جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از سوالات بسیار مهمی که برای زوجین در هنگام جدایی وجود دارد، مساله رجوع در طلاق است. برخی از افرادی که خواهان جدایی هستند، همواره نگران این موضوع میباشند که آیا طرف مقابل آنان حق رجوع دارد یا خیر؟ و در صورت وجود این حق، چگونه انجام میشود.
رجوع در انواع طلاق یعنی طلاق رجعی، طلاق بائن، طلاق خلعی و … متفاوت است. همچنین در برخی از موارد مانند طلاق توافقی نیز میتوان شرایطی را مهیا نمود که حق رجوع نیز وجود نداشته باشد. قبل از هر چیز باید عنوان نمود که مساله بازگشت، از جمله مواردی است که بهتر است قبل از انجام طلاق حتما با یک وکیل مجرب به خصوص وکیل طلاق توافقی، مشاوره حقوقی انجام پذیرد. برای بررسی و آگاهی از این موارد، مقاله زیر را تا انتها بخوانید.
از منظر حقوقی، حق رجوع به معنای بازگشت و بر هم زدن عقد یا ایقاع میباشد. عقد قراردادی است که ناشی از اراده هر دو طرف آن انجام میشود. اما ایقاع، ناشی از اراده یک طرف میباشد. به طور مثال طلاق یکطرفه نوعی ایقاع محسوب میشود.
رجوع در طلاق، به معنای بازگشت مرد به همسر خود زوجه و برهم زدن طلاق میباشد. بنابراین، باید دقت نمود که رجوع صرفا از سوی مرد به زن امکان پذیر است. در این مورد، تفاوتی بین انواع طلاق از جمله طلاق رجعی و یا طلاق بائن نخواهد بود. اما به لحاظ حقوقی شرایط رجوع مرد به زن به این ترتیب است:
طلاق رجعی نوعی از طلاق است که در آن مرد خواهان جدایی میباشد. در این شرایط، طبق قانون، چنانچه مرد تمامی حقوق زن به ویژه مهریه را پرداخت نماید، میتواند همسر خود را طلاق دهد. پس از قطعیت حکم و نیز ثبت طلاق، عده زوجه به میزان سه طهر کامل و یا سه ماه آغاز میشود. در چنین شرایطی چنانچه مرد خواهان بازگشت به زندگی باشد، میتواند از حق رجوع خود استفاده نماید. به این منظور باید به نکات زیر توجه نمایید:
طلاق خلعی، نوعی از جدایی است که در آن زن به واسطه کراهتی از شوهر خود دارد، با بذل مال که میتواند کمتر یا عین یا بیشتر از مهریه باشد، خواهان طلاق است. طلاق یکطرفه از سمت زن و نیز طلاق توافقی از جمله طلاق خلعی محسوب میشود. البته نوع دیگری از جدایی به نام طلاق مبارات نیز وجود دارد که زن و شوهر هر دو از یکدیگر کراهت دارند. در این حالت، میزان بذل مال از سوی زوجه نهایتا به اندازه کل مهریه خواهد بود.
در این شرایط پس از قطعیت حکم و مراجعه به دفترخانه، طلاق در شناسنامه ثبت شده و طلاقنامه نیز صادر میگردد. حال در این شرایط، رجوع در طلاق با رجوع زن به مهریه بذل شده انجام میشود. چنانچه زن به مهریه خود رجوع کند، مرد میتواند به همسر خود برگردد. در این شرایط، زن و شوهر میبایست به دفترخانه مراجعه نموده و رجوع در شناسنامه ثبت گردد.
طلاق بائن نوعی از جدایی است که در آن امکان بازگشت به زوجه برای مرد وجود ندارد. در واقع، در طلاق بائن، شامل طلاق زن باکره و نیز طلاق زن یائسه با توجه به عدم وجود عده برای این زنان، حق بازگشت برای مرد وجود نخواهد داشت. بنابراین، در این شرایط، در صورتی که مرد و زن هر دو خواهان بازگشت به زندگی مشترک باشند، میبایست دوباره عقد نمایند.
در طلاق توافقی، زوجین در مورد اصل مساله جدایی و نیز حقوق ناشی از زوجیت شامل مهریه، نفقه اجرت المثل و نیز حضانت و حق ملاقات فرزندان و جهیزیه به تفاهم رسیده اند. اما، در طلاق توافقی، یکی از مواردی که زوجین باید به آن توجه نمایند، مساله رجوع است. این موضوع بیشتر برای آقایان دغدغه ایجاد مینماید. معمولا در طلاق توافقی، بخشی یا تمام مهریه بذل میگردد. در واقع، یکی از شروط مرد برای موافقت با طلاق، بذل مهریه میباشد. در این شرایط، چنانچه پرونده را به وکیل طلاق توافقی بسپارید، وی سعی مینماید تا در متن توافقی که به داوری دادگاه ارائه مینماید، عبارت اسقاط حق رجوع به مابذل را بگنجاند. در این شرایط، پس از اجرای صیغه طلاق، دیگر زن حق بازگشت به مهریه بذل شده را نخواهد داشت.
همچنین، هنگامی که زن اقرار نماید که مهریه خود را به طور کامل دریافت نموده، با توجه به عدم بذل مهریه، عملا چیزی برای رجوع وجود ندارد. یکی از راههای ساده برای جدایی، وکالت مرد به زن برای انجام امور طلاق توافقی میباشد. در این شرایط زن، میبایست از جانب خود حتما یک وکیل طلاق توافقی انتخاب نماید. چنانچه مرد به همسر خود برای انجام مربوط به جدایی وکالت دهد، میتواند یکی از شروط مندرج در حق طلاق را، اسقاط حق رجوع به ما بذل قرار دهد. این موضوع می بایست در قسمت حدود اختیارات وکالت قید شده باشد. در واقع انجام طلاق به اسقاط حق بازگشت منوط گردیده باشد.