جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
از آن جایی که عقد نکاح به عنوان یک امر پذیرفته شده شرعی و قانونی محسوب می شود و افراد در روابط خود به جاری شدن آن مبادرت می ورزند، احکام مربوط به آن از جمله تعیین مهریه در عقد دائم یا مهریه عقد موقت و همچنین میزان و نحوه ی مطالبه مهریه نیز همواره موضوع بحث طرفین بوده لازم است در ادامه مطالبی چند جهت آگاهی شما عزیزان قرار گیرد.
یکی از ارکان اصلی و اساسی عقود نکاح موقت، تعیین مهریه است در واقع با عدم تعیین مهریه به کلی عقد نکاح صورت نمی گیرد و لذا لازم الاجرا نیز نخواهد بود. به موجب قانون مدنی: در نکاح منقطع ، عدم ذکر مهر در عقد موجب بطلان عقد است. درحالی که در عقد دائم تعیین مهر ضروری نیست و زوجین می توانند بعد از عقد نیز نسبت به تعیین مهریه به توافق برسند.
حتی اگر مهریه ای هم تعیین نشود ، باز هم زن می تواند از مهر المثل و مهر المتعه استفاده کند. نکته ای که حایز اهمیت است آن است که در نکاح منقطع موت زن در اثناء مدت موجب سقوط مهر نمی شود و همچنین است اگر شوهر تا آخر مدت با او نزدیکی نکند. بنابراین، اگر زن در طول مدت عقد موقت فوت کند یا مرد با او زناشویی نکند، باز هم مهر از بین نخواهد رفت.
نکته دیگر آن که مهر المتعه و مهر المثل صرفا مخصوص عقد دائم است. این دو نوع مهر در صورتی به زن تعلق می گیرند که مهریه به موجب عقد دائم تعیین نشده باشد و مرد قبل یا بعد از رابطه زناشویی بخواهد همسر خود را طلاق بدهد. اما به دلیل اینکه عدم ذکر مهریه در عقد موقت سبب بطلان عقد است، این دو نوع مهریه نیز به زن تعلق نمی گیرند.
همانند عقد دایم در عقد موقت نیز زن به محض عقد مالک مهریه می شود و می تواند هر زمان که بخواهد آن را مطالبه نماید.
مطالبه مهریه عقد موقت در دو فرض امکان پذیر است .
فرض اول زمانی است که عقد موقت در دفتر ازدواج به ثبت رسیده باشد در این حالت دریافت مهریه آسان است و زن می تواند با استناد به سند رسمی مربوط به ازدواجشان مهریه را مطالبه کند.
بنابراین، زن با مراجعه به دفاتر ازدواج درخواست صدور اجراییه و ابلاغ آن به شوهر می نماید . در صورتی که مرد در مهلت مقرر مهریه را نپردازد ، زن می تواند به موجب سند رسمی که در دست دارد آن را به اجرا گذاشته، هم چنین امکان توقیف اموال یا ممنوع الخروج کردن شوهر نیز در این حالت وجود خواهد داشت.
در صورتی که عقد موقت ثبت نشده و تنها از طریق جاری ساختن خواندن صیغه محرمیت انجام شده باشد، مطالبه مهریه صرفا از طریق دادگاه به عمل می آید و چون زن سند رسمی برای اثبات صیغه ندارد، لذا باید با استفاده از سایر ادله اثبات دعوا هم چون شهادت شهود یا اقرار خود مرد ادعای خود را ثابت کند.
در این حالت اگر مبلغ مهریه تا بیست میلیون تومان باشد، دادخواست مطالبه مهریه در عقد موقت را باید به شورای حل اختلاف داد و در صورتی که مبلغ بیش از بیست میلیون تومان باشد باید برای مطالبه مهریه به دادگاه خانواده مراجعه کرد.
کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آپادانا آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی غیرحضوری یا حضوری به سوالات شما عزیزان پیرامون مطالبه مهریه پاسخ دهند.