جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از سوالاتی که به خصوص خانم ها در مشاوره حقوقی از کارشناسان حقوقی گروه وکلای آپادانا میپرسند، بخشیدن مهریه یا بذل مهریه است. این موضوع یکی از جنجالی ترین موضوعات در حوزه مطالبه مهریه است. موارد متعددی پیش میآید که خانم در طول مشاوره حقوقی تلفنی اعلام میکند که چندی پیش مهریه خود را به صورت قانونی و در دفتر اسناد رسمی بذل نموده یا ابراء کرده و حال از این موضوع پشیمان است و به دنبال راهی برای برگردندان و مطالبه مهریه خود میباشد. در این مقاله، در مورد ماهیت مهریه و نحوه بذل مهریه یا ابراء مهریه و نیز قابلیت رجوع به مابذل بررسی شده است.
یکی از مهمترین نتایج مالی عقد دائم، مهریه است. با وجود این که تعیین مهریه از شرایط صحیح بودن عقد دائم نیست، اما امروزه در فرهنگ ما در هنگام خواندن خطبه عقد، مهریه تعیین میشود. براساس ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی ایران، زمانی که عقد بین زوجین برقرار میگردد، زن مالک مهریه میشود و میتواند هر گونه دخل و تصرف در آن انجام دهد. براین اساس مهریه یک هبه بدون معوض است و زن هر زمان که بخواهد میتواند آن را مطالبه کند و شرایطی از جمله عدم تمکین، خیانت و یا طرح دادخواست طلاق در مطالبه مهریه هیچ گونه تاثیری ندارد.
بسیاری از مردان به وکیل خانواده، وکیل طلاق یا وکیل مهریه مراجعه میکنند و به دلیل عدم تمکین یا خیانت همسرشان درخواست مشاوره دارند با این مضمون که چطور میتوانیم مهریه همسر خود را پرداخت نکنیم؟ پاسخ این سوال این است که مهریه تحت هر شرایطی به زن تعلق میگیرد مگر آن که نکاح فسخ یا باطل گردد و یا خود زن مهریه خود را بذل یا ابراء نماید.
انواع مهریه عبارتند از:
همچنین، انواع روش پرداخت مهریه عبارتند از:
البته بر طبق قوانین جدید، مهریه تا تعداد ۱۱۰ سکه تمام بهار آزادی عندالمطالبه بوده و ضمانت اجرای کیفری دارد. هر چند که مرد میتواند در صورت عدم توانایی در پرداخت کل مهریه دادخواست اعسار را به دادگاه تقدیم کرده و در صورت موافقت قاضی، زوج مهریه را به صورت اقساطی پرداخت میکند. اما پس از ۱۱۰ سکه، مرد در صورت توانایی به پرداخت مهریه ملزم میشود. در غیر این صورت، مهریه از گردن وی ساقط است.
در مورد بذل مهریه یا بخشش مهریه دو دیدگاه متفاوت وجود دارد که این دو دیدگاه متفاوت از نحوه نگرش به مهریه برمیآید. گروهی از حقوقدانان، مهریه را در حکم هبه میدانند و بنابراین، قوانین حاکم بر آن را از دسته قوانین حاکم در مورد هبه قلمداد میکنند. گروهی دیگر که اکثریت قالب هستند، مهریه را دین زوج نسبت به زوجه میدانند. بنابراین، بخشیدن مهریه معنا ندارد و صرفا باید آن را ابراء نمود. ابراء به معنای خالی کردن و خارج کردن ذمه شخص مدیون یا بدهکار از دین است. به عبارت دیگر، در ابراء فرد طلبکار از طلب خود میگذرد و دیگر شخص بدهکار، هیچ گونه بدهی به شخص طلبکار ندارد. دین محسوب شدن مهریه در ماهیت بذل مهریه تغییرات اساسی ایجاد مینماید.
بر همین اساس، قضات محترم معمولا از دسته دوم هستند و مهریه را دین محسوب مینماید. چنانچه زن به صورت قانونی و در دفتر اسناد رسمی مهریه خود را به مرد بذل یا ابراء کند، قضات در هر دو حالت ابراء محسوب کرده و به رجوع زن به مابذل رای نخواهند داد.
در مورد بذل مهریه و مال محسوب نمودن دین باید به این نکته توجه داشت که بدهی های فرد جزو داراییهای وی محسوب میشود. در واقع دارایی شامل اموال و بدهی های فرد است. بنابراین نمیتوان مهریه را که دین و بدهی زوج میباشد، جزو اموال محسوب نمود.
ثانیا، چنانچه مهریه هبه محسوب گردد باید طبق قوانین هبه، در ید زوجه باشد. یعنی ابتدا مرد مهریه را به زن تسلیم نماید و سپس مهریه را ببخشد. حال آن که در اکثر موارد چنین نیست.
در مورد بذل یا بخشیدن مهریه و دیگر شرایط آن و مشاوره حقوقی رایگان در این زمینه با گروه وکلای آپادانا تماس بگیرید.