جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
بعد از فوت هر انسانی، به لحاظ حقوقی میبایست وارثین فرد متوفی و نیز لیست داراییها و نیز بدهیهای وی مشخص گردد. به مجموعه امور فوق، انحصار وراثت گفته میشود. پس از فوت متوفی، وراث و یا ذینفعان وی میتوانند برای دریافت حقوق خود، اقدام به اخذ برگهای موسوم به گواهی انحصار وراثت نمایند.
دریافت گواهی حصر وراثت، معمولا برای بازماندگان فرد متوفی آن هم در آن شرایط روحی سخت و ناگوار، معمولا دشوار است. بسیاری از افراد به همین دلیل معمولا از پیگیری قانونی و حقوقی این موضوع طفره میروند تا جایی که با فوت فرد دیگری از وارثین، توقیف اموال توسط افراد طلبکار و یا پیدا شدن صلحنامهها و وصیت نامه های اصلی و جعلی کار بسیار پیچیده میشود. به همین دلیل توصیه میگردد، به منظور جلوگیری از مشکلات و عواقب ناشی از اقدامات دیرهنگام، دریافت این گواهی را به وکیل با تجربه بسپارید.
برای دریافت گواهی انحصار وراثت مدارک مختلفی نیاز است که در زیر به آنها اشاره شده است:
چنانچه در دریافت مدارک فوق با مشکل مواجه هستید، میتوانید این امور را به وکلای متخصص گروه حقوقی آپادانا واگذار نمایید.
برای اخذ گواهی حصر وراثت باید موارد زیر به دقت انجام شود:
دادنامه انحصار وراثت همانند سایر احکام صادر شده توسط دادگاه و یا سایر مراجع قضایی قابل اعتراض است. به طور کلی اعتراض به گواهی حصر وراثت به دلایل زیر صورت میگیرد:
برای افزایش یا کاهش تعداد ورثه چنانچه موردی از قلم افتاده باشد و یا فردی به اشتباه در ورثه قرار گرفته باشد، باید با مدارک لازم به همان شعبه صادر کننده گواهی حصر وراثت مراجعه و درخواست اصلاح گواهی انحصار وراثت را مطرح نمود.
اما چنانچه تغییر در گواهی مذکور براساس نفی رابطه زوجیت، نفی ولد و یا … باشد، باید ابتدا در دادگاه عمومی حقوقی و یا خانواده دعوی اصلی مطرح و پس از صدور حکم قطعی میتوان این گواهی را اصلاح نمود. بنابراین گواهی انحصار وراثت غیر از جهت تعداد ورثه آن هم در صورت سهل انگاری در تعداد وراث دارای اعتبار امر مختومه است. یعنی خود شورا صلاحیت رسیدگی به دعاوی مربوط به نفی روابط سببی و نسبی را ندارد.
همچنین با توجه به رای صادر شده از سوی شعبه ۵ دیوان عالی کشور، رای صادر شده در مورد انحصار وراثت در دادگاه تجدیدنظر قابل فرجام خواهی نخواهد بود.
براساس قانون وراث، از زمان فوت متوفی به مدت یکسال وقت دارند که برای دریافت گواهی حصر وراثت اقدام نمایند. دریافت گواهی انحصار وراثت یکی از مراحل بسیار مهم در امور مربوط به تحریر ترکه، تقسیم ترکه، فروش اموال و یا انتقال آن ها می باشد. البته تا قبل از سال ۱۳۹۵، در گواهی های صادر شده، فهرست اموال متوفی نیز قید می شد. بر همین اساس، چنانچه در آن زمان، مالیات بر ارث اموال در زمان مشخص پرداخت نمی گردید، مالیات مشمول جریمه می گردید.
اما از سال ۱۳۹۵ به بعد دیگر گواهی های صادر شده شامل فهرست اموال نیست. مالیات بر ارث نیز صرفا در زمان انتقال یا فروش اموال پرداخت می گردد و دیگر مشمول جریمه نخواهد بود. علاوه بر فرایند دریافت گواهی با استفاده از وکیل مجرب حدود ۴۰ روز تا دو ماه به طول می انجامد.
یکی از دغدغه های افراد ساکن خارج از کشور، انجام امور مربوط به انحصار وراثت است. چنانچه یک فرد ایرانی در خارج از کشور ایران فوت نماید، برای دریافت گواهی انحصار وراثت باید مراحل خاصی را طی نمود. در صورت فوت، بستگان وی می توانند برای دریافت گواهی فوت به سفارت ایران در کشور محل سکونت وی مراجعه نمایند. همچنین این گواهی از طریق ادارات ثبت احوال ایران نیز قابل دریافت است.
پس از آن براساس ماده ۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی، مرجع صالح به رسیدگی در مورد حصر وراثت، دادگاهی محلی است که آخرین اقامتگاه متوفی در ایران در آنجا بوده است. باقی مراحل انحصار وراثت نیز همانند حالت عادی انجام می شود. البته معمولا در این شرایط، افراد خارج از کشور بهتر است که به یک وکیل انحصار وراثت در ایران وکالت دهند تا امور مربوط به دریافت گواهی حصر سریعتر و بهتر انجام شود.