مال مشاع مالی است که دو یا چند نفر بطور مشترک مالک آن هستند و هر کدام سهمی در آن دارند؛ بدون آن که مشخص باشد سهم هرکس در کدام قسمت و کجای مال قرار دارد. هر کدام از مالکان مشاعی به نسبت سهم خود بر تک تک اجزای مال حق مالکیت و دخل و تصرف دارند. هر یک از شرکا میتوانند دستور افراز یا فروش مال مشاع را به طرفیت دیگر مالکان مشاعی از دادگاه بخواهند.
تقاضای فروش مال مشاع
برای تقاضای دستور فروش ملک مشاع یا مال مشاعی از دادگاه می بایست گواهی عدم افراز ملک را داشت. یعنی ابتدا باید یک دعوی برای دستور افراز ملک مطرح کرد و سپس اگر کارشناسی شد و گواهی عدم امکان افراز ملک از طریق اداره ثبت اسناد و یا دادگاه صادر شد؛ می توان دادخواست دستور فروش مال مشاع را به دادگاه تقدیم کرد.
افراز مال مشاع یعنی تقسیم آن به نسبت سهم شرکا بین آنها. این افراز ممکن است مبنی بر رضایت و توافق باشد یا به اجبار و با دستور دادگاه. اگر با رضایت و توافق باشد که میتوانند به دفتر ثبت اسناد رسمی هم برای افراز مراجعه کنند. مطابق ماده ۵۸۹ قانون مدنی هریک از شرکا میتوانند در هر زمان که بخواهند دستور افراز و تقسیم مال مشاع را از دادگاه بخواهند. و بعد اگر مال قابل افراز نباشد مثل ماشین و اگر افراز باعث ورود ضرر به مال بشود؛ بعد از رای به عدم امکان افراز مال، شرکا میتوانند درخواست دستور فروش مال را از دادگاه بخواهند.
2 Comments
سلام جناب وفاخواه ،منزل مسکونی درحال حاضر در حالت مزایده قرار گرفته ، یکی از مالکین تقاضا مزایده داده موضوع قباله نکاهیه است، حال ۵ نفر مالک هستند، سه نفر آنها هرکدام یک دانگ و ربع سهم دارند، یه نفر نیم دانگ و یک نفر یک دانگ و سه ربع دارد، حال شرایط چگونه است؟ چگونه سهم اون نفر را که تقاضا مزایده داده است سهمش خرید که منزل مزایده نرود چون منزل محل مسکن مالکین دیگر است ،راهنمایی کنید،
سلام و وقت بخیر خدمت جنابعالی. تنها راه این مساله حصول توافق قبل از برگزاری مزایده هستش. بهترین کار این هستش که از یک کارشناس رسمی دادگستری بخواهید که قیمت ملک را کارشناسی کند و سپس براساس قیمتی که کارشناس اعلام می کنه با طرف مقابل توافق کنید. اگر ایشون نخواهند که مصالحه بکنند چاره ای جز مزایده نیست، البته با توجه به قیمت کارشناسی خودشون هم ضرر می کنن. بهتره شما عددی بین قیمت کارشناسی و قیمت بازار به ایشون پیشنهاد بدین.