جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از مهمترین بخشهای قانون مدنی که شاید در میان عموم مردم، مغفول مانده آشنایی با عقود به خصوص عقد نافذ و غیر نافذ است. در بسیاری از معاملات و قراردادها دیده میشود که افراد به دلیل رعایت نکردن برخی از اصول، از گرفتن حقوق خود باز میمانند. گاه با قراردادن شرطی و یا درنظر نگرفتن برخی از مبانی آن عقد موجب میشوند که عقد غیر نافذ و یا باطل گردد. بنابراین، آشنا شدن با این مفاهیم در تنظیم قرارداد و یا عقد نافذ تنظیم شود، بسیار مهم است. در این مقاله با مفهوم این دو نقد و نیز شرایط و آثار آنها آشنا خواهید شد.
قبل از آن که با مفهوم حقوقی عقد نافذ و غیر نافذ آشنا شویم، نیاز است که در مورد عقد صحیح و شرایط صحت معامله صحبت کنیم. به لحاظ حقوقی، عقد صحیح، عقدی است که تمامی شرایط صحت معامله در آن رعایت شده است. براساس ماده ۱۹۰ قانون مدنی شرایط صحت معامله عبارتند از:
قصد و رضایت طرفین در معامله: به این معنا که هر کدام از طرفین براساس تفکر و ذهنیت، مایل به انعقاد قرارداد هستند و نفع و ضرر خود را در قرارداد میدانند و این رضایت را به طرف مقابل خود در قرارداد اعلام میکنند. بنابراین عقدی که با اجبار و اکراه طرفین یا یکی از آنها انجام شود، صحیح نیست و نمیتوان آن را در زمره قرارداد نافذ قرار داد.
اهلیت طرفین عقد: یعنی طرفین معامله به لحاظ سه عامل بلوغ سنی، رشد و عقل دارای شایستگی عقد قرارداد باشند. یعنی برای اهلیت داشتن باید عاقل، بالغ و رشید باشند. اهلیت در قانون مدنی به دو دسته اهلیت تمتع و اهلیت استیفا تقسیم میشود. اهلیت تمتع یعنی فرد شایستگی بهرهمندی داشته باشد و اهلیت استیفا به شایستگی فرد در انجام اعمال حقوقی گفته میشود. مطابق ماده ۲۱۱ قانون مدنی، سن رشد و تصرف مالی و انجام معاملات، ۱۸ سال تمام میباشد.
معین بودن موضوع مورد معامله: یعنی مورد مورد معامله باید مال یا عملی باشد که هر یک از طرفین تعهد تسلیم مال و یا انجام آن عمل را داشته باشند.
مشروع بودن جهت معامله: این شرط به معنای انگیزه فرد قبل از معامله است. چنانچه مشخص گردد که انگیزه فرد، نامشروع باشد و خلاف قوانین امنیتی، اخلاقی و نظامی است، قرارداد صحیح نیست. توجه کنید که غیرصحیح بودن به معنای بطلان قرارداد نیست.
براساس تعریف مربوط به عقد صحیح میتوان گفت که عقد صحیح شامل عقد نافذ و عقد غیر صحیح شامل عقد غیر نافذ و عقد باطل میگردد.
عدم نفوذ در قرارداد مربوط به قسمتی از شرایط صحت معامله یعنی رضایت طرفین است. یعنی اگر فردی با اکراه معامله نماید و یا اگر شخصی مال کسی دیگر را بدون اذن او معامله کند (عقد فضولی)، این عقد غیر نافذ است، اما باطل نیست. در واقع، این مورد حالتی از بطلان عقد است که موجب اثر نداشتن قرارداد میشود. اما هر زمان که فرد ناراضی رضایت دهد، قرارداد اثر حقوقی خود را پیدا خواهد کرد.
همانطور که گفته شد، عقد نافذ موجب میشود که تمامی آثار حقوقی قرارداد قابل پیگیری و مطالبه باشد. اما عدم نفوذ شرایطی است که قرارداد را در حالت معلق نگه میدارد. به این معنا که تا زمانی که تکلیف رضایت فرد ناراضی مشخص نشود، قرارداد قابلیت اجرا نخواهد داشت، اما باطل هم نیست. در این شرایط، دو نوع رفتار حقوقی قابلیت انجام دارد.
مباحث مربوط به عقود و قرارداد جزو پیچیدهترین زمینههای حقوقی است که فهم و درک آنها نیازمند تخصص و یا مشاوره حقوقی با فرد کارشناس در این حوزه است. گروه وکلای آپادانا توصیه مینماید که قبل از عقد هر گونه قرارداد حتما با فرد متخصص و یا وکیل خبره مشورت نمایید.
4 Comments
سلام من یک قولنامه خانه با بی عقلی به همسرم دادم والان از بنده طلاق گرفته آیا میتوانم پس بگیرم و قولنامه را باطل کنم طبق ماده ۱۹۱ مدنی؟ و ریالی هم نداده تاریخ آن نیز دست کاری کرده ؟
سلام باید قرارداد بررسی بشه ولی میشه به عنوان ابطال معامله صوری شکایت کرد. البته با توجه به وقوع طلاق اثباتش بسیار سخته.
همسر بنده بدون اطلاع و رضایت بنده و سو استفاده از امضا، زمین قولنامه ای بنده را فروخته این و مبلغش را نیز بحسابش واریز کردند چجوری طرح شکایت کنم
سلام. اگر امضای شما جعل شده میتونید بابت این موضوع شکایت کنید.