جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
شاید تا بحال عبارت معامله فضولی را شنیده باشید. در بحث عقود و انواع قراردادها نوعی از معامله وجود دارد که در آن مالک اصلی یا از انجام معامله خبر ندارد و مال وی بدون اطلاع و رضایت وی انتقال پیدا میکند. به این نوع عقد، معامله فضولی گفته میشود. ابطال معامله فضولی یکی از دعاوی است که در دادگاههای عمومی حقوقی مطرح و نسبت به آن رسیدگی میشود. به همین جهت در این مقاله سعی بر آن داریم تا مهمترین مفاهیم معامله فضولی و نیز نحوه ابطال آن را توضیح دهیم.
به لحاظ حقوقی باید گفت که چنانچه فردی به جای شخصی دیگری معامله نماید و مال او را انتقال دهد، در حالی که به لحاظ قانونی (ولایت، وصایت و یا وکالت)، از وی اذن ندارد، معامله فضولی رخ داده است. در مفاهیم حقوقی، به فردی که این معامله را بدون داشتن اجازه از صاحب مال انجام میدهد فضول، طرف دیگر معامله را اصیل و شخص صاحب مال را غیر یا مالک مینمایند. انواع معامله فضولی عبارتند از:
در یک تقسیم بندی دیگر و براساس نتیجه معامله و نوع رفتار مالک، معامله فضولی به سه نوع تقسیم میشود:
برای تنفیذ معامله فضولی، اجازه شخص مالک مورد نیاز است. به همین جهت شخص فضول یا اصیل میتوانند برای تعیین تکلیف وضعیت معامله، این مورد را به صورت قانونی از وی مطالبه نمایند. برای انجام مورد بهتر است از روش زیر استفاده کنید:
در برخی موارد، فرد مالک به هیچ عنوان حاضر به پذیرش معامله نیست. در این شرایط خود وی میتواند با طرح دعوی ابطال معامله فضولی، نسبت به ختم ماجرا اقدام نماید. عمل مالک در این زمینه آثار زیر را خواهد داشت:
همچنین، گاهی شرایطی رخ میدهد که به دلیل عدم تنفیذ معامله، فرد اصیل دچار خسارات شدیدی میگردد. در این حالت، اصیل نیز میتواند با طرح دعوی ابطال معامله فضولی، خسارات خود را مطالبه نماید. این موضوع در ماده ۲۵۲ قانون مدنی ذکر شده است.
معامله فضولی و شرایط و آثار از جمله مباحث حقوقی است که برای درک و فهم دقیقتر آن بهتر است حتما از کارشناس خبره مشاوره حقوقی بگیرید. چرا که کوچکترین اشتباهی در این زمینه با توجه به غیر معتبر بودن عقد غیر نافذ و یا ابطال آن میتواند خسارات جبران ناپذیری را به شما وارد سازد. گروه حقوقی آپادانا در خدمت شماست.
1 Comments
سلام یک دو جمله ای درباره ابطال معامله فضولی یا رد آن گفته بودید به هر حال تشکر