جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
فرایند جدایی، همواره با زوجین دغدغه و مشکلات عدیدهای ایجاد مینماید. گاهی دامنه این مشکلات به خانوادههای زوجین و نیز فرزندان میرسد. قطعا هیچ فردی به قصد جدایی ازدواج نمیکند. بنابراین، هر فردی برای طلاق دلایل خود را دارد که از منظر روانشناختی و نیز جامعه شناسی قابل بررسی است. بنابراین، میتوان گفت که از دیدگاه فوق، طلاق بدون دلیل وجود ندارد. یکی از سوالات بسیار مهم زنان آن است که آیا طلاق زن بدون دلیل موجه امکان پذیر است یا خیر؟
اما باید گفت، قانون برای فرایند جدایی مراحل مشخصی را پیش نموده است. همچنین، برای آن که فردی بتواند از همسر خود جدا شود، دلایلی را ذکر نموده که فرد با اثبات وجود آن دلایل بتواند برای طلاق اقدام نماید. اما حالتهایی نیز وجود دارد که زوجین و یا یکی از آنان میتواند برای طلاق بدون دلیل اقدام نماید. در ادامه این مقاله، به روشهای طلاق اشاره خواهد شد.
در طلاق توافقی ، زوجین هر دو با یکدیگر بر سر مساله جدایی به تفاهم میرسند. در این حالت از جدایی، دادگاه و مرجع قضایی به دنبال دلیل طلاق نیست. در واقع توافقات میان زوجین برای دادگاه محترم بوده و چنانچه توافقات انجام در مورد مهریه، نفقه، اجرت المثل، جهیزیه، حضانت و … مخالف شرع و قانون نباشد، دادنامه عدم سازش صادر میگردد. در واقع طلاق توافقی، میتواند طلاق بدون دلیل باشد. هر چند در سالهای گذشته، قانونگذار با ارجاع زوجین، به مراکز غربالگری و واحدهای مشاوره سعی در ریشه یابی علت طلاق دارد، اما چنانچه زوجین بر انجام فرایند طلاق اصرار داشته باشند، نهایتا رای طلاق بدون دلیل نیز صادر میگردد.
مطابق با ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، حق طلاق با مرد میباشد. این بدان معناست که مرد حق طلاق بدون دلیل را دارد. مشروط بر آن که حقوق زن را بهطور کامل پرداخت نماید. به طور کلی هنگامی که مرد برای طلاق اقدام مینماید، دادنامه عدم سازش به نفع وی صادر میگردد. اما باید حقوق زن از جمله مهریه، نفقه، اجرت المثل و … را پرداخت نماید. در این صورت دیگر مرد نیازی به دلیل موجه برای جدایی خود از زوجه ندارد.
صرفا در یک مورد، طلاق بدون دلیل برای مرد امکان پذیر نیست و آن نیز بند الف عقدنامه یا همان شرط تنصیف است. مطابق این بند در سند ازدواج مرد برای آن که بتواند از انجام این شرط رهایی یابد، باید دلیل موجهی برای طلاق داشته باشد. برخی از این دلایل عبارتند از:
چنانچه مرد دلیل موجهی برای طلاق ارائه ننماید، باید علاوه بر حقوق مالی ذکر شده تا نصف اموال خود را که پس از عقد به دست آورد، بنا به تشخیص دادگاه به زوجه انتقال دهد.
با توجه به آن که حق طلاق در اختیار مرد میباشد، چنانچه مرد برای جدایی به زن وکالت در طلاق ندهد، امکان طلاق زن بدون دلیل موجه وجود ندارد. اما قانون راههای متعددی را برای زوجه پیشبینی نموده تا در صورت اثبات آنها حکم طلاق به نفع زن صادر گردد. مهمترین دلایل طلاق از طرف زن همان شروط ۱۲ گانه عقدنامه میباشد که عبارتند از:
باید گفت به غیر از موارد امکان طلاق زن بدون دلیل موجه تقریبا وجود ندارد.
یکی از سوالاتی که موکلین گروه وکلای آپادانا همواره دارند، آن است که آیا صرف کراهت یا عدم سازش میتواند در طلاق بدون دلیل زن موثر باشد یا خیر؟ سوال دیگر آن است که آیا بذل بخشی یا تمام مهریه میتواند در مورد طلاق زن بدون دلیل موجه راهگشا باشد؟
در پاسخ این سوال باید گفت که صرف کراهت زن و یا بذل مهریه نمیتواند ضامن صدور حکم طلاق باشد. در مورد بذل مهریه، این امکان وجود دارد که با پذیرش بذل از سوی زوج، طلاق به طلاق توافقی تبدیل گردد. به خصوص در سالهای گذشته با تصویب قانون حمایت از خانواده، اگرچه در برخی از موارد، طلاق برای زنان آسانتر شده است، حمایت این قانون از تحکیم خانواده موجب شده تا صرف کراهت نتوان به جدایی فکر نمود. حتی در مورد طلاق از سمت زوج نیز، پرداخت مهریه و سایر حقوق مالی زن سد محکمی در مقابل طلاق بدون دلیل از سوی مرد میباشد.