جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از انواع طلاق، در قانون مدنی، طلاق رجعی است. هنگامی که زوجین در زندگی خود دچار اختلافات عدیده میشوند، ممکن است هر دو یا یکی از آنها به فکر جدایی و طرح دادخواست طلاق نماید. چنانچه زوجین، هر دو با هم در مورد جدایی اقدام نمایند، طلاق توافقی و در صورت طرح دعوی از سوی یکی از آنان طلاق یکطرفه محسوب میشود.
طلاق یکطرفه خود معمولا در یکی از دو دسته طلاق رجعی و طلاق بائن قرار میگیرد. طلاق رجعی یا از طلاق از طرف مرد، نوعی از جدایی است که در آن زوج، خواهان جدایی است. در این حالت، با توجه به این که مطابق با ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، حق طلاق با مرد است، فرایند طلاق شامل مراحل ویژه ای است که در ادامه این مقاله به آن اشاره خواهد شد.
در هر دعوایی یک فرد به عنوان خواهان، دادخواست خود را تقدیم میکند. در طلاق رجعی نیز به وضعیت به همین شکل است. همانطور که گفتیم، طلاق رجعی طلاقی است که مرد خواهان آن میباشد. علاوه بر این، حق رجوع در این طلاق با مرد است. بنابراین، در دادخواست طلاق رجعی، خواهان پرونده، زوج و خوانده پرونده زوجه است.
بنابراین با توجه به این که طلاق رجعی به درخواست مرد میباشد، اجرای صیغه طلاق نیز با خود مرد است. در غیر این صورت امکان ثبت طلاق وجود ندارد. البته مسائل مالی و حقوق زن مانع بزرگی در راه مرد برای به نتیجه رساندن طلاق میباشد.
همانطور که در قسمتهای قبلی ذکر کردیم، یکی از حقوق مالی زوجه که در طلاق رجعی تعیین تکلیف میکنند، مهریه است. برای تعیین تکلیف مهریه در طلاق رجعی دو راهکار وجود دارد:
بنابراین، چنانچه زن با بخشش مهریه موافقت نکند، کل مهریه بر ذمه زوج قرار میگیرد. مهریه در طلاق رجعی یکی از حقوق بسیار مهم زوجه است. در واقع، یکی از مهمترین موانع مرد برای طلاق دادن زوجه همین مهریه است. با توجه به قیمت سکه و مبلغ مهریه، معمولا آقایان تمایلی به طرح دعوی طلاق از طرف مرد ندارند.
پس از تعیین تکلیف مهریه و صدور دادنامه عدم سازش، چنانچه زوج توان پرداخت آن را به صورت یکجا نداشته باشد، باید پس از قطعیت حکم، دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را تقدیم دادگاه بدوی نماید. پس از صدور رای بدوی طلاق یعنی دادنامه عدم سازش، زوجین هر کدام دو مرحله برای اعتراض به رای صادره در پیش دارند. این مراحل، همان تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی هستند. با سپری کردن این دو مرحله، رای به قطعیت خواهد رسید. در اینجاست که مرد میتواند دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را در طلاق رجعی مطرح کند.
دادخواست اعسار ثبت شده به همان دادگاه بدوی ارجاع میشود. در این شرایط دادگاه جلسه رسیدگی برای این موضوع تعیین میکند. درنهایت، دادگاه با بررسی شرایط مالی زوج و لیست اموال و داراییهای وی، مبادرت به صدور رای مینماید. معمولا در این شرایط، براساس تعداد سکههای مهریه و نیز شرایط مالی مرد، قاضی چند سکه به عنوان پیش پرداخت درنظر میگیرد. مگر این که شرایط مالی زوج، کفاف این موضوع را ندهد.
پس از قطعیت حکم اعسار و پرداخت مبلغ پیش قسط، رای طلاق صادر شده قابل اجرا خواهد بود. البته به شرط این که مواعد قانونی در طرح دعوی اعسار رعایت شده باشد. زیرا مدت اعتبار دادنامه عدم سازش حداکثر سه ماه است.
یکی از سوالات مهم شما مراجعین عزیز در مورد مدت طلاق رجعی است. پاسخ به این سوال نیاز به توضیح دقیق دارد. به طور کلی در مورد مدت طلاق رجعی در دادگاه و مراجع قضایی زمان دقیقی نمیتوان ارائه کرد. به خصوص این که مراحل مختلفی مانند شورای حل اختلاف، دادگاه بدوی (داوری و کارشناسی)، تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی نیز وجود دارد. علاوه بر این در صورت غیابی بودن رای، شخص غائب میتواند واخواهی را نیز مطرح کند. به همه این مراحل، اعسار از پرداخت مهریه را اضافه کنید. اما به طور متوسط کلیه این مراحل حدود ۹ ماه تا یک سال زمان خواهد برد.
اما از نقطه نظر دیگر، مدت طلاق رجعی به لحاظ ثبت در شناسنامه سه ماه است. یکی از سوالات شما عزیزان در این مورد آن است که آیا طلاق رجعی در شناسنامه ثبت میشود؟ بله قطعا طلاق رجعی قابل ثبت در شناسنامه است. البته شکل ثبت طلاق رجعی با طلاق بائن متفاوت است.
به عبارت بهتر، مدت اعتبار دادنامه عدم سازش، سه ماه از زمان قطعیت است. در طول این سه ماه، زوج باید به یک دفترخانه طلاق مراجعه و درخواست ثبت اولیه طلاق را انجام دهد. اما در این زمان، طلاق در شناسنامه ثبت نمیشود. از زمان ثبت اولیه، عده زن در طلاق رجعی شروع خواهد بود. مدت عده طلاق در این حالت سه ماه یا سه طهر کامل است. پس از گذشت سه ماه، مرد با مراجعه به همان دفتر طلاق میتواند آن را در شناسنامه ثبت کند.
طلاق در دوران عقد براساس شرایط زن، میتواند رجعی یا بائن باشد. اگر زوجین در طول زمان عقد با یکدیگر رابطه جنسی داشته باشند و زن باکره نباشد، طلاق در دوران عقد نیز از نوع رجعی است. بنابراین، چنانچه مرد درخواست طلاق دهد، همان مراحل مربوط به طلاق رجعی را باید طی نماید. ثبت طلاق نیز تابع همین شرایط است.
اما در شرایطی که دختر باکره باشد، حتی در صورت درخواست طلاق از طرف مرد، طلاق از نوع بائن است. بنابراین، مرد حق رجوع به همسر خود را ندارد. پس از صدور قطعیت رای، ثبت طلاق نیز بلافاصله امکان پذیر است.
برای ثبت طلاق رجعی، ابتدا مرد باید با دادنامه عدم سازش و سند ازدواج و مدارک شناسایی خود به دفترخانه مراجعه نماید. در آن جا با توجه به رجعی بودن جدایی، سردفتر طلاق را به صورت موقت ثبت نماید. پس از آن زوج باید به میزان عده طلاق یعنی ۳ ماه و ده روز صبر کند، تا طلاق در شناسنامه وی ثبت گردد.
چنانچه در طول مدت عده، زوج به همسر خود رجوع کند باید این مورد را به دفترخانه اعلام نماید. در این شرایط، طلاق در شناسنامه ثبت نخواهد گردید. در طول مدت عده با توجه، زوجین به یکدیگر محرم خواهند بود. چنانچه زوج، رجوع را به دفترخانه اعلام نکند، مجازات جزای نقدی از ۸ تا ۱۸ میلیون تومان و یا حبس تعزیری بین ۳ ماه و یک روز تا ۶ ماه در انتظار وی خواهد بود.
در طلاق رجعی، با توجه به ماهیت و طولانی بودن فرایند داوری و کارشناسی بهتر است از وکیل طلاق استفاده شود. بسیاری از مردان به دلیل مشغله کاری و همینطور دوری از تنش، ترجیح میدهند که کار به یک وکیل مجرب بسپارند.
به خصوص که در مورد حقوق مالی زن، اما و اگرهای زیادی وجود دارد. چنانچه مرد توانایی پرداخت حقوق مالی زن به خصوص مهریه را نداشته باشد، بهتر است که با انتخاب یک وکیل مناسب، بتواند اعسار خود را ثابت نماید. علاوه بر این در بسیاری از پروندههای طلاق، پرونده های جانبی دیگری نظیر حضانت، تمکین، مهریه، نفقه و … مطرح میشود که لزوم حضور یک وکیل طلاق خوب را دو چندان میکند.
گروه حقوقی آپادانا با ۵ سال سابقه درخشان در این زمینه، آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی و قبول وکالت میباشد.