جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
طلاق یک پدیده نامطلوب اجتماعی است که معلول بسیاری از عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. متاسفانه در سالهای گذشته آمار طلاق در میان زوجهای ایرانی به خصوص زوجین جوان رو به افزایش بوده و همین قضیه نگرانی مسئولین امر را برانگیخته است. به همین جهت بسیاری از نهادهای ملی، مردمی و حکومتی بسیج شدهاند تا بتوانند به سهم خود از آمار طلاق بکاهند.
صرف نظر از این که این راهکارها چقدر میتوانند مفید باشند باید گفت، تا زمانی که طلاق به درستی ریشه یابی نگردد و با عوامل به وجود آورنده این آمار طلاق وحشتناک به درستی مبارزه نشود، هیچ راهکاری نمیتواند تاثیر مثبت چندانی داشته باشد.
ما در گروه وکلای آپادانا، روزانه با پرونده های طلاق بسیاری روبرو هستیم. هر کدام از آنها دلیل یا دلایلی موجب سوق داده شدن زوجین به طلاق شده است. البته باید توجه داشت که در هر نوع طلاق اعم از طلاق توافقی و یا یکطرفه، دلایل مختلف و گاه منحصر به فردی وجود دارد. به همین جهت در این نوشتار سعی کردیم تا عمده دلایلی را که در آمار طلاق نقش دارند، بررسی نماییم.
در یک نگاه کلی میتوان عوامل موثر در آمار طلاق را به این صورت درنظر گرفت:
مهمترین عاملی که در آمار طلاق نقش بسزایی دارد، اقتصاد است. متاسفانه فقر و یا عدم کفایت درآمد زوجین موجب میشود که زوجین در اداره امور زندگی دچار مشکل شوند. متاسفانه اقتصاد عاملی است که منجر به چند اتفاق نامطلوب میشود. اقتصاد ضعیف خانواده، موجب صرف زمان زیاد مرد و یا هر دو زوجین در بیرون از منزل، افزایش استرس، افسردگی ناشی از این استرس و نرسیدن به اهداف و آرزوها، عدم تامین آینده فرزندان و در نهایت طلاق عاطفی زوجین میشود. این عامل معمولا موجب میشود زوجین از طریق طلاق توافقی خواهان جدایی باشند.
با نگاه درستی به آمار طلاق دیده میشود که اقتصاد یک عامل کلیدی است. به این نکته باید توجه داشت، که اقتصاد فقط در قشرهای ضعیف موجب طلاق نمیشود. بلکه عدم امنیت اقتصادی همه اقشار جامعه از ضعیف و غنی را درگیر میکند و طبیعتا نمیتوان طلاق را منحصر به قشر محروم و کم برخوردار نمود. بخصوص که اقشار کم بضاعت به جهت قناعتی که دارند شاید کمتر به موضوع طلاق فکر کنند.
اتفاقاتی که در یک جامعه رخ میدهد، میتواند بستر یک خانواده را زیر و رو کند. در بخش قبل اقتصاد به عنوان یک عامل بسیار تعیین کننده در آمار طلاق بررسی شد. عوامل اجتماعی دیگری نیز وجود دارد که در وضعیت آماری ذکر شده بسیار موثر است. به طور مثال، شیوع بیماری کرونا به عنوان یک عامل همه گیر و اجتماعی، آمار طلاق را در کل جهان از جمله ایران افزایش داد. این افزایش به حدی بود که واژه طلاق کرونایی به دایره واژگان بسیاری از کشورها اضافه شد. شیوع کرونا و قرنطینه ناشی از آن موجب شد که بسیاری از زوجین ساعتهای طولانی را در کنار هم در خانه و بدون هیج تفریح و سرگرمی کنار یکدیگر باشند.
در نتیجه، اختلاف پنهانی که هیج گاه خود را نشان نداده بود، سرباز کند و زوجین را به سمت طلاق سوق دهد. به طور کلی، هنگامی که شادی و رضایتمندی عمومی در جامعه وجود نداشته باشد و مردم یک جامعه به افسردگی، رخوت و ناامیدی دچار شوند، قطعا آمار طلاق رو به فزونی خواهد رفت.
پیچیدهترین عوامل در افزایش آمار طلاق، عوامل فرهنگی هستند. به همین جهت، پژوهشگران بسیاری در این زمینه به بررسی عوامل فرهنگی موثر در طلاق پرداختهاند. عواملی نظیر اختلافات طبقاتی میان زوجین، اختلافات عقیدتی و دینی آنها، سوء رفتار یکی از زوجین یا هر دو، عدم تفاهم اخلاقی در مورد مسائل تعیین کننده زندگی، عدم مهارت کافی در شروع زندگی، عجله در ازدواج و تفاوتهای بنیادی در روحیه و اخلاق و رفتار زوجین باعث میشود که زندگی سراسر تلاطم، تنش و اضطراب را تجربه کنند و در نهایت به طلاق برسند.
براساس آمار سازمان ثبت احوال کشور، در ۴ سال اخیر، سالانه به طور متوسط حدود ۱۷۶ هزار طلاق در کشور ثبت شده است. این آمار طلاق در حالی است که به طور متوسط سالانه حدود ۵۸۰ هزار ازدواج داشتهایم. براساس آمار جالب سازمان ثبت احوال، که در جدول زیر دیده میشود، آمار طلاق در سه ماه نخست سال یعنی فصل بهار کاهش محسوسی نسبت به فصول دیگر سال دارد که میتواند ناشی از فضای شادی عمومی عید و عوامل دیگر باشد. همچنین تابستان سال ۱۳۹۹، بیشترین میزان را در آمارها به خود اختصاص داده است که میتوان این افزایش را کاملا ناشی از اثرات مخرب کرونا بر اقتصاد، فرهنگ و روان مردم دانست.
در سالهای اخیر به دلیل عوامل مختلف نظیر افزایش قیمت سکه، اختصاص حق طلاق به آقایان و افزایش آگاهی حقوقی مردم، زوجین خواهان جدایی به طلاق توافقی رغبت بیشتری دارند. افزایش میزان طلاق توافقی در آمار طلاق نیز موید همین موضوع است. زوجین با توجه به مشکلات و دغدغههایی که طلاق یک طرفه به خصوص برای خانم ها دارد، تلاش میکنند تا جایی که ممکن است به صورت توافقی جدا شوند.
همچنین وکلا و نیز مشاورین حقوقی نیز معمولا سعی در این موضوع دارند که چنانچه زوجین حاضر به ادامه زندگی مشترک نیستند، حداقل با طلاق توافقی مشکلات کمتری را در پیش رو داشته باشند. همچنین براساس آمار و پژوهشهای انجام شده، افرادی که با طلاق توافقی جدا میشوند، از حمایت اجتماعی بهتری برخوردارند و معمولا زودتر به زندگی عادی برمیگردند.