جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از دعاوی کیفری که متاسفانه آمار زیادی در میان پروندهها دارد، قذف است. در دین مبین اسلام، توهین به هر شخصی با هر درجه مقام و منزلتی، نکوهیده است. قذف، عملی بسیار مذموم است که شرع مقدس به جهت جلوگیری از رواج آن در جامعه و نیز حفظ کرامت و منزلت افراد، مجازات سنگینی برای آن درنظر گرفته است.
مجازات این جرم، در برخی موارد حد است. هر چند در شرایطی خاص ممکن است این حد ساقط گردد. برای بررسی جرم قذف و میزان مجازات آن مقاله زیر را بخوانید.
اگر فردی در یک دعوا، به فردی دیگر نسبت ناروای زنا یا لواط دهد، مرتکب جرم قذف شده است. این جرم به نوعی، از جنس توهین است. اما قانونگذار به جهت نوع توهین و اثری که بر حیثیت و آبروی فرد توهین شونده دارد، آن را مجزا نموده و مجازات آن را نسبت به توهین ساده، شدیدتر درنظر گرفته است.
در مورد این جرم باید در نظر داشت که فرقی نمیکند که فرد مقذوف زنده است یا مرده. علاوه بر این، جرم مذکور زمانی محقق خواهد شد، که عبارت بیان شده به صراحت نشان دهنده نسبت ناروای زنا و یا لواط باشد. همچنین فرد قاذف باید معنای عبارتی را که به کار میبرد بداند. اما نیازی نیست فرد مقذوف، معنای آن را بداند. همچنین، این جرم با گفتار و یا نوشتار اعم از چت، پیامک، ایمیل و … قابل تحقق است.
همچنین، برای تحقق جرم قذف، باید فرد قاذف و مقذوف شرایط زیر را داشته باشند:
براساس مواد قانون مجازات اسلامی، مجازات قذف در موارد ذیل به این شرح است:
براساس ماده ۲۶۲ و ۲۶۳ این قانون، هرکس به پیامبران و نیز معصومین علیهمالسلام دشنام دهد، یا نسبت ناروای قذف به آنان روا دارد، به اعدام محکوم میگردد. مگر آن که ادعا و ثابت نماید که از روی غفلت، سهوا، در حالت مستی و یا بدون توجه به معانی و یا به نقل از دیگری، آن کلمات را به زبان آورده است.
براساس ماده ۲۵۰ قانون مجازات اسلامی، مجازات قذف نسبت به اشخاص عادی، حد تازیانه یعنی ۸۰ ضربه شلاق میباشد.
قانونگذار در برخی موارد، حد قذف را ساقط و به تعزیر تبدیل نموده است که عبارتند از:
2 Comments
با عرض سلام و احترام.در جریان یک درگیری،شخصی که مدیر ساختمان و خود را سرهنگ سپاه معرفی می کند،ضمن ایراد ضرب و جرح،مبادرت به استفاده از الفاظ رکیک و ناموسی(مادر و همسر و…) به اینجانب نموده.خودم نسبت به تمام موارد فوق شکایت و شهود خودم رو به شعبه دادسرا معرفی کردم.حالا سوال اینجاست که آیا امکان طرح شکایت تحت عنوان قذف توسط مادر و همسرم که در صحنه درگیری حضور نداشتند وجود داره؟در صورت مثبت بودن پاسخ،آیا امکان تجمیع شکایت مادر و همسرم با پرونده مطرح شده توسط من هست یا خیر؟
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
با تشکر 🙏
سلام وقت بخیر.