جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
جهت هماهنگی و یا مشاوره حقوقی از طریق شماره زیر با گروه وکلای آپادانا در ارتباط باشید.
یکی از مواردی که در بحث مربوط به وکالتنامه و رابطه بین وکیل و موکل وجود دارد، بحث حق توکیل به غیر است. این موضوع به قدری مهم است که بسیاری از افراد در هنگام تنظیم وکالتنامه بدون دقت به آن و به دلیل ناآگاهی برای خود و دیگران مشکلات بزرگی را ایجاد میکنند.
توکیل به غیر در انواع وکالتنامهها از جمله وکالت های کاری، مدنی، وکالت طلاق توافقی و نیز وکالتنامه دادگستری قابل انجام است. اما خود مفهوم حق توکیل به غیر به چه معناست؟ آیا وجود این حق در وکالتنامه الزامی است یا خیر؟ برای دانستن پاسخ سوالات فوق مقاله فوق را تا انتها بخوانید.
برای شکل گیری رابطه وکالت میان دو نفر، میبایست بین آن دو نفر وکالت تنظیم گردد. به طور کلی اعطای وکالت به دو نوع رسمی و غیر رسمی تقسیم میگردد. وکالتنامه رسمی، وکالتی است که میان دو نفر در دفتر اسناد رسمی تنظیم میگردد. فردی که قرار است اموری را به دیگری تفویض نماید، موکل و فردی که به وی وکالت داده میشود، وکیل نامیده میشود.
در هر وکالتنامه بخشی به نام حدود اختیارات وجود دارد. در این بخش، حوزهها و اموری که وکیل از جانب موکل حق ورود و انجام امور محوله را دارد، ذکر شده است. بنابراین وکیل از جانب موکل مامور میشود که اموری را در موضوعی خاص انجام دهد. حال در برخی موارد وکیل از موکل میخواهد که بتواند انجام این امور را به شخص ثالث واگذار نماید. به این کار، حق توکیل به غیر گفته میشود.
بنابراین با وجود حق توکیل به غیر در وکالتنامه، وکیل میتواند با یک وکالت رسمی دیگر حدود اختیارات مندرج در وکالت نامه اول را به شخص ثالث تفویض نماید. توکیل به غیر معمولا در معاملات وکالتی به خصوص خرید و فروش خودرو، وکالتنامه های دادگستری و وکالتهای مدنی و کاری دیده میشود.
وکلای دادگستری معمولا در بخش حدود اختیارات خود در وکالتنامه های دادگستری، حق توکیل به غیر را از موکل دریافت میکنند. این امر بیشتر از آن جهت است که در برخی موارد ممکن است که روز و ساعت دو جلسه رسیدگی با یکدیگر منطبق گردد. از این رو وکیل در یکی از جلسات شرکت نموده و پرونده دیگر را به همکاران خود واگذار مینماید. البته گاها رخ میدهد که وکیل به دلیل تجربه و تسلط بیشتر کار را به وکیل دیگری واگذار مینماید.
در این حالت وکیل دوم باید با نسخهای از وکالتنامه وکیل و نیز وکالت نامه خود که توسط وکیل اول امضا شده به دفتر شعبه مراجعه نماید. البته اخیرا با توجه به طرح تحول قوه قضاییه و نیز صدور وکالت نامه های الکترونیکی در سامانه ثنا، لینک مشاهده وکالت نامه توسط وکیل برای موکل ارسال میگردد. این حق نیز در قسمت حدود اختیارات این وکالت نامه ها قابل مشاهده است.
یکی از وکالتنامههایی که میبایست حتما در آن حق توکیل به غیر گنجانده شده باشد، وکالتنامه طلاق توافقی در دفتر اسناد رسمی است. در این وکالت نامه، به طور معمول زن از شوهر خود وکالت میگیرد تا بتواند براساس یک سری شروط در مورد حقوق مالی خود، شروطی در مورد فرزند در صورت وجود و … خود را مطلقه نماید. در اینجا، با توجه به خود یک طرف دعواست، وکیل مع الواسطه شوهر خود محسوب میگردد.
بنابراین، باید با توجه به وکالت و حق توکیل غیر موجود در آن، برای شوهر خود وکیل طلاق توافقی انتخاب نماید. وکیل مربوطه به جای شوهر در تمامی مراحل دادرسی حضور مییابد، تا مصلحت مرد رعایت گردد.
بنابراین، انتخاب وکیل طلاق توافقی برای موکل وکالت نامه الزامی است. اما در مورد اجرای صیغه طلاق، چنانچه در حدود اختیارات چنین حقی قید شده باشد، نیازی به حضور وکیل در دفتر ازدواج و طلاق نیست.
8 Comments
سلام وقت بخیر
من یک خودرو خریدم که فروشنده حق توکیل به غیر را به من نداده است.الان بعد۳روز ماشینو فروختم به شخصه دیگه ای.اگه بنده و خریدار باهم مراجعه کنیم تعویض پلاک میتوان مستقیم بنام خریدار پلاک گرفت؟یا باید اول بنام خودم تعویض پلاک کنم بعداز بنام خریدار تعویض پلاککنم؟
سلام و وقت بخیر. به احتمال قوی به تعویض پلاک مراجعه کنید انجام میدن.
سلام. آیا وکیلی که در سامانه ثنا مسئولیت وکالت قضایی بر عهده می گیرد، حق دخل و تصرف کاری در امور غیر قضایی موکل را هم پیدا می کند یا برای آن نیاز به وکالت کاری جداگانه دارد؟
سلام و وقت بخیر. وکالت دادگستری صرفا در امور قضایی کاربرد داره.
سلام من پسرم ۱۰سال پیش رفت آلمان والان اقامته اونجا رو داره ومیخواد ازسفارت ایران درآلمان تقاضای پاسپورت ایرانی کنه ومیتونه بیاد ایران ۳ماه بمونه وبعد برگرده متاسفانه یه برگه محکومیت ازشهر اردبیل ۴سال پیش اومده که پسره شما محکوم شده.اصلا پسرم نمیدونه اردبیل کجاست گفت مامان چه وکالتی باید بهت بدم که بریی اردبیل ببینی موضوع چیه که اومدم ایران به مشکل نخورم شاید تشابه اسمی باشه لطفا راهنمایی کنید چه نوع وکالتی باید بده به مادرش؟سپاسگزارم
سلام و وقت بخیر. باید یک وکالت مدنی با حق توکیل به غیر و حق انتخاب وکیل با حدود اختیارات کامل در مورد مراجعه به دادگاه و دادسرا بده. برای تهیه متن وکالت و مشاوره حقوقی با دفتر تماس بگیرید.
با سلام . من از شخصی وکالت رسمی در دفترخانه جهت مراجعه به دادگاه ها و دادسراها و….با کلیه ی اختیارات بصورت تام را دارم ، حتی صلح و سازش و رضایت و….
حق توکیل هم دارم.
سوال: اگر همین شخص موکل از من بابت موضوعی شکایت بکند من میتوانم از حق توکیل استفاده کرده ، وکیل رسمی بگیرم و پرونده را مختومه کنم ؟ به موکل هم اعلام میشه ؟
برای من تبعاتی داره با توجه به اینکه من از حدود وکالت خارج نشده ام .
سلام و وقت بخیر. نه به جهت رعایت مصلحت موکل نمیتونید. از طرفی شما نمیتونید همزمان نمیتونید وکیل دو طرف دعوی باشید.