جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از سوالات اساسی و پرتکرار بسیاری از موکلین در بحث قراردادها آن است که چگونه میتوان یک معامله را باطل نمود. ابطال معامله یکی از دعاوی حقوقی است که در نتیجه آن، آثار حقوقی یک قرارداد به طور کلی از بین میرود. باید توجه داشت که فسخ با ابطال معامله بسیار متفاوت است. بنابراین، مشاوره حقوقی تخصصی و صحبت با وکیل خوب و متخصص در زمینه قرارداد در طرح دعوی ابطال معامله بسیار ضروری است.
ابطال در معنای لغوی اسقاط کردن اعتبار یک موضوع، نابود نمودن و از کار انداختن معنی میشود، اما در اصطلاح حقوقی یعنی نابود نمودن یک امر یا یک موضوع و یا یک واقعه حقوقی و به طور کلی هر پدیدهای که ارزش حقوقی داشته باشد. همچنین، براساس نظر دکتر کاتوزیان، در رویه دادگاه ها ابطال عقد به این معناست که یک مقام قضایی حکم به کان لم یکن بودن یک معامله یا عقد بدهد و یا ذینفع و یا شخص ثالث به حکم قانون، مانند حق فسخ، عقد حاضر را از روز ایجاد آن کان لم یکن گرداند.
ابطال معامله میتواند با حکم دادگاه صالح یا اراده هر یک از طرفین معامله یا شخص ثالث به طور مستقیم یا غیر مستقیم انجام شود.
یک قرارداد ممکن است در یکی از سه حالت وضعی معامله صحیح، معامله باطل، معامله غیر نافذ قرار گیرد. هر چند برخی از حقوقدانانها قرارداد غیرنافذ در دسته قراردادهای صحیح قرار داده و حکم وضعی قراردادها را به دو حالت صحیح و باطل درنظر میگیرند.
براساس ماده ۱۹۰ قانون مدنی، هر کدام از شرایط زیر که رخ دهد، میتوان ابطال معامله را از دادگاه خواستار شد.
اراده و قصد یکی از مهمترین ارکان انعقاد هر معامله است. بر این اساس طرفین اولا باید قصد و اراده مشخصی برای عقد داشته باشند، یعنی در حالت هوشیاری کامل و با میل و رغبت کامل و در سلامت کامل عقلی اقدام به عقد قرارداد کنند و دوما باید قصد واحدی از انجام معامله داشته باشند. به طور مثال در مورد یک ملک، طرفین معامله باید قصد واحدی نظیر اجاره یا بیع آن را داشته باشد. چنانچه مالک به دنبال فروش ملک و طرف دیگر به دنبال اجاره باشد، معامله باطل خواهد بود.
یکی دیگر از موارد بسیار مهم در صحت معامله، اهلیت طرفین بوده و بر دو قسم است: الف- اهلیت تمتع: که به معنای توانایی و استحقاق استفاده از نتایج قرارداد است. اهلیت تمتع از زمان تولد تا مرگ ادامه مییابد. ب- اهلیت استیفا: که به معنای قدرت اعمال حق خود میباشد و براساس ماده ۲۱۱ قانون مدنی باید طرفین معامله عاقل، بالغ و رشید باشند و چنانچه این شرط تحقق نیابد، میتوان ابطال معامله را از دادگاه صالح خواستار شد.
به معنای مشخص بودن، قابل شناسایی بودن و مالیت داشتن آن است، براساس ماده ۲۱۶ قانون مدنی، چنانچه موضوع مورد معامله اوصاف زیر را نداشته باشد، میتوان براساس حکم دادگاه معامله را باطل نمود:
چنانچه یک معامله هدفی نامشروع داشته باشد (مانند قرارداد خرید مشروبات الکلی و یا مواد مخدر) و یا معامله صوری به قصد فرار از دین باشد، میتوان ابطال معامله را از دادگاه خواستار شد.
چنانچه در زمینه ابطال معامله و یا فسخ قرارداد نیاز به مشاوره حقوقی تخصصی دارید و یا تمایل به سپردن پرونده خود به وکیل خوب و متخصص در امر قراردادها دارید، با گروه وکلای آپادانا تماس بگیرید.