دفترخانهای که طلاق را به ثبت رسانده، میتواند مهریه را به اجرا بگذارد. در واقع پس از طلاق دیگر به دفتر عقد نمیتوان مراجعه نمود و میبایست اجرای مهریه از دفتر طلاق صورت گیرد.
چنانچه زن یا مرد درخواست طلاق غیابی داشته باشند، میبایست مدارک لازم را ضمیمه دادخواست نمایند. همچنین ارائه مدارک در جلسه دادگاه الزامی است. البته هر کسی بنا به شرایط و دلیل خود برای طلاق، دلایل و مدارک مختلفی دارد. هرچند برخی از مدارک مشترک و لازم است. مدارک لازم برای طلاق غیابی عبارتند از:
شاید یکی از تلخترین اتفاقات زندگی طلاق غیابی آن هم در دوران عقد باشد. متاسفانه در طول دوران فعالیت کاری خود این مساله را بارها مشاهده کردیم. به لحاظ حقوقی طلاق غیابی در دوران عقد شامل شرایط خاصی است. معمولا قضات به جهت این که زندگی مشترک تازه آغاز شده، در مورد طلاق در دوران عقد، مقاومت ویژهای دارند. مگر این که شرایط خاص و ویژهای وجود داشته باشد.
البته در مورد مرد با توجه به حق طلاق این موضوع سادهتر است. چرا که نهایتا پس از تعیین تکلیف حقوق مالی زوجه، رای صادر میگردد. البته چنانچه زوجه باکره باشد، اثبات این موضوع با توجه به غیبت زوجه و عدم حضور وی در پزشکی قانونی مشکل است. بسیاری از قضات این موضوع را نمیپذیرند و به همین دلیل حذف نام همسر از شناسنامه در طلاق غیابی از طرف مرد بسیار مشکل است.
در مورد زوجه نیز اثبات عسر و حرج آن هم در شرایطی که عقد تازه رخ داده باشد، بسیار مشکل است. بهترین راه در طلاق غیابی از طرف زن در دوران عقد عدم پرداخت نفقه بیش از ۶ ماه و یا ضرب و جرح عمدی شدید و یا ارتکاب جرائم کیفری توسط زوج است. در این حالت چنانچه زوجه باکره باشد، با مراجعه به پزشکی قانونی و دریافت گواهی لازم و انعکاس آن در رای طلاق، میتواند نسبت به حذف نام همسر پس از ثبت طلاق اقدام نماید.
2 Comments
سلام من ۴ سال و ۷ ماه نامزد بودم تازه ۳ ماه عقد کردم ۵ سال شد از شروع نامزدی تا الان من در این مدت شوهر خود را هیچ ملاقات نکرده ام در خارج از کشور است در این مدت هر چی تلاش کردم یکبار برای ملاقات نیامد و عقد ما هم تصویری بود در زمان عقد وجود نداشت و هیچ روابط زناشویی هم نداریم منو فریب میدهد که میخواهمت نزد خود اما این کارو نمیکند حال میخواهم طلاق بگیرم طلاق هم نمیدهد چی کار کنم تا طلاق بدهد
سلام و وقت بخیر باید دادخواست طلاق غیابی بدین. اگر تهران هستید با دفتر تماس بگیرید تا برای کارای طلاق در خدمتتون باشیم.